Finalitatea dialogului halucinant dintre un medic şi ruda unui pacient: „Ce vrei tu, nesimţită ordinară” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă SCJU Sibiu Foto Facebook Spitalul Clinic Sibiu
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă SCJU Sibiu Foto Facebook Spitalul Clinic Sibiu

La finele lunii ianuarie, un chirurg al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu era înregistrat în timp ce vorbea într-un mod dur, la telefon, cu ruda unui pacient. În urma anchetei demarate s-a stabilit ce măsură se va lua în acest caz.

Nervozitatea chirurgului cardiolog E.F. a avut drept cauză faptul că ruda pacientului său s-a plâns de modul în care a fost tratat bolnavul - deşi suferise un infarct miocardic acesta nu a fost văzut ca „o urgenţă”, iar apoi a fost externat în condiţiile în care starea de sănătate nu i se ameliorase. 

Imediat cum înregistrările au ajuns în spaţiul public, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu s-a demarat o anchetă internă, iar la începutul acestei luni s-a decis şi declanşarea unei cercetări disciplinare a medicului care, în mod repetat, a catalogat pe fiica unui pacient drept „nesimţită ordinară”. 

După mai bine de două săptămâni, deşi membrii Consiliului Etic şi conducerea spitalului s-au arătat împotriva comportamentului şi limbajului folosit de medicul sibian, constatându-se mai multe abateri, cercetarea disciplinară s-a finalizat cu un avertisment scris, pe motiv că respectivul cadru medical nu a mai avut şi alte abateri în ultimele 12 luni. 

Reinternat după incident, pacientul, de la care a pornit întregul scandal mediatic, a fost tratat corespunzător, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a unui fost poliţist sibian, care a făcut publice convorbirile telefonice: „S-au ocupat de el ca la carte, i-au dat o cameră de două persoane, cu TV, a fost investigat medical complet. A funcţionat şi RMN-ul. Mulţumeşte oamenilor şi presei, mulţumim mult tuturor”, a transmis familia prin intermediul lui Marian Răduinea.

Acesta a explicat: „Am primit mesajul acesta de la aparţinătorii persoanei care a avut nevoie de tratament medical şi care au fost jigniţi de o doamnă medic cardiolog. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu dânsa, dar nu mai contează. Am confirmarea că au fost sunaţi de un alt medic şi că Spitalul Judeţean Sibiu a rezolvat problema într-un mod foarte frumos şi normal!”. 

    

„Te dau pe mâna poliţiei!”

Reamintim că întregul scandal a izbucnit în ultimele zile ale lunii ianuarie, odată cu mediatizarea dialogului dintre medicul cardiolog al SCJU Sibiu, dr. E.S.F. şi fiica unui pacient care fusese internat aici în urma unui infarct miocardic. Între cele două persoane au avut loc mai multe discuţii telefonice. Într-una din acestea, enervat pe insistenţa rudei de a afla mai multe informaţii despre starea părintelui bolnav şi de a obţine nişte documente medicale, doctoriţa a izbucnit: „Ce vrei tu, nesimţită ordinară, da` ce, eu i-am dat boală la taică-tău? I-am făcut coronarografie, dar nu ţi-e ruşine, tu, nesimţită ordinară, că erau martori acolo în salon. Sunt oamenii din salon... Nu ţi-e ruşine, nesimţită ordinară, să-ţi permiţi tu... (...) Dacă te mai prind că suni... pun poliţia pe tine! Ţi-am zis: fă-ţi programare, fă-ţi programare, măi nesimţito!... Ce caz urgent? Asta o scris doctorul care i-a făcut coronarografie, nu eu... Ce-ţi permiţi să suni atâta?”, sună o parte din reacţia cardiologului. 

Urmările scandalului pentru „victimele colaterale”

În urma publicării acestui dialog, în data de 29 ianuarie conducerea SCJU Sibiu a anunţat că a demarat o anchetă internă, precizând că orice abatere va fi sancţionată, pentru că nu tolerează astfel de comportamente din partea angajaţilor săi şi a catalogat ce s-a întâmplat drept „o refulare personală de neacceptat”.

Câteva zile mai târziu, în prima zi a lunii februarie, s-a anunţat că s-a început cercetarea disciplinară a medicului în cauză, menţionându-se că s-au constatat o serie de abateri deontologice şi morale, dar şi încălcări ale regulamentului intern al spitalului, nefiind respectată demnitatea umană, potrivit unui comunicat al spitalului. 

Două săptămâni mai târziu, medicul în cauză a primit un avertisment în scris, iar între timp, pacientul a beneficiat de îngrijirea şi tratamentul de care avea nevoie. La externare a primit o nouă schemă de tratament medical de urmat acasă.

 

În plus, s-a modificat procesul de comunicare dintre aparţinătorii pacienţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi medicii acestei unităţi, instituindu-se reguli noi, iar personalul a fost reinstruit în acest sens.

Vă mai recomandăm şi:

Ce urmări a avut dialogul halucinant dintre un medic şi fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimţită ordinară?“ VIDEO

Dosar penal pentru purtare abuzivă la consultul unui copil. Doctoriţă de la Urgenţă: „M-a zgâriat şi l-am lovit!“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite