Laszlo Borbely, despre regionalizare: „Nu mi se pare că acum ar trebui să fie prioritatea numărul 1 această problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, László Borbély

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat vineri la Sibiu că, din punctul de vedere al formaţiunii pe care o conduce, regionalizarea nu este în acest moment o prioritate, iar europarlamentarul Iuliu Winkler consideră că regionalizarea nu va fi pusă în aplicare până la începutul anului viitor.

Prezent vineri la Sibiu, Borbely a spus că, din punctul de vedere al formaţiunii pe care o conduce, regionalizarea nu ar trebui să fie în acest moment ”prioritatea numărul 1”. 

„Se vorbeşte foarte mult dar nu avem niciun proiect clar cam ce doreşte guvernul, de unde vrea să ia funcţii administrative, de la judeţe, care nu e bine, sau de la Bucureşti, care e bine din punctul nostru de vedere, mai ales al ardelenilor care spunem că dăm mai mulţi bani loa bugetul central decât primim înapoi. 

Avem un punct de vedere foarte clar – am înaintat un proiect de lege acum 3 ani în legătură cu regiunile economice, regiunile statistice, ca să fie regiuni mai mici, lucru care ar fi benefic pentru toată lumea, dar în ceea ce priveşte regionalizarea noi solicităm guvernului să aibă o primă versiune, orice versiune, ca să putem discuta pe fond. 

Noi aşteptăm un proiect de la Guvern şi nu mi se pare acum că ar trebui să fie prioritatea numărul 1 această problemă”, a declarat Borbely. 

La rândul său europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler este de părere că regionlizarea nu va fi pusă în aplicare până la începutul anului viitor. 

”Dacă vreţi o opinie personală nu cred că se va întâmpla acest lucru până în 1 ianuarie 2014, şi cred că o răstălmăcire a semnalelor care vin de loa Uniunea Europeană se întâmplă în fiecare zi. Toţi politicienii, fără să aibă un dosar pe masă, fără să aibă un studiu pe masă, fac afirmaţii. Se face o confuzie voită, în opinia mea, între ceea ce este recomandare a Uniunii Europene şi ceea ce este directivă care este obligatorie de aplicat. 

Avem o problemă, Uniunea Europeană nu ne solicită absolut nimic în ceea ce priveşte sistemul administrativ din România pentru că structura administrativ-teritorială este competenţa exclusivă a statului membru. Uniunea Europeană ne face recomandări şi are chiar criterii în ceea priveşte structura de dezvoltare regională, deci regiuni strategice de dezvoltare, asta este o altă chestiune şi ar trebui ca cele două să fie tratate distinct, în aşa fel încât şi publicul să înţeleagă despre ce este vorba. 

Nu există o obligativitate în faţa Uniunii Europene de a avea structuri regionale cu competenţe administrative. Această decizie pe care statul român trebuie să o ia, adică Guvernul, adică Parlamentul de fapt, şi este o decizie suverană a României”, adeclarat Winkler, la Sibiu.  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite