Klaus Iohannis împlineşte, astăzi, 54 de ani, iar soţia i-a făcut cadou o cravată. Despre referendumul propus de preşedinte. „Nu sunt de părere că este util”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, împlineşte astăzi 54 de ani. Rezervat întotdeauna în declaraţii vizavi de viaţa personală, primarul Sibiului a spus joi că soţia sa i-a făcut cadou, la fel ca în fiecare an, o cravată.

La 54 de ani, Iohannis a declarat că se simte „ca şi înainte, ca şi după, ce conterază, la vârsta asta un an în plus, în minus, tot aşa”. De ziua lui, primarul Sibiului a primit cadou de la soţie o cravată şi a fost felicitat telefonic de către liderul PNL, Crin Antonescu.

Despre referendumul propus de Băsescu: „Nu sunt de părere că este util”

Întrebat cum comentează demersul preşedintelui Traian Băsescu, de a declanşa procedura pentru un nou parlament unicameral, prim-vicepreşedintele PNL a spus că, în opinia sa, un astfel de demers nu este util.

„Nu sunt de părere că este util. Din moment ce s-a demarat revizuirea Constituţiei, s-a stabilit o comisie în parlament care a început efectiv să lucreze, să vină acum preşedintele, peste tot acest demers, cu referendumul lui, mi se pare chiar exagerat. Un astfel de referendum nu este obligatoriu. În România un referendum este obligatoriu doar în anumite situaţii, de exemplu când se demite preşedintele, dar referendumul cu parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari nu a avut caracter obligatoriu”, a spus Iohannis.

Acesta a admis că actualul parlament este supradimensionat, însă este de părere că nu se poate stabili componenţa legislativului prin referendum.

„Sunt prea mulţi, sunt de acord şi toată lumea este de acord şi comisia de revizuire a stabilit că sunt prea mulţi şi a propus reducerea, toţi suntem de acord dar sunt anumite lucruri într-o ţară care pot fi lămurite prin referendum şi anumite lucruri care pot fi lămurite mai bine de entităţi care lucrează şi cu specialişti şi cu timpul necesar. După părerea mea şi a multora nu se poate stabili componenţa Parlamentului prin referendum, cum nu se poate stabili de exemplu dacă să plătim impozite sau nu. Dacă facem referendum pe întrebarea asta, „Vreţi să plătiţi impozite?”, evident că toată lumea zice nu şi nu mai plăteşte nimeni nimic. Nu orice se poate duce în faţa poporului prin referendum.

Este acest joc pe care l-a mai făcut preşedintele de-a preşedintele bun şi politicienii răi, doar că el nu este mai bun, este tot dintre ei şi cred că până şi poporul a avut cam des această situaţie şi s-ar putea să nu mai fie de acord cu acest joc”, a mai declarat Iohannis.

Despre intrarea în Schengen: „Cel mai devremeb anul viitor”

Cât priveşte intrarea României în spaţiul Schengen, Iohannis spune că, după părerea sa, nu sunt şanse să se întâmple în acest an.

„Cel mai devreme anul viitor, însă lucurile nu mi se pare că merg într-o direcţie foarte favorabilă cetăţeanului simplu, există discuţii foarte serioase chair în grupul Schengen de a reintroduce controlul la intrare în ţară şi atunci mă întreb ce am făcut cu acest Schengen. Există discuţii foarte concrete de a reintroduce controalele la intrări în ţări, chiar în ţările Schengen, între ţări Schengen. Ar fi un regres semnificativ în ce priveşte libera circulaţie dar probabil au anumite semnale că nu le este garantată siguranţa interioară”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă mai e justificat ca şi obiectiv principal intrarea în Schengen, în acest condiţii, acesta a spus că, în opinia sa, „putem să o luăm lejer”.

„Dacă intrăm ok, dacă nu intrăm...Obiectivul Schengen a fost prea repede dus prea sus, tot de politicienii noştri, nu de alţii, fiindcă că au crezut că e foarte uşor de atins şi nu a fost aşa. Mai bine le-ar fi lăsat acolo, nu cred că ar fi întrebat cineva de Schengen, dintre ai noştri, dar dacă ne-am ambalat au început toţi să întrebe ce-i cu aia”, a mai spus Iohannis.

Vă mai recomandăm:

Iohannis, despre regula „ciocu' mic”: „Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări“

Iohannis: USL va deveni tot mai vulnerabilă. Despre acuzaţia ANI: „Nu mă simt deloc incompatibil”

Klaus Iohannis: „PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Nu a fost vorba despre împărţirea ciolanului, noi mergem pe nişte principii“

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite