Ioan Baier - O viaţă de om în slujba pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Baier
Ioan Baier

Legendă vie printre ortopezii şi pacienţii din Sibiu, prof.univ.dr. Ioan Baier a făcut, în 40 de ani de muncă, aproximativ 30.000 de intervenţii chirurgicale.

CITIŢI ŞI:

Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi

Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie

„Tot ce-am făcut a fost pentru profesia asta”. După 40 de ani de muncă şi aproximativ 30.000 de intervenţii chirurgicale, profesorul Baier zâmbeşte cald, şi vorbeşte cu pasiune despre meseria care i-a adus extrem de multe satisfacţii profesionale.

A terminat în 1971 Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, iar în primii doi ani, de stagiatură, a fost medic de ţară, după care au urmat alţi doi ani, ca medic de intreprindere, la Combinatul Siderurgic din Hunedoara. În 1976 a dat concurs pentru intrarea în secundariat, la vremea respectivă, actualul examen de rezidenţiat. Cei trei ani de rezidenţiat i-a făcut în Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi apoi la Spitalul Universitar, care atunci se deschisese. „Am fost la momentul respectiv, la profesorul Denischi, doar 14 rezidenţi, şi marea majoritate suntem profesori, şefi de secţii, iar unii profesează în străinătate”, spune profesorul Baier.

În 1979, a venit la Sibiu unde, la momentul respectiv, nu era secţie de ortopedie, doar câteva paturi în cadrul chirurgiei. Un an mai târziu, s-a înfiinţat un compartiment de ortopedie, iar secţia a luat naştere în 1982. Din 1988, tot prin concurs, a devenit şef de secţie, şi tot de atunci este şi medic primar. În paralel, şi-a urmat o altă mare pasiune, cea pentru cariera didactică. A început în 1993 ca şef de lucrări, în 1996 a devenit conferenţiar iar din 2000 este profesor universitar. Timp de 14 ani, din 1995 şi până în 2009, a fost director medical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, şi a condus timp de opt ani Colegiul Medicilor din Sibiu.

Medic la cutremur şi la Revoluţie

După 40 de ani de muncă, multe operaţii făcute în premieră la Sibiu, foarte multe participări la manifestări medicale de profil, în ţară şi în străinătate, profesorul Baier spune că două au fost momentelele cu cea mai mare încărcătură în întreaga sa carieră. Primul a fost cutremurul din 1977, pe care l-a prins ca şi rezident în Bucureşti. „Am avut foarte multe picioare zdrobite, amputaţii, a fost un moment greu, dificil, dar care mi-a permis profesional să mă dezvolt”, spune profesorul Baier. Cel de-al doilea moment a fost cel al Revoluţiei din 1989, când a avut 94 de pacienţi împuşcaţi, la Sibiu. „Trei luni de zile n-am plecat acasă, mergeam doar să-mi văd familia cîte o oră, două şi mă întorceam la spital”, rememorează profesorul Baier.

Dincolo de cariera profesională, este un bunic extrem de mândru de nepoţelul său, Bogdan, care a început în acest an clasa I, urmăreşte, atunci când timpul îi permite, filme de calitate şi ascultă cu plăcere muzică, soţia sa fiind absolventă de Conservator.

Ce-i place

Profesorul Baier spune că apreciază foarte mult punctualitatea. „Îmi place ordinea şi punctualitatea, consider că fac parte din civilizaţie. Din păcate, în ziua de azi, la noi nu se prea aplică”, este de părere şeful clinicii de ortopedie de la Sibiu.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, medicul spune că îl deranjează foarte mult agresivitatea, în toate mediile în care aceasta se manifestă. „Nu-mi place agresivitatea – verbală, de pe şosele, din relaţiile dintre oameni - şi la noi este îngrozitor, din punctul acesta de vedere”.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi în acest moment sistemul sanitar de la noi?

Este la o foarte mare răscruce. Nu am avut timp de 20 de ani niciun fel de strategie vizavi de sănătate, şi sincer nu ştiu dacă acum există.

Cum vedeţi viitorul acestei profesii în România, cum sunt cei care vin din urmă?

A devenit o profesie neatractivă, din nefericire, nu mai vin vârfurile la medicină dintre cei care termină clasa a XII-a, şi asta pe termen lung va fi o tragedie.

Cum e relaţia dumneavoastră cu studenţii, cu rezidenţii?

E o relaţie foarte bună, am în acest moment studenţii de anul IV, am 10 rezidenţi şi vor să îmi mai dea încă 6, şi am de asemenea 14 doctoranzi.

 
 




Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite