Foşti directori din Primărie, de la Direcţia Muncii şi Casa de Pensii, acuzaţi că şi-au făcut ilegal certificate de handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director de la Direcţia Muncii, Aurel Badiu, spune că e vorba de o eroare în cazul lui
Fostul director de la Direcţia Muncii, Aurel Badiu, spune că e vorba de o eroare în cazul lui

Scandal de proporţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sibiu. Raportul final al controlului pe care Ministerul Muncii l-a ordonat în judeţul Sibiu a dezvăluit că şi-au „tras” ilegal certificate de persoane cu handicap nu numai oamenii simpli,  dar şi oficiali care ar trebui să elimine fraudarea ajutoarelor sociale. Frauda este de peste 1 milion de euro.

CITIŢI ŞI:

Scandalul dosarelor ilegale de handicap ia proporţii la Sibiu

Peste 1 milion de euro încasați ilegal de 354 falși agenți sociali

Acţiunea de control desfăşurată de către Comisia Superioară din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care a avut ca scop atât verificarea condiţiilor de încadrare în grad şi tip de handicap, a modului de organizare şi funcţionare a Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, a modului de acordare de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu a certificatelor aferente încadrării, cât şi reevaluarea persoanelor cu handicap sesizate de către Serviciul de Investigare a Fraudelor Sibiu, precum şi a altor persoane pentru care exista prezumţia de încadrare incorectă în grad şi tip de handicap, a scos la iveală lucruri incredibile.

Cine sunt personalităţile cu certificat fals de handicap
Pe lista falşilor bolnavi se mai află medici „cu înaltă reputaţie rpofesională”, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din Primăria Sibiu, fostul director general al Direcţiei Muncii, salariaţi ai DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia, au obţinut certificate de persoane cu handicap, pentru a a beneficia de avantajele oferite de lege.

„Există nenunmărate indicii cu privire la existenţa în cadrul comunităţii municipiului Sibiu, a unui număr foarte mare de personalităţi publice, care sunt încadrate ca persoane cu handicap în mod fals, fără a prezenta nicio dizabilitate care să necesite protecţie specială din partea statului, scopul obţinerii acestor certificate fiind dobândirea unor drepturi şi facilităţi – în special deducerea impozitului pe venit sau obţinerea unei pensii anticipate pentru limita de vârstă, în baza articolului 47 din legea 19/2000. Din această categorie a personalităţilor publice fac parte fostul preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu, medici cu înaltă reputaţie profesională (d. Iuga Lucia şi dr. Iuga Sorin) în municipiul Sibiu, consilieri ai consiliului judeţean (Anghelina Ioan şi Anghelina Maria), foşti directori din cadrul Primăriei Sibiu (Ţânţ Ioan), fostul Director General al Casei de Pensii (Borza Maria), fostul director General al Direcţiei Muncii (Badiu Aurel), director la o firmă de asigurări (Florea Aurel), precum şi membrii familiei acestuia, soţia unuia dintre medicii care eliberau certificatele medicale (dr. Gârlonţa), salariaţi ai DGASPC Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia (Toma Izabela, Gârlonţa Maria, Brote Mirela, dr. Filip Ioana, dr. Anca Iordache, Cişmaşiu Elena, Rădoiu Victoria, Vasile Henteş, etc)”, se arată în procesul verbal de control al comisiei de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Ce spun persoanele acuzate
Unul din medicii acuzaţi că au eliberat „referate medicale care conţineau diagnosticul de astm bronşic, precum şi data ivirii handicapului, fără documente justificative”, spune că are conştiinţa curată şi că a acţionat legal. „Nu comentez nimic din acel raport. Spun doar că am eliberat certificate medicale în conformitate cu suferinţa pacientului” spune medicul Ioan Drăghilă.
Fostul director general de la Direcţia Muncii, Aurel Badiu, spune că e posibil să fie vorba de o eroare în raport. „Ceea ce se spune într-un raport este punctul de vedere al celor care l-au întocmit. Nu am acum niciun răspuns oficial de dat. Părerea mea este însă că sunt acuzaţii nefondate. Eu sunt un om bolnav. Boala este boală şi îmi aparţine. Nu mă feresc de lege. Am fost adeptul aplicării ei. Poate fi vorba de o eroare” a comentat Badiu.

Controale cerute de Poliţie
Controalele efectuate în perioada august – septembrie 2011, au fost determinate, în principal, de solicitarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în interesul soluţionării unor dosare de cercetare penală sub prezumţia săvârşirii infracţiunilor de dare/luare de mită, trafic de influenţă şi înşelăciune de către o serie de persoane din judeţul Sibiu, despre care existau indicii că au obţinut/eliberat în mod ilegal actele şi documentele medicale în baza cărora s-au făcut încadrările în diferite grade de handicap.
Au fost convocate un număr de 530 de persoane (în perioada 19-30.09.2011) posesoare de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care doar 430 de persoane au fost evaluate, restul de 100 de persoane nerăspunzând convocării, majoritatea dintre aceştia fiind plecaţi în străinătate.

Sute de certificate de handicap eliberate pe „ochi frumoşi”

Raportul controlului arată că din cele 430 de persoane evaluate, 271 nu se încadrează în grad şi tip de handicap, iar pentru 69 de persoane s-a menţinut gradul de handicap, restul persoanelor având modificări în ceea ce priveşte gradul de handicap. Din evaluarea celor 430 de persoane, se constată că ponderea cea mai mare o reprezintă cei care nu se încadrează în grad de handicap care aparţin categoriilor de afecţiuni respiratorii – astm bronşic şi psihiatrice – retard mental. „Este vorba de 109 persoane cu afecţiuni mentale (din care 88% nu se încadrează), 140 persoane cu afecţiuni respiratorii (din care 97% nu se încadrează) şi 181 persoane cu alte afecţiuni (din care 27% nu se încadrează)”, se mai arată în raport.

Se reevaluează toate dosarele

Comisia Superioară consideră necesară anularea calităţii de persoană cu handicap pentru cei care nu se încadrează într-un grad de handicap şi suspendarea pentru cei care nu s-au prezentat la reevaluare. Comisia Superioară a dispus o convocare pentru reevaluare la toate persoanele aflate pe lista IPJ, precum şi angajaţii DGASPC cu certificate de handicap, prin adrese scrise cu confirmare de primire, cu precizarea că neprezentarea va atrage suspendarea dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale. De asemenea s-a decis constituirea unei comisii interne, care va proceda la analizarea şi evaluarea activităţii serviciilor vizate de acţiunile de control, va stabili persoanele responsabile de nerespectarea legislaţiei în vigoare privind încadrarea în grad de handicap şi va propune măsurile ce se impun la nivelul instituţiei pentru evitarea unor situaţii similar.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu a declarat zilele trecute că „prejudiciul care va fi stabilit prin continuarea controalelor în judeţul Sibiu ne arată că practic s-au plătit ilegal aproximativ 1 milion de euro pe an unor persoane care aveau certificate fără să aibă bolile respective”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite