FOTO Sibienii şi Marea Unire, în imagini inedite. ”Voim să fim alăturaţi la regatul României”

FOTO Sibienii şi Marea Unire, în imagini inedite. ”Voim să fim alăturaţi la regatul României”

Oamenii din Marginimea Sibiului la marea defilare de la 1 Decembrie - Foto Arhivele Nationale Sibiu

Aproximativ 8.000 de locuitori plecau din judeţul Sibiu, cu 95 de ani în urmă, pentru a lua parte la sărbătoarea Marii Uniri.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Imagini inedite cu sibienii prezenţi la defilarea de 1 Decembrie, păstrate în Arhivele Naţionale de la Sibiu, sunt expuse în premieră într-o expoziţie la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. 
 
”La Sibiu s-a înfiinţat Asociaţiunea Astra, aici a fost sediul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, aici a fost scris memorandumul care apoi a fost trimis curţii de la Viena, aici a fost sediul Partidului Naţional Român şi ca atare Sibiul a fost conştientizat şi apreciat ca centrul politic şi administrativ care poate să ducă mai departe activitatea de unire reală a Transilvaniei cu ţara. Acest lucru l-a făcut Consiliul Dirigent care a avut sediul aici, la Sibiu”, a spus, la vernisaj, Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale
 
8.000 de sibieni la Marea Unire
 
Potrivit sursei citate, după aprecierile istoricilor, în ziua de 30 noiembrie au plecat cu căruţele sau chiar pe jos 8.000 de locuitori ai judeţului Sibiu, ”ca să spună acolo, răspicat, că vor să se unească cu ţara. Erau ţărani, învăţători, preoţi, oameni obişnuiţi care au simţit gustul evenimentelor şi care au vrut să fie de faţă la acest moment”. 
 
De altfel, într-unul din documentele prezentate în expoziţie, cel de adeziune a populaţiei din Sibiu la hotărârea de unire a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România se menţionează următoarele: 
 
”Obştea poporului roman din comuna Sibiu, din îndemn propriu şi fără nicio silă sau ademenire din vreo parte, dă la ivaelă dorinţa fierbinte ce însufleţeşte inima fiecărui roman şi declară că voinţa sa nestrămutată este: 
 
Voim să fim alăturaţi, împreună cu teritoriile româneşti din Ardeal, Banat, Ungaria şi Maramurăş la Regatul României sub stăpânirea Majestăţii Sale, Regele Ferdinand I. 
 
În această hotărâre a noastră aşternem tot ce au dorit strămoşii noştri, tot ce ne încălzeşte pe noi, cei de faţă, şi tot ce va înălţa pururea pe fiii şi nepoţii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.  
 
Vă mai recomandăm: 
 
 

Uneltele de propagandă maghiară contra Unirii Transilvaniei cu România, în urmă cu 95 de ani

 

 
 
 

La defilarea de 1 decembrie au participat aproximativ 1.500 de margineni - Fotografii Arhivele Nationale Sibiu 

Imagini din aceeasi galerie
  • La defilarea de 1 decembrie au participat aproximativ 1.500 de margineni - Fotografii Arhivele Nationale Sibiu 
  • La defilarea de 1 decembrie au participat aproximativ 1.500 de margineni - Fotografii Arhivele Nationale Sibiu 
  • Consiliul Dirigent al Transilvaniei - Foto Arhivele Nationale Sibiu
  • La defilarea de 1 decembrie au participat aproximativ 1.500 de margineni - Fotografii Arhivele Nationale Sibiu 
  • Aproximativ 8000 de locuitori ai Sibiului au luat parte la sarbatoarea Marii Uniri - Foto Arhivele Nationale Sibiu
  • Adeziunea populatiei din Sibiu la hotararea de unire a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania - Foto Arhivele Nationale Sibiu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările