GALERIE FOTO Afacere de succes cu opinci şi ciorapi de lână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Dăscălaşu, o tânără în vârstă de 31 de ani din Sibiu, a reuşit să ducă până în Japonia hainele purtate de bunicii noştri.

Pasionată de arta populară încă din copilărie, Cristina a urmat cursurile Liceului de Artă şi apoi a venit din judeţul Suceava tocmai la Sibiu, pentru a învăţa la Facultatea de Etnografie, pe atunci singura de acest gen din România. 

De la primele cămăşi şi traiste populare, tânăra, sprijinită de familie, a dezvoltat o afacere adevărată şi vinde cu succes opincile tradiţionale româneşti, ciorapi de lână împletiţi manual, ii, cămăşi, ştergare, perne brodate, brâie, şerpare, perdele brodate, covoare ţesute de ea în două războaie vechi de 100 de ani şi restaurate, dar şi costume tradiţionale pentru bebeluşi sau rochii de mireasă create din borangic. 

Frumuseţea lucrurilor autentice

Şi-a deschis un magazin online şi apoi un showroom de prezentare, în localitatea Cisnădie din judeţul Sibiu, iar produsele se vând ca pâinea caldă. „Clientul-ţintă este cel care vrea să ia direct de la producător, vrea produse personalizate, să-şi decoreze o cabană, o casă. Sunt oameni care apreciază tradiţiile“, spune Cristina Dăscălaşu. 

Produsele ei se vând nu doar în România, ci ajung în toată lumea, în state precum Japonia, Australia, America, Hong Kong, Noua Zeelandă, Cipru, Grecia, Spania, Germania, Canada, atât în pensiuni şi cabane, cât şi în case particulare, unde oamenii se întorc la tradiţii şi redescoperă frumuseţea lucrurilor populare autentice. 

„Opincile sunt cumpărate, majoritatea, de către cântăreţi. De asemenea, sunt foarte mulţi vânători care comandă ciorapi de lână, pescari, studenţii şi turiştii cumpără traiste, doamnele care merg în străinătate şi vor să se îmbrace româneşte îşi iau ii cu brâie, bărbaţii – pantaloni şi cămăşi de in. Păturile şi covoarele tradiţionale sunt căutate cam de toată lumea, facem şi ii pentru copii, dar şi costume de miri în stil românesc“, spune tânăra creatoare. 

image

Foto

image

Haine româneşti pentru japonezi

Pe lângă artiştii populari, opincile şi ciorapii de lână ajung şi la oameni obişnuiţi, iar când le expediază coletele Cristina nu uită să pună lângă şi o bucată de săpun de casă. Iar străinii care o găsesc fie pe internet, fie la târguri sau expoziţii sunt fascinaţi de modelele vechi ale satului românesc. „Străinii reacţionează superb, sunt încântaţi fiindcă la noi e o diversitate şi coloristică, şi de modele. Am avut o clientă din Japonia care şi-a făcut o ceainărie în stil românesc şi a umplut-o de prosoape de in. A luat cămăşi cu care să îmbrace personalul japonez. A cumpărat, de asemenea, brâie şi opinci pentru încălţat şi pentru decor“, povesteşte Cristina. 

O pereche de opinci se vinde cu 90 de lei, ciorapii de lână costă 20 de lei, iile – între 60 şi 250 de lei, brâiele – între 10 şi 50 de lei, covoarele pornesc de la 90 de lei metrul pătrat, iar o rochie de mireasă din borangic costă 500 de lei. Afacerea merge bine, iar profitul obţinut este de câteva zeci de mii de euro pe an. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite