FOTO Cum era profesorul Klaus Iohannis. Ce spun foştii colaboratori şi elevi despre actualul preşedinte al PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis in anul 1999, pe cand era inspector scolar la Sibiu - Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu
Klaus Iohannis in anul 1999, pe cand era inspector scolar la Sibiu - Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

Proaspătul preşedinte al Partidului Naţional Liberal a predat fizică timp de 14 ani la mai multe şcoli din municipiul Sibiu, devenind apoi inspector şcolar general adjunct, inspector şcolar şi ulterior primar al Sibiului.

Foştii colaboratori ai lui Klaus Iohannis, din anii în care acesta era profesor de fizică, îşi amintesc cu plăcere de perioada când au lucrat cu proaspătul preşedinte al PNL. De altfel, primarul Sibiului se poate întoarce oricând la catedră, postul de titular fiindu-i rezervat la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, conform legislaţiei în vigoare. 

„Până în 1998 am fost director adjunct la Colegiul Pedagogic şi domnul Iohannis, înainte de a deveni inspector general adjunct şcolar şi după aceea inspector general a lucrat la Colegiul Brukenthal şi la Colegiul Pedagogic, din perioada aceea îl ştiu. Noi de atunci am colaborat foarte bine, ce ştiu eu de la elevi este că întotdeauna a fost apreciată competenţa de specialitate, verticalitatea de mersului didactic şi relaţia foarte bună cu elevii. 

La domnul Iohannis a fost clar din clasă care sunt fenomenele care trebuiesc studiate şi învăţate, iar cerinţele au fost la fel de clar stabilite, fiecare elev ştia foarte clar ce ar trebui să ştie ca să obţină nota maximă sau ce ar trebui să ştie ca să obţină cel puţin nota 5, deci a fost un demers raţional, transparent. Era un profesor sever, da, obiectivele au fost destul de sus puse dar au fost raţionale şi transparente, adică la Brukenthal la real a avut cerinţe, la Pedagogic unde lucram eu şi unde am fost colegi cerinţele au fost adaptate profilului şcolii, au fost de atins, nu au fost de o severitate absurdă şi fiecare elev care a lucrat şi a fost atent ştia foarte bine că aceste cerinţe puteau fi atinse. Niciun elev nu avea impresia că li cere ceva imposibil de realizat. Cei care au rămas la notele minime sau la un nivel mediu ştiau că nu au investit suficient timp”, a povestit pentru Adevărul prof. Hermann Gerold, actualul director al Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu şi fost director adjunct al Colegiului Pedagogic din Sibiu. 

iohannis profesor2 - foto artiva ziarului rondul de sibiu

Klaus Iohannis, in perioada in care era inspector scolar general adjunct la Sibiu - Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

La Brukenthal, actualul preşedinte al PNL se poate întoarce oricând la catedră. „ Ne bucurăm că un coleg de-al nostru are totuşi succes în alt domeniu şi nu e niciun secret, după actele noastre domnul Iohannis este în continuare titularul nostru la catedra de fizică. Aceasta e modalitatea legală, cei care primesc alte funcţii publice sunt degrevaţi de norme, postul în sine rămâne rezervat până la întoarcerea titularului. Postul este ocupat de un suplinitor care are contract până la întoarcerea titularului, titular fiind Klaus Iohannis”, a mai spus prof. Hermann Gerold. 

„Era un profesor normal, nici prea exigent, era corect”

Martin Bottesch, fost preşedinte, timp de două mandate, al Consiliului Judeţean Sibiu, revenit din 2012 la catedra de matematică la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal şi-a amintit cu plăcere de perioada în care a fost coleg cu Klaus Iohannis în cadrul acestui colegiu, considerat de altfel una din şcolile de elită ale Sibiului.  

„Eu am venit în 1992 la Colegiul Brukenthal ca profesor, domnul Iohannis era deja profesor aici, am fost câţiva ani colegi. Noi ne vedeam în cancelarie, la ore nu l-am văzut, nici el pe mine, era un profesor tânăr care şi-a văzut de treabă, îl ştiu ca unul care nu vorbea mult dar ce vorbea era clar, concis şi te puteai baza pe ceea ce spunea. Am avut câţiva ani şi o clasă la care era diriginte şi mi-am dat seama din felul în care se comportau elevii că îl apreciau şi îl respectau. Ştiu că în anii aceia s-a pregătit să îşi dea gradul I şi l-a şi dat, nu mai ştiu exact în ce an, era un profesor care a dorit să se şi perfecţioneze”, a povestit, pentru Adevărul, Martin Bottesch. 

Întrebat dacă îl vede pe Klaus Iohannis întorcându-se la catedră, atunci când va decide să se retragă din viaţa publică, Martin Bottesch spune că acest lucru este posibil. „Posibil este, îmi pun întrebarea dacă va mai avea răbdarea necesară, după atâta timp ca om politic şi ca primar, dar oricum posibil este”, a spus Martin Bottesch. 

iohannis profesor3 - foto artiva ziarului rondul de sibiu

Klaus Iohannis, in perioada in care era inspector scolar general la Sibiu - Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

Johanna Adam, actualmente actriţă la secţia germană a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, l-a avut profesor pe actualul preşedinte al PNL la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal. „Preda destul de clar şi direct, cu exemple foarte clare. Explica foarte bine, încât înţelegeam cu toţii, nu era o materie care să ni se pară grea chit că eram la uman. Era un profesor normal, nici prea exigent, era corect”, a povestit pentru Adevărul Johanna Adam. 

Iohannis, când a devenit inspector şcolar „Concursul a fost stresant”

Din anul 1997 şi până în luna decembrie a nului 1999, profesorul Klaus Iohannis a fost inspector şcolar general ajunnct la Sibiu. În decembrie 1999, Klaus Iohannis avea să devină, în urma unui concurs desfăşurat la Bucureşti, inspector şcolar general la Sibiu, post pe care l-a ocupat până în anul 2000, când a câştigat primul mandat de primar al Sibiului. 

Publicaţia locală Rondul de Sibiu anunţă numirea lui Iohannis în fruntea Inspectoratului Şcolar General Sibiu în ediţia din data de 2 decembrie 1999, menţionând că „fostul inspector adjunct a câştigat concursul desfăşurat la Ministerul educaţiei naţionale vineri, 26 noiembrie”. Publicaţia menţionată îl citează pe proaspătul inspector şcolar care afirmă: „Concursul a fost stresant, ne-au ţinut acolo de la 9 dimineaţa până la ora 22:00”. Potrivit aceluiaşi material, Iohannis a avut la concurs nu mai puţin de 5 contracandidaţi. 

iohannis profesor4 - foto artiva ziarului rondul de sibiu

Klaus Iohannis, in perioada in care era inspector scolar general la Sibiu - Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

„După depunerea dosarelor de concurs, s-au făcut speculaţii, dacă viitorul inspector şcolar va fi ales pe baza competenţei sau a algoritmului. Potrivit algoritmului, acest post era al PNŢCD. Prin câştigarea concursului, se pune capăt unei perioade de interimat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, de trei luni, de când a fost demis Florin Droc. Klaus Iohannis aşteaptă ordinul scris, de confirmare în funcţie. Despre activitatea sa viitoare, el ne-a declarat: „Cum am lucrat până acum, aşa voi lucra şi în continuare”. La sfârşitul săptămânii trecute, în MEN s-a desfăşurat concurs pentru ocuparea postului de inspector general în cinci judeţe. Potrivit unor surse din MEN, ministrul Andrei Marga l-a confirmat în funcţie, luni seară, doar pe Klaus Iohannis, pentru judeţul nostru, Sibiul fiind singurul judeţ pentru care ministrul s-a pronunţat deja”, se mai arată în materialul publicat în data de 2 decembrie 1999 în cotidianul Rondul de Sibiu. 

Citeşte şi:

Congres PNL: Iohannis, ales preşedinte. Dispută Antonescu - Iohannis pe candidatura la prezidenţiale. Noul partid de dreapta se va numi PNL

Liberalii şi-au ales astăzi noul preşedinte de partid: Klaus Iohannis, care a fost ales cu o majoritate covârşitoare de voturi. Urmează să fie votaţi şi cei 31 de vicepreşedinţi ai formaţiunii. Klaus Iohannis şi Crin Antonescu au fost protagoniştii celui mai fierbinte moment al Congresului, când s-au luptat direct pentru poziţia de prezidenţiabil. Noul partid rezultat din fuziunea PNL-PDL se va numi PNL.

REPORTAJ Crin Antonescu, vedeta Congresului PNL, din nou în cărţi pentru prezidenţiale

Liberalii reuniţi sâmbătă la Congresul PNL au rezolvat, în cîteva minute, problemele spinoase ale partidului, mai puţin una: numele prezidenţiabilului.

Primele reacţii din PDL, după ce Iohannis a anunţat că noul partid de dreapta se numeşte PNL: Nu e corect să aflăm de la televizor!

Proaspătul preşedinte PNL, Klaus Iohannis, a anunţat sâmbătă, la Congresul formaţiunii, că noul mare partid de dreapta rezultat din fuziunea cu PDL se va numi Partidul Naţional Liberal. La scurt timp, prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cătălin Predoiu a reacţionat, pe Facebook, şi a opinat că demersul a fost incorect.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite