GALERIE FOTO Povestea lui Ironim Budac, sibianul devenit ”locotenentul” lui Al Capone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ironim Budac - Foto arhiva personală Dorin Magda
Ironim Budac - Foto arhiva personală Dorin Magda

Plecat la doar 18 ani în America în căutarea unei altfel de vieţi, urmaşul legendarului haiduc Andrei Budac a ajuns în banda vestitului Al Capone şi a luat parte la comerţul ilegal cu alcool din perioada prohibiţiei. Mai mult, a făcut în America vestitul rachiu de Cârţişoara, pe care l-a vândut apoi pe piaţa neagră.

După anul 1900, plecatul în America a devenit o adevărată modă în Cârţişoara, localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri de Sibiu, pe drumul care duce spre Bâlea Lac.

Cu strămoşi de renume, provenind din familia vestitului haiduc Andrei Budac, Ironim a plecat în America prin 1920, la 18 ani. În plină perioadă a prohibiţiei, Ironim a ajuns în banda vestitului Al Capone, luând parte la comerţul ilegal cu alcool. Monografia comunei consemnează un episod în care Ironim a ajuns cu camionul cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţia federală care îl urmărea. 

"Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei" (Traian Cânduleţ, Ilie Costache, monografia comunei Cârţişoara, volunul II, Editura Mega mix, Iaşi, 2012). 

Rachiul de Cârţişoara, marfă de contrabandă în America

În America, Ironim s-a căsătorit cu Maria Tarcea, cârţişoreancă din familie înstărită, ai cărei părinţi aveau un magazin peste ocean. Iar legendele păstrate în sat spun că la subsolul magazinului Budac a făcut distilerie unde a început să facă, după reţeta de acasă, rachiu de Cârţişoara pe care l-a vândut apoi pe piaţa neagră. 

Întors în satul natal undeva în jurul vârstei de 30 de ani, Budac şi-a cumpărat o casă şi şi-a făcut afacere înfloritoare. " Şi-a făcut cazane de rachiu, piuă, joagăr pe apă, şi-a cumpărat casă. Avea cazane cum sunt şi acum, era o mică făbricuţă. Cu joagărul tăia lemne la oameni, la clienţi, care veneau îl plăteau. La piuă la fel, făcea material pentru staie, pentru plapume. La vremea de atunci era afacere mare, erau 3 afaceri până la urmă", a povestit Dorin Magda, actualul primar al comunei Cârţişoara. 

Primar liberal în satul natal

Extrem de iubit în sat, Budac a fost primar liberal timp de 4 mandate, până când au venit comuniştii şi i-au confiscat tot. "A fost un băiat fain, bun, vrednic, deştept şi cu judecată, era orânduială în comună atunci. Ieşea întotdeuna de la biserică şi spunea poruncile satului, venea în mijlocul satului şi vorbea despre treburile comunei.  Era o regulă, oile erau oi, unde erau vite erau vite, acum nu se mai fac treburile astea. Era orânduială, acum e dezastru", a povestit Matei Dogaru, un localnic din Cârţişoara. 

Astăzi, în Cârţişoara au rămas ruinele fundaţiei de de la cazanele de rachiu ale lui Ironim Budac, iar crucea din cimitir aminteşte de bărbatul legendă, locotenentul marelui Al Capone. Cârţişorenii fac şi acum rachiu după reţerta lui Budac.   

"Se păstrează şi acum reţeta lui de rachiu, era reţeta după care se făcea peste tot aici în zonă. Mere, pere, prune, se zdrobesc, se pun în butoaie, fermentaţia aia alcoolică, după care se pun în cazanele de rachiu şi se fierb, cu răcitoare, cum se face. Exact asta am văzut când am fost în irlanda de Nord în vizită, la fabrica de whisky, exact cum avem noi cazanele de rachiu, la fabricile vechi de whisky, nemodernizate", a povestit primarul Dorin Magda.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite