Instanţa a decis începerea judecăţii în cazul lui Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, acuzat de conflict de interese

Instanţa a decis începerea judecăţii în cazul lui Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, acuzat de conflict de interese

Ioan Cindrea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis începerea judecăţii în cazul lui Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, acuzat de conflict de interese după ce şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar. Decizia nu este definitivă.

În anul 2011, Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat pe Ioan Cindrea, la momentul respectiv deputat, de conflict de interese, pentru că în perioada 5.10.2009-01.02.2011 a avut-o angajată pe Amalia Cindrea, soţia sa, la cabinetul său parlamentar. 

Cindrea a contestat în instanţă decizia ANI, iar pe 21 martie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis acţiunea prin care Cindrea solicita anularea actului administrativ. Fostul deputat a intrat ulterior în competiţia electorală la alegerile locale, iar în iunie 2012 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

Agenţia Naţională de Integritate a făcut însă recurs la decizia de la Alba, pe 13 august 2012, iar dosarul a fost înregistrat în 21 august 2012 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă s-a pronunţat marţi, 18 martie 2014, şi a respins recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 115 din 21 martie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.

Trimis în judecată de Parchetul General

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Pe 27 iunie 2014, Parchetul General a anunţat trimiterea în judecată a lui Cindrea pentru conflict de interese. "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CINDREA IOAN (fost deputat în Parlamentul României) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: Inculpatul, în perioada octombrie 2009 – februarie 2011, în calitate de deputat în Parlamentul României, a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale şi a avizat contractul individual de muncă încheiat cu aceasta, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum total de 35.061 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor", a anunţat Parchetul General printr-un comunicat de presă. 

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis pe 14 august 2014 începerea judecăţii în cazul preşedintelui CJ Sibiu. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare. Curtea "Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Cindrea Ioan. În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, respectiv a rechizitoriului nr. 1059/P/2011 din data de 24 iunie 2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Sectia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul Cindrea Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevazute de art. 2531 alin. 1 Cod penal anterior ( art. 301 alin. 1 Cod penal) cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal ( legea penală mai favorabilă), precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmarire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Cindrea Ioan, trimis în judecată pentru savârşirea infractiunii de conflict de interese, prevăzute de art. 2531 alin. 1 Cod penal anterior ( art. 301 alin. 1 Cod penal) cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal ( legea penală mai favorabilă). Stabileşte termen de judecată la data de 01 octombrie 2014, ora 09.00, Completul nr. 3, Sala Secţiei Penale. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare", arată ICCJ. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Victor Căldărar, tânărul care a primit o condamnare record pentru viol şi pornografie infantilă, va sta mai puţin după gratii datorită reglementărilor noului Cod Penal.
 

Un pacient a murit la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu după ce s-a înjunghiat cu un cuţit de bucătărie

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din judeţul Sibiu a murit la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu după ce s-a înjunghiat, în salon, cu un cuţit de bucătărie. Reprezentanţii unităţii sanitare cercetează cazul.

FOTO Povestea copilului găsit mort la Sibiu la 12 zile de la dispariţie. Deşi ştia că a murit, prietenul lui a tăcut mâlc

Alin Fiţi a plecat în urmă cu aproape două săptămâni cu un prieten de acasă, cel mai probabil, la furat de cupru. Băiatul s-a electrocutat şi a murit, însă prietenul lui l-a lăsat acolo şi a recunoscut ce s-a întâmplat abia după 12 zile, la insistenţele poliţiştilor, pe care i-a dus într-un final la locul unde se afla cadavrul în descompunere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: