Iohannis, despre Tăriceanu: „Nu cred că va înfiinţa vreun partid. S-a situat într-o fundătură de unde nu mai poate ieşi politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat vineri, la Sibiu, că în opinia sa fostul premier Călin Popescu Tăriceanu „s-a pus singur în afara partidului şi cam singur ar rămâne“.

Iohannis este de părere că Tăriceanu nu are ”nicio şansă” împotriva lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, şi a catalogat acţiunea fostului premier drept ”uşor deplasată”. Iohannis este de părere că fostul premier şi-a premeditat paşii. 

”Având în vedere că imediat după ce domnul Tăriceanu s-a situat în afara partidului prin acţiunile sale a făcut anunţul că înfiinţează un partid, a ştiut şi cum se va numi partidul şi că va candida din partea USD-ului, şi că va fi cel mai bun, cred că s-a pregătit pentru această fază, nu a putut să fie o decizie luată pe moment”, a spus Iohannis

Liderul liberal este de părere că fostul premier nu va avea şi alţi adepţi din rândurile partidului. ”Nu cred (că îl vor urma şi alţii, n.r.), cred că s-a situat într-o fundătură de unde nu mai poate ieşi politic, aţi putut observa reacţiile colegilor dn PNL care au fost foarte clare şi nu cred că se va produce o mişcare de amploare către acest nou partid care nu am nicio certitudine că se va înfiinţa măcar. Domnul Tăriceanu s-a pus singur în afara partidului şi cam singur ar rămâne”, a spus Iohannis.  

Întrebat dacă ar fi posibil ca USD să-l susţină pe Tăriceanu în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni Iohannis a replicat scurt ”Nu cred aşa ceva”, acesta adăugând că, în opinia sa, fostul premier nu vaa înfiinţa o nouă formaaţiune politică. 

”Unu la mână, nu creed că va înfiinţa vreun partid, este aşa de complicat de înfiinţat un partid în România în ziua de astăzi încât pur şi simplu putem să punem texte pe Facebook, să declarăm la televizor, dar de acolo până la a face un partid funcţional este cale lungă. Probabil cunoaşteţi prevederea, trebuie să ai 25.000 de membri fondatori în 18 judeţe şi aşa mai departe, condiţie foaarte foarte greu de îndeplinit. În al doilea rând chiar dacă s-ar înfiinţa nu ar fi la nicio concurenţă cu Partidul Liberal”, a spus Iohannis. 

Întrebat dacă ieşirea lui Tăriceanu a făcut rău sau bine partidului prim-vicepreşedintele PNL a spus că ”în niciun caz nu a făcut bine”. 

”Dacă un fost preşedinte, şi din păcate nu este primul, iese din partid ca să înfiinţeze un partiduleţ pe care pe urmă îl pune în braţele unui competitor politic, ca să nu spun altceva, al PNL-ului, este cum bine a spus preşedintele partidului un deja-vu, este regretabil, nu ajută PNL-ul dar în această situaţie concretă nici nu strică mult”, am mai spus Iohannis.

”Dacă toată lumea primeşte vicepremier, de ce să nu primească şi UDMR-ul”

Întrebat com comentează zvonurile conform cărora în noua alianţă care se prefigurează UDMR va primi doi miniştri şi un post de vicepremier, Iohannis a răspuns că i se pare normal ca, intrând la guvernare, să-şi dorească şi miniştri. ”Nu ştiu ce vreţi să vă spun, dacă mi se are oportun sau dacă e frumos sau moral. Dacă intră în Guvern normal că vor miniştri. Dacă toată lumea primeşte vicepremier, de ce să nu primească şi UDMR-ul. 

Intrarea UDMR-ului la Guvernare a fost previzibilă şi este, dacă stăm să judecăm, singura mişcare pe care poate să o facă primul ministru pentru a-şi asigura o majoritate. Nu o majoritate foarte confortabilă dar o majoritate atât în Cameră cât şi în Senat”, a spus Iohannis. 

”USD-ul s-a format pentru a rupe USL-ul”

Iohannis a mai declarat că este convins că Uniunea Social Democrată nu s-a format pentru alegerile europarlamentare, ci pentru a rupe USL-ul. 

”Sunt convins că USD-ul nu s-a format pentru europarlamentare ci s-a format ca alianţă internă, aşa s-a şi manifestat cu toate că ei au tot declarat altceva, sunt convins că USD-ul s-a format pentru a rupe USL-ul după europarlamentare şi pentru a promova un candidat al stângii”, a spus Iohannis. 

Acesta a adăugat că PNL-ul va depune ”la un moment dat” şi o moţiune de cenzură la adresa actualului executiv, însă doar atunci când va considera că sunt şanse de reuşită.  

”O moţiune de cenzură este un instrument foarte puternic, este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei. Însă acest instrument poate fi folosit doar o singură dată într-o sesiune şi este bine să fie folosit doar atunci când aduce fie un câştig de imagine fie chiar duce la căderea Guvernului vizat. Noi cu siguranţă că la un moment dat vom folosi acest instrument dar îl vom folosi atunci când vedem şanse de reuşită, nu când nu vedem şanse de reuşită”, a spus Iohannis. 

”Unul dintre argumentele pentru care am intrat în PNL a fost să-l sprijin pe Crin Antonescu să devină preşedintele României”

Întrebat dacă, personal, crede ân formula Crin Antonescu preşedinte – Iohannis premier, edilul Sibiului a spus că se poate imagina un astfel de tandem, însă liberalii sunt conştienţi că funcţia de prim-ministru se negociază politic. 

”PNL va merge pe formula Crin Antonescu preşedinte. Sigur că voi sprijini această cursă către prezidenţiale şi voi fi alături de preşedintele Crin Antonescu. Cu siguranţă că putem să ne imaginăm un tandem Antonescu preşedinte - Iohannis premier, dar să nu creadă cineva că suntem nerealişti sau visători, ştim că acest lucru nu este un automatism, nu se realizează automat. Funcţia de prim-ministru se negociază politic. Experienţa ultimilor ani ne arată că după alegeri prezidenţiale foarte mulţi actori politici se repoziţionează în spaţiul public şi este posibil, ba chiar e o şansă foarte bună ca, dacă Crin Antonescu va fi ales preşedinte, actori politici suficienţi să se repoziţineze de partea lui Crin Antonescu şi a PNL, creând astfel premisele unei moţiuni de cenzură de succes şi premisele creării unui nou Guvern condus de PNL”, a spus Iohannis. 

Întrebat despre eventualitatea unei rocade între el şi Crin Antonescu pentru cursa prezidenţială, Iohannis a spus că unul din argumentele pentru care a acceptat intrarea în PNL a fost sprijinirea lui Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni. 

”Sigur este o speculaţie şi sigur s-a vorbit. Punctul meu de vedere este foarte simplu: unul dintre argumentele pentru care am intrat în PNL a fost să-l sprijin pe Crin Antonescu să devină preşedintele României. Voi face acest lucru, declar acest lucru şi nu văd de ce mi-aş schimba punctul de vedere. Eu cred că avem un candidat foarte bun pe care-l voi sprijini.  

Are şanse foarte bune şi, politic, culoarul care s-a deschis acum este un culoar foarte bun pentru candidatul Crtin Antonescu. Vechiul culoar a fost obturat la mijloc undeva din cauza lipsei de susţinere declarată a forţelor politice care astăzi compun USD-ul”, a mai spus Iohannis. 

Vă mai recomandăm: 

Răspunsul lui Klaus Iohannis pentru Victor Ponta: Există USL pe hârtie, nu mai există USL de facto

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a prezentat poziţia liberalilor vizavi de criza din alianţă. Mandatat de Crin Antonescu, Klaus Iohannis a vorbit despre eşecul negocierilor din USL, despre posibila retragere a miniştrilor PNL din Guvern şi despre referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

USL, măcel pe sub masă în ziua de Dragobete

PSD şi PNL nu au mai aşteptat ca alianţa să se destrame oficial. Luni, de Ziua Dragostei, foştii aliaţi au început să-şi decapiteze, la foc încrucişat, oameni din eşalonul doi. Şi e doar începutul...

USL s-a rupt. PNL a divorţat în patru puncte de PSD şi cere demisia lui Ponta Crin: Convingerea mea este că vom reveni foarte curând la guvernare

USL s-a rupt. Membrii Delegaţiei Permanente a PNL au votat cu o majoritate covârşitoare ieşirea partidului de la guvernare, tranşând astfel situaţia tulbure care persistă în USL de mai bine de două săptămâni. Liberalii i-au cerut demisia premierului Victor Ponta.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite