Idee inedită – un student din Sibiu a lansat un site unde poţi face autostopul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Popescu, un tânăr de 28 de ani din Sibiu, student la marketing, a lansat un site unde cei dornici de călătorii la preţ redus pot face autostopul online. Lansat de aproximativ o săptămână, site-ul are deja câteva zeci de utilizatori şi a „bifat” deja şi o ofertă de a merge cu autostopul în străinătate: o cursă cu maşina, de la Bucureşti la Paris.

Tudor povesteşte că ideea i-a venit în urmă cu câţiva ani când, student fiind în Germania, a descoperit acolo metoda, extrem de populară. 

„Ideea am avut-o în urmă cu mulţi ani, când am fost in Germania, acolo am studiat 2 ani de zile arhitectură şi aveam nevoie să merg din Dortmund până în Munchen, destul de departe, cam 600 de kilometri şi aveam mai multe variante, una dintre ele a fost asta de a face autostopul online, care a fost cea mai ieftină şi cea mai convenabilă la momentul acela. 

În 2006 am cumpărat domeniul autostopul.ro, cu gândul să fac un site de genul ăsta. În 2006 cred că publicul nu era pregătit pentru o astfel de revoluţie a transportului şi am tot amânat să-l fac, mi-a fost şi greu să-l fac dar de un an lucrez şi în sfârşit a ieşit”, povesteşte Tudor. 

Cum funcţionează autostopul.ro

Site-ul a devenit funcţional în urmă cu aproximativ o săptămână, şi are deja câteva zeci de utilizatori şi aproape 1.500 de persoane care au dat like paginii de pe facebook. 

„În primul rând se poate accesa şi de către cei care caută un drum şi de către cei care vor să posteze un drum. Adică, pot posta anunţ şi eu care vreau să merg la Bucureşti, spre exemplu, cât şi cei care au maşini şi care au drumuri şi locuri libere. 

Există posibilitatea să se facă rezervare direct pe pagina de internet, totul este gratuit. Se face şi un fel de profil al utilizatorului, asta cu scopul de a avea un istoric al fiecărui utilizator, pentru siguranţă, pentru a vedea istoricul curselor. De exemplu, dacă acel şofer are mai multe curse şi acel şofer a primit rating-uri, se pot vedea rating-urile la curse şi comentarii. 

După fiecare cursă utilizatorii primesc un email pentru a le reaminti să lase un feedback. După postarea cursei, aceasta apare pe prima pagină şi pe pagina de facebook, pe peretele facebook, astfel încât şi prietenii tăi să vadă cursa respectivă. Te poţi loga direct cu utilizatorul de facebook fără a mai fi necesar să-ţi faci cont nou. Credibilitatea utilizatorului creşte dacă lumea vede că omul are poze, informaţii reale. Există şi mesagerie internă pe pagină, se pot trimite mesaje de la un utilizator la altul pentru clarificarea detaliilor”, explică Tudor. 

Motive să faci autostopul online: e mai ieftin, încurajează conducerea ecologică iar oamenii pot socializa

Tudor spune că, de la lansare, a avut utilizatori de diferite vârste, de la 20 până la 50 de ani. A avut şi o curstă externă, două locuri libere într-un autoturism care a plecat de la Bucureşti la Paris, preţul cerut fiind de 200 de lei de persoană. 

Tânărul spune că motivele pentru a apela la o astfel de variantă de transport, inedită, nu sunt doar cele de ordin financiar. „Motivele pro sunt destul de multe. În primul rând dacă vrei să te gândeşti ecologic, decât să mergi 2 oameni cu două maşini poţi face acelaşi drum cu o maşină, economisind benzină, care e scumpă azi. Un avantaj este faptul că se socializează, poţi să-ţi faci prieteni, mai ales că dacă mergi undeva, 3, 4 ore în maşină, în linişte nu prea cred eu că o să meargă nimeni, uzura maşinii este un criteriu, este mult mai comod decât cu orice alt mijloc de transport, eşti mai flexibil şi mult mai rapid”, spune Tudor. 

Anunţurile sunt gratuite. Proprietarul maşinii stabileşte costul călătoriei

Anunţurile postate pe autostopul.ro, atât de cei care merg la drum cu maşina proprie cât şi de cei care vor să găsească o cursă, sunt gratuite. Preţul cursei este stabilit de către proprietarul autoturismului. 

„În principiu, proprietarul maşinii hotărăşte costurile pentru că nu tot timpul numai costurile benzinei intră într-un drum. Se mai pun şi costurile de uzură a maşinii, poate merg la mare şi acolo au de plătit o taxă de autostradă”, spune Tudor. 

Măsuri de siguranţă

Tânărul sibian spune că a conceput şi un set de măsuri de siguranţă, recomandări pe care le face celor care aleg să plece la drum folosind autostopul.ro. 

„Primul sfat ar fi acesta de a încerca să cunoşti persoana cu care circuli pe facebook sau prin telefon. Un alt sfat este să vă notaţi numărul de înmatriculare şi să-l trimiteţi unui prieten pentru mai multă siguranţă. Sunt nişte lucruri care m-am gândit că ar fi destul de utile pentru prima dată. 

De asemenea, dacă observaţi un comportament ciudat al şoferului sau este în stare de ebrietate cel mai bine este să nu vă urcaţi în maşină sau, dacă aţi pornit deja, coborâţi cu prima ocazie şi anunţaţi autorităţile. Dacă nu vă simţiţi în siguranţă pentru că şoferul conduce ca un mic Schumacher coborâţi cu prima ocazie”, explică tânărul sibian. 

Tudor spune că investiţia în site a fost de aproximativ 2.000 de euro, plus foarte multă muncă, şi speră ca în aproxiamtiv un an de zile site-ul să ajungă la un număr suficient de mare de utilizatori încât să atragă publicitate şi să genereze astfel „un mic profit”. Pe lângă autostopul.ro a lansat de câteva zile o variantă similară şi pentru America şi Canada, myfullcar.com, pagină care are deja aproximativ 700 de fani.  

Vă mai recomandăm: 

GALERIE FOTO Afacere de succes cu opinci şi ciorapi de lână

VIDEO FOTO Afacere inedită: fermă de cerbi

GALERIE FOTO Superafacere: hotel decorat ca-n Epoca de Aur

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite