FOTO Cine a fost Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, mort într-un spital din Antalya

FOTO Cine a fost Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, mort într-un spital din Antalya

Florin Cioabă a murit la 58 de ani

În vârstă de 58 de ani, Florin Cioabă este originar din judeţul Gorj, din localitatea Târgu Cărbuneşti, şi este fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al rromilor din România, care s-a autoproclamat în anul 1992 ca "rege internaţional al tiganilor".

Ştiri pe aceeaşi temă

După moartea tatălui său, care s-a stins în anul 1997 în urma unui infarct miocardic, Florin Cioabă a moştenit titlul de rege al romilor. 
 
În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier judeţean la Sibiu. La alegerile locale din vara anului 2000, a candidat la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Centrului Creştin al Romilor, apoi la alegerile locale din iunie 2008 a ocupat primul loc pe listele Alianţei pentru Unitatea Romilor, pentru Consiliul Judeţean.
 
Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor
 
În luna aprilie a acestui an, în cadrul unui congres fastuos desfăşurat la Sibiu, Cioabă a fost ales preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor. 
 
Cioabă a avut un singur contracandidat în cursa pentru preşedinţia organizaţiei, pe polonezul Roman Chojnaki. Florin Cioabă a obţinut, în cadrul alegerilor, 20 din cele 26 de voturi valabil exprimate. 
 
“Vă mulţumesc tuturor, atât celor care m-au votat cât şi celorlalţi. Promit să fac tot ce pot pentru naţiunea noastră, voi lupta împotriva discriminării şi rasismului”, a spus în aprilie Florin Cioabă în faţa delegaţilor la congres.  
 
În fosta capitală culturală europeană au venit reprezentanţi ai romilor din 38 de ţări. Printre cei care au ţinut discursuri în cadrul congresului s-au numărat şi europarlamentarii Elena Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor. 
 
Mandatul preşedintelui organizaţiei este pentru o durată de 4 ani, aşa că în curând, dată fiind moartea lui Florin Cioabă, vor fi cu siguranţă organizate alegeri. 
 
Familia lui Florin Cioabă
 
Florin Cioabă s-a căsătorit încă de la 14 ani cu Maria, după tradiţia ţigănească, şi au împreună patru copii, două fete şi doi băieţi, zeci de nepoţi şi strănepoţi. Fetele sunt căsătorite şi stabilite în judeţul Vâlcea iar fiul cel mare, Dorin, este cel care probabil îi va urma în fruntea etniei. 
 
Fiul cel mare al regelui Cioabă s-a născut la Sibiu, pe 26 noiembrie 1969, este căsătorit cu Sighişoara Cioabă şi au împreună un copil, elev la Liceul de artă din Sibiu. 
 
Absolvent  a două facultăţi, Drept şi Ştiinţe Politice, Dorin Cioabă a militat în permanenţă pentru respectarea drepturilor minorităţii rrome şi a făcut foarte multe proiecte prin care a încercat să promoveze pozitiv imaginea comunităţii.
 
Preşedinte al Tribunalului Romilor de la Sibiu, mediator cu acte în regulă, om de afaceri şi preşedinte al Organizaţiei Romilor Nomazi şi Căldărari INDIROM, Dorin Cioabă a candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu la ultimele alegeri locale, iar în planurile sale de viitor se numără o candidatură la alegerile europarlamentare.
 
Printre cele mai cunoscute proiecte ale lui Dorin Cioabă, alături de Tribunalul Ţigănesc, se numără lansarea păpuşii Lulica, vestita jucărie îmbrăcată în haine ţigăneşti, gândită să-i apropie pe copiii români de cei romi, şi care s-a vândut foarte bine, încă de la lansare.  
 
Palatul şi extravaganţele regelui
 
Regele Cioabă a locuit într-o vilă de aproximativ 600 de metri pătraţi, în cartierul Turnişor din Sibiu. 
 
Casa are un salon mare, de 130 de metri pătraţi, pentru oaspeţi şi evenimente festive, şi 10 camere pentru copii şi nepoţi. Tablourile şi fotografiile de familie sunt de asemenea nelipsite. 
 
“Am încercat un alt stil faţă de cel al romilor, mie nu îmi plac casele împodobite cu covoare pe pereţi. Aici m-am inspirat foarte mult de la palatul de la Schonbrunn, întodeauna mi-au placut aceste scaune cu foiţă de aur şi mobilerul acesta mai vechi. Candelabrele sunt cumpărate din Viena, tot aşa pe stil vechi”, povestea Florin Cioabă, în vara anului trecut. 
 
Tot mobilierul a fost adus din străinătate, însă regele a  evitat să vorbească despre preţuri. 
 
”Nu cred că m-au costat chiar aşa de mult, iar dacă ceva îţi place nu mai conteză banii, faci un efort. Sigur fac un efort pentru că aceste lucruri rămân, banii se cheltuie, se duc, dar aceste obiecte frumoase rămân la generatii”, spunea Florin Cioabă. 
 
Cel mai bine se relaxa însă în faţa acvariului uriaş, amplasat în salonul pentru oaspeţi. “Eu nu am optat pentru tigri, eu am optat pentru peştişori pentru că îmi plac foarte mult. După o zi lungă îmi place să vin aici şi să mă uit la peştişorii mei la care ţin foarte mult”, spunea Florin Cioabă. 
 
Regele este cunoscut şi pentru cadourile extravagante pe care le făcea membrilor familiei, cum ar fi o stea de pe cer, pentru soţia sa, sau maşiinuţe Lamborghini în miniatură pentru nepoţii săi. 
 
 

Pe aceeaşi temă:

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Urmaşul lui Cioabă, prinţul cu două facultăţi

Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor,  a murit, ieri, într-un spital din Antalya, lăsând familiei o avere impresionantă. Dorin, fiul său, are cele mai mari şanse să îi urmeze la tron.

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya. Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

 

Familia Cioabă la mare FOTO Mediafax 

Imagini din aceeasi galerie
 • Familia Cioabă la mare FOTO Mediafax 
 • Florin Cioabă la mare
 • Familia Cioabă la mare
 • Florin Cioabă la nunta fiicei sale in septembrie 2003 FOTO Mediafax/AFP
 • Florin Cioabă, alături de președintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
 • Florin Cioabă, alături de președintele Băsescu și fratele său, la nunta Elenei Băsescu
 • Florin Cioaba si Elena Basescu participa la al VIII-lea Congres International al Romilor in Sibiu FOTO Mediafax
 • Elena Băsescu și Florin Cioabă participă la al VIII-lea Congres Internațional al Romilor, în Sibiu FOTO Mediafax
 • Florin Cioabă și Corneliu Vadim Tudor participă la al VIII-lea Congres Internațional al Romilor, în Sibiu FOTO Mediafax 
 • Florin Cioabă, la al VIII-lea Congres Internațional al Romilor în Sibiu, în aprilie 2013 FOTO Mediafax
 • Sărbătoarea țiganilor de Sfânta Maria Mică de la Costești, Vâlcea - Regele Cioabă și Teodor Meleșcanu, în septembrie 1999 FOTO Mediafax 
 • Sărbătoarea țiganilor de Sfânta Maria Mică de la Costești, Vâcea - Regele Cioabă, Teodor Meleșcanu și Doru Viorel Ursu, în 1999 FOTO Mediafax
 • Întâlnirea regelui Cioabă cu regizorul de film Emir Kusturica, în octombrie 1999 FOTO Mediafax 
 • Florin Cioabă, în locuința sa
 • Regele Cioabă a împodobit bradul de Crăciun acasă la Sibiu 
 • Florin Cioabă de 8 martie  
 • Florin Cioabă de 8 martie
 • Florin Cioabă de Paște 
 • Florin Cioabă de Paște 
 • Florin Cioabă
 • Florin Cioabă la vot 
 • Florin Cioabă la Chișinău 
 • Florin Cioabă 
 • Florin Cioabă  
 • Florin Cioabă
 • Florin Cioaba, inainte de inceperea mesei comune pe tema lansarii versiunii in limba romana a manulului O.S.C.E.
 • Regele Cioabă participă la înmormântarea lui Ilie Badea Stanescu - regele Tortica - pe 27 decembrie 2007 FOTO Mediafax
 • Florin Cioabă, în fata unui bloc locuit de tigani FOTO Mediafax
 •  Florin Cioaba a participat la un mars pentru pace, organizat cu ocazia Zilei Internationale a Romilor FOTO Mediafax
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: