Inconştienţă la Copşa-Mică: „Mergem la vale, mor şi noroc bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinistraţii din Copşa Mică nici nu vor să audă de mutat în blocul pe care Primăria îl va amenaja pentru ei. La mai bine de o lună de la alunecările de teren, oamenii stau în continuare în zona afectată, iar în adăpostul pregătit de primărie nu a dormit nimeni.

Citeşte şi:

Un hoţ de cablu a blocat semnalizarea şi comunicaţiile CFR la Copşa Mică

Preferă să-i înghită pământul decât să-şi abandoneze agoniseala de o viaţă. Localnicii de pe două străzi din Copşa Mică, unde cu mai bine de o lună în urmă pământul a luat-o la vale, nu se clintesc din gospodăriile în care trăiesc de o viaţă, chiar dacă există riscul ca alunecările de teren să se repete în orice moment.

Dau vina pe autorităţi pentru ce s-a întâmplat şi spun că, şi în eventualitatea în care primesc parcele pentru case în altă parte, nu vor avea cu ce să le ridice. „Oamenii au animale, au atâtea, unde să se ducă? Blocul acela stă să cadă, e cel mai urât din toată Copşa. Or să se bage miliarde în blocul ăla, cu banii care se bagă acolo se putea face un zid de sprijin. Vor să ne facă fundaţii. Ne demolează casele şi ne fac fundaţii? Şi tu din 5-6 milioane să-ţi ridici tu casă? Nu se poate aşa ceva”, spune Ioan Ştefan Zeler, un localnic din zonă.

Şi Luminiţa Mărunţel, o altă localnică, este la fel de hotărâtă. Vrea zid de sprijin, nu un apartament la bloc în care să stea temporar, pentru că spune că acolo nu ar avea din ce să trăiască. „La bloc în niciun caz nu vrem să mergem. Ce să facem noi la bloc, că nu avem cu ce să trăim, n-avem bani. Nouă să ne facă aici ziduri de sprijin, cum ne-au zis că vor să ne facă. Nu plecăm niciunul de pe strada asta”, spune femeia.

La cei 88 de ani ai săi, petrecuţi toţi pe dealul care acum se desface, Comiza Roman este cel mai categoric. Mai bine să-l înghită pământul unde a stat o viaţă întreagă, decât să stea într-un apartament de bloc. „Nu plecăm de aici. Să facă un zid de sprijin. Nu mai merge pământul la vale, e trecut de o lună şi e tot aşa, numai să facă zid. Casele cine să le face, eu pot să mai fac, de 88 de ani? Mergem la vale, mor şi noroc bun, ce să mai fac?”, spune Comiza Roman.

Ameninţaţi cu evacuarea forţată

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei spun că, într-un târziu, oamenii vor trebui să se mute. Au primit de la Consiliul Judeţean 500.000 de lei, cu care va fi reabilitată o scară de bloc din cartierul 1 Decembrie, unde se intenţionează mutarea temporară a sinistraţilor. Sunt 20 de apartamente cu 2 camere şi 4 cu 3 camere, vor fi trase utilităţi şi se vor amenaja apartamentele, termenul avansat de autorităţi pentru finalizarea lucrărilor fiind 1 noiembrie. Aici, sinistraţii ar urma să stea temporar, urmând ca municipalitatea să le dea terenuri unde să-şi ridice case.

Ce se întâmplă dacă oamenii nu vor să plece? „Dacă se întâmplă ceva probabil că o să apelăm la prefect, să-i evacuăm forţat”, spune Dorin Şerban, secretarul Primăriei Copşa Mică. Potrivit acestuia, paturile din adăpostul amenajat de primărie în incinta unui liceu din oraş au rămas neatinse.

„Oamenii au semnat pe proprie răspundere că nu pleacă”, Dorin Şerban, secretarul Primăriei Copşa Mică

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite