FOTO Vacanţă în Muzeul Satului: tradiţie şi relaxare într-un cadru de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii tradiţiilor autentice, dar şi cei ai vacanţelor altfel pot alege să petreacă un sejur de poveste în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, unde există spaţii de cazare, hanuri tradiţionale pentru gurmanzi, dar şi posibilităţi variate de petrecere a timpului liber.

Dacă vă e dor de tradiţiile autentice, de bucatele tradiţionale şi de peisaje de poveste, puteţi alege să petreceţi o altfel de vacanţă în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, muzeu care include cea mai mare expoziţie etnografică în aer liber din Europa. 

Cazare în muzeu

Muzeul în Aer Liber vă primeşte cu braţele deschise nu doar să-l descoperiţi la pas, ci şi să rămâneţi aici peste noapte. Hostelul Diana, aflat în proprietatea muzeului, are camere cochete iar preţurile sunt mai mult decât rezonabile.  

”Anul trecut au fost 1450 de turişti, cei mai mulţi români din toată ţara în vizită în Sibiu, şi am avut şi străini din Germania, Ungaria, avem mulţi voluntari francezi care vin aici şi am avut şi turişti din America. Îşi petrec în jur de o săptămână aici, pentru ei e accesibil şi fiind şi în pădure, la aer curat, le place liniştea, păsărelele care cântă toată ziua. În plus, noi le oferim şi accesul gratuit în muzeu pentru că sunt cazaţi aici. Avem camere cu 2 locuri, cu 4 locuri sau cu 6 locuri, şi o cameră matrimonială cu mobilier pictat în stil săsesc, toate doar cu baie la comun, pe hol. Au frigidere în cameră, este şi o bucătărie şi este şi o sală de mese înăuntru sau pot servi masa pe terase”, explică Teodora Verza, administrator hostel. 

Cei mai pretenţioşi pot trage la Hanul Veştem, proprietate privată, unde pot închiria camere duble, cu baie proprie şi mic dejun inclus. Hanul are şi un restaurant tradiţional, dar şi renumita Cârciumă din Bătrâni, iar turiştii sunt întâmpinaţi cu cele mai bune preparate româneşti. ”Avem turişti francezi, italieni, nemţi, de toate vârstele, români mai puţini, caută aici linişte, aer curat, mâncare bună. Avem numai preparate tradiţioanle româneşti, toate proaspete, avem carmangerie, ne pregătim şi băutura, tot. Turiştii străini sunt înnebuniţi după sarmale sau tochitura românească”, spune Ionuţ Cabău, şef de sală. Tot cu bucate tradiţionale vă puteţi desfăta şi la Hanul Tulgheş, aflat la a doua poartă de acces în muzeu.   

Plimbări cu trăsura şi barca şi ateliere de meşteşuguri tradiţionale

Odata cazaţi, turiştii pot începe să exploreze muzeul pe jos, cu trăsura sau, iarna, cu sania trasă de cai. Iar programul poate fi completat cu plimbări cu barca pe lac sau cu o vizita la popicăria tradiţională, cu popice şi bile confecţionate din lemn. 

Toată vara, în cadrul programului de animaţii culturale meşteri pricepuţi îi invaţă pe turişti, în ateliere tematice, cum pot confecţiona vase de lut, păpuşi ecologice, măşti tradiţionale sau instrumente muzicale, cum să picteze pe sticla şi pe lemn, să brodeze sau să ţeasă.

”Atelierele sunt pregătite minuţios în scopul implicării active a vizitatorilor muzeului care au prilejul de a comunica direct cu meşterii, de a fi introduşi în tainele îndeletnicirilor practicate, păstrate de-a lungul timpului, şi de a pune în aplicare la faţa locului, în curţile gospodăriilor din muzeu, tehnicile folosite”, explică Eliza Penciu, muzeograf în cadrul departamentului Marketing, Turism şi Educaţie al Complexului Naţional Muzeal Astra. 

Bucate ca la mama acasă şi spectacole pe scena de pe lac

Gurmanzii vor descoperi cu siguranţă cu plăcere târgul de ţară, care se ţine în muzeu în fiecare week-end, din aprilie şi până în septembrie. Aici, producători tradiţionali vă aşteaptă cu cele mai bune brânzeturi, mezeluri sau dulciuri de casă. 

Evenimente cum sunt Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Târgul Creatorilor Populari din România, Târgul Naţional de Jucării sau Ziua Sugarului atrag de asemenea an de an mii de turişti. Pe scena de pe lac se organizează în tot sezonul estival spectacole de toate genurile. 

Muzeul poate găzdui de asemenea nunţi tradiţionale, are două săli de conferinţe la Hostel Diana şi la Centrul Astra pentru Patrimoniu şi poate fi locul ideal pentru firmele care doresc să organizeze team-buildinguri.

Preţuri şi profit 

O noapte de cazare la Hostel Diana costă între 30 şi 50 de lei de persoană iar o cameră dublă la Hanul Veştem, cu mic dejun inclus, costă 120 de lei. Plimbările cu trăsura costă între 30 şi 200 de lei pentru jumătate de oră sau o oră, barca se închiriază cu 30 de lei pentru jumătate de oră iar la popicărie plătiţi 5 lei pe oră de persoană. Intrarea în muzeu este 15 lei pentru adulţi şi 3,5 lei pentru elevi şi studenţi. Anul trecut, Muzeul a avut încasări de 952.859 de lei şi aproape 200.000 de vizitatori. 

Vă mai recomandăm: 

Galeş, satul unde roata morii se-nvârteşte de 130 de ani

Trăsăturile satului autentic din Mărginimea Sibiului sunt conservate aproape intacte în localitatea Galeş, aflată la circa 20 de kilometri de Sibiu. O moară de apă funcţionează aici de la 1884, iar obiceiuri unice în ţară se ţin într-o biserică veche de 300 de ani.

GALERIE FOTO De ce iubim Sibiul, oraşul premierelor

Manifestări culturale de renume internaţional, un muzeu în aer liber pe aproape 100 de hectare sau palatul şi colecţiile legendarului baron Samuel von Brukenthal sunt doar câteva dintre atracţiile Sibiului, oraş care în 2007 a fost Capitală Culturală Europeană.

FOTO „All inclusive“ în curtea bunicii din Mărginimea Sibiului

Salba de localităţi pitoreşti din jurul fostei capitale culturale europene, cunoscută sub numele de Mărginimea Sibiului, este zona unde turiştii redescoperă vacanţa în inima naturii şi gustădin bucatele legendare ale oierilor. 

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

La circa 20 de kilometri de Sibiu, o salbă de lacuri sărate îi aşteaptă pe turişti în Ocna Sibiului, staţiune cunoscută ca „Litoralul Ardealului”. Tot în judeţul Sibiu, la Bazna, există o adevărată porţie de sănătate cu apă minerală sărată, renumită pentru proprietăţile sale terapeutice. 

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

Dincolo de vestitul hotel de gheaţă, zona Bâlea-Cârţişoara e plină de legende frumoase, numai bune de povestit în cabană, la o cană de vin fiert. 

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

În tot judeţul Sibiu, biserici fortificate, splendide monumente arhitectonice, atrag an de an mii de turişti din toate colţurile lumii. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite