FOTO Protest la Sibiu după adoptarea modificărilor la Codul de Procedură Penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest civic a avut loc la Sibiu după adoptarea de către Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul de Procedură Penală a avut loc marţi la Sibiu. Protestul a fost organizat de comunitatea „Vă Vedem din Sibiu”.

„Planul merge înainte: aseară Codul de Procedură Penală a fost aprobat de Camera Deputaţilor, astăzi preşedintele României a fost eliminat din procedura de convocare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iar în comisia juridică s-a admis proiectul lui Cătălin Rădulescu prin care se consideră infracţiuni de corupţie acele fapte pentru care scopul a fost obţinerea pentru sine de foloase exclusiv materiale. Suntem pe final de legalizare a criminalităţii”, au anunţat membrii comunităţii pe pagina lor de Facebook.

Radu Vancu, scriitor şi protestatar, crede că acest set de legi este „cel mai aberant şi mai imoral set de legi care au fost trecute vreodată în România”. „Asta e inacceptabil. Sunt sigur că dacă vor fi lăsate pe circuitul lor parlamentar normal aceste legi vor fi sancţionate de Curtea Constituţională, aşa cum e Curtea Constituţională acum – capturată de PSD. Totuşi, nu va putea admite legi care decriminalizează fapte penale atât de grave. Singura şansă a lui Liviu Dragnea de a face active aceste legi în timp util pentru el este de a le trece prin ordonanţă de urgenţă în 2 zile, când are procesul şi cred că acesta este lucrul la care trebuie să fim atenţi pe termen foarte scurt. La asta trebuie să atragem atenţia, să nu treacă prin ordonanţe de urgenţă (…)”.

Vancu spune că protestele trebuie să continue nu doar în Sibiu, dar în toată ţara. „Dacă e să luăm ipoteza cea mai îngrozitoare, ca aceste legi să fie active, protestul decent va continua, nu sunt sigur dacă un protest tăcut. Nu e bine ca protestele să degenereze în violenţe de stradă, căci aşa le vom face un serviciu celor de la guvernare. Va trebui să protestăm în număr mare şi sigur nu doar în Sibiu. Se spune că dacă 5% dintr-o populaţie protestează înseamnă că acestea sunt suficiente pentru a dărâma o guvernare. 5% pare puţin, dar nu e, asta ar însemna să fim cam 1 milion de oameni în stradă”.

Un alt protestatar, Ciprian Ciocan, spune că este importantă prezenţa fiecărui om la aceste manifestaţii zilnice. „Prezenţa noastră aici este un semnal foarte simplu că noi n-am renunţat să apărăm valorile statului de drept pentru care am ieşit încă de acum 2 ani de zile şi pentru care suntem încă din decembrie în faţa sediului PSD. Situaţia este foarte gravă şi mi se pare foarte trist că noi începem să pierdem în fiecare săptămână câte o instituţie importantă a statului, care îşi iese din limitele legale, din ceea ce poporul aşteaptă de la ele”. În ceea ce priveşte votul de ieri din Camera Deputaţilor, Ciocan crede că astfel se demonstrează că instituţiile statului sunt capturate pe rând. „Aseară, Parlamentul pur şi simplu a început să legifereze pentru nişte condamnaţi penali. Este foarte trist din perspectiva unui cetăţean să urmăreşti cum instituţiile statului sunt capturate în aşa fel. Este foarte trist să vezi că atât de mulţi politicieni sunt dispuşi să-şi încalce orice onoare, orice respect faţă de cetăţenii care i-au ales, doar pentru nişte penali. Ceea ce putem noi face este să transmitem acelaşi semnal – că suntem în continuare aici şi că vedem ceea ce se întâmplă”.

Miercuri seara, pe 20 iunie, în mai multe oraşe din ţară se anunţă proteste simultane, cu genericul „Stop joc, penalilor!”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite