Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi deschise cu un spectacol creat la Sibiu. „Povestea prinţesei deocheate“ este o creaţie a regizorului Silviu Purcărete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectacol regizat la Sibiu va deschide Jocurile Culturale şi Olimpice de la Tokyo din anul 2020. Acesta va putea fi urmărit de sibieni pe 8 şi 12 septembrie la Teatrul Naţional „Radu Stanca”.

„Povestea prinţesei deocheate” este cel mai nou spectacol în regia lui Silviu Purcărete şi a fost creat la Sibiu. Spectacolul a fost ales pentru a deschide ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, anunţă administraţia Teatrului Naţional „Radu Stanca” într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Spectacolul „Povestea prinţesei deocheate” are la bază un scenariu original, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea.

Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual şi o codificare complexă. Succesul pieselor se datora, în principal, scenelor erotice, ceea ce adesea ducea la încăierări între spectatori pe seama actriţelor, care practicau şi prostituţia. Din această cauză, femeilor li s-a interzis să mai joace în spectacolele kabuki, fiind înlocuite de bărbaţi tineri. Douăzeci de ani mai târziu, aceştia au fost, de asemenea, excluşi, în momentul în care s-a descoperit că şi tinerii actori făceau acelaşi lucru. Drept urmare, toate rolurile din spectacolele kabuki au fost jucate de către bărbaţi maturi.

Inspirat de această tradiţie teatrală, Silviu Purcărete şi-a propus să facă un spectacol european, folosind textul, regulile şi spaţiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Premiera spectacolului a avut loc în luna iunie a acestui an, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la SIbiu (FITS). „Povestea prinţesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări şi răzbunare. Spectacolul preia aceste teme şi construieşte, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană şi cea japoneză. Spectacol este prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză. Nu este recomandat celor sub 16 ani. Şi conţine efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă. Spectacolul durează 2 ore şi 30 de minute, cu pauză, iar preţul unui bilet la prezentările de pe 8 şi 12 septembrie, este de 50 de lei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite