EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multi angajati ai Serviciului Criminalistic au primit amenzi administrative - Foto Arhiva Adevărul
Mai multi angajati ai Serviciului Criminalistic au primit amenzi administrative - Foto Arhiva Adevărul

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu în anul 2011 şi soluţionat abia patru ani mai târziu, în 2015, prin ordonanţă de clasare, fiind însă aplicate 11 amenzi administrative. Cea mai mare, de 1.000 de lei, ar fi primit-o, se pare, şeful Serviciului Criminalistic, comisarul şef Dumitru Goşa, iar restul, de câte 100 de lei fiecare, ar fi fost aplicate unor agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu. Potrivit unor surse judiciare, prejudiciul în dosar, de câteva mii de lei, ar fi fost recuperat, foarte probabil acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a dispus clasarea. 

”În cauză au fost cercetate un număr de 14 persoane din cadul IPJ Sibiu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, participaţie improprie la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fiind aplicate amenzi administrative de 1.000 şi 100 de lei. 

A fost aplicată o amendă administrativă de 1.000 de lei şi 10 amenzi administrative de câte 100 de lei. Faţă de două persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată nu s-au dispus sancţiuni administrative, iar faţă de o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii sub aspectul laturii obiective”, se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. 

Amenzile administrative nu le-au afectat însă în niciun fel situaţia la serviciu celor 11 poliţişti, spun reprezentanţii IPJ, pentru că amenda administrativă nu se trece în cazier iar Statutul poliţistului prevede că încetarea raporturilor de serviciu are loc doar la condamnarea prin hotărâre judecătorească definitivă. 

”Nu au fost afectate în niciun fel raporturile de serviciu, întrucât amenda administrativă nu se încadrează în prevederile articolelor 65 şi 69 din statutul poliţiştilor”, spune Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu. 

Rămas în poliţie după o condamnare cu amânare

Acelaşi Statut al poliţistului i-a permis, spre exemplu, comisarului şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul IPJ Sibiu, să rămână în cadrul instituţiei după o condamnare cu amânare, într-un dosar deschis după ce poliţistul s-a urcat băut la volan şi a produs un accident de circulaţie. Potrivit articolului 69 alineatul h din Statut, încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului are loc ”când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii sau amenzii penale pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe baza aprobării persoanelor care au acordat gradele profesionale prevăzute la art. 15”. 

În luna decembrie a anului 2012, comisarul şef Prislopeanu, lucrător în cadrul compartimentului Structura de Securitate din cadrul Poliţiei Sibiu s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un taximetrist a ajuns la spital, grav rănitpotrivit anchetatorilor

Procurorii au reţinut în rechizitoriu că la 07.12. 2012, în jurul orelor 23.55, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală pe str. Ludoş din Sibiu, într-o curbă la dreapta, ofiţerul a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens şi a lovit frontal un taximetru care circula regulamentar. În urma accidentului, au suferit leziuni corporale conducătorul taximetrului şi o pasageră, care nu au formulat plângere. Cum nu s-a formulat plângere, dacă iniţial Prislopeanu era cercetat pentru presupusa comitere a două infracţiuni, respectiv conducerea sub influenţa alcoolului şi vătămarea corporală din culpă, la trimiterea în judecată a rămas doar prima dintre ele. 

”Întrucât organele poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu sosite la locul faptei au constatat, în urma testării cu aparatul etilotest, că inculpatul avea o alcoolemie de 0,79 gr/l alcool pur în aerul expirat, acesta a fost condus la Spitalul Judeţean Sibiu, unde i-au fost prelevate 2 probe de sânge la un interval de o oră, rezultatul fiind de 2,45 grame la mie, respectiv 2,30 grame la mie”, spun anchetatorii. 

„În noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 24:15 am plecat din Ştrand cu două cliente, să le duc în Valea Aurie, după ce am trecut de prima curbă la stânga a doua curbă tot la stânga am văzut că vine dintre blocuri, din partea stângă a venit de undeva, şi a intrat direct în mine, frontal. Nu ştiu ce s-a întâmplat, ori nu s-a asigurat ori avea geamurile îngheţate”, a povestit după accident, de pe patul de spital, pentru Adevărul, Ilie Racoviţan, taximetristul lovit frontal de către comisarul şef Prislopeanu.

Taximetristul a adăugat atunci că, din fericire, clientele lui nu au păţit nimic însă maşina s-a făcut praf, fiind încadrată cu daună totală de către firma de asigurări.  

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în data de 6 mai 2014 în dosarul comisarului Prislopeanu. Acesta a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani. 

Prislopeanu a făcut recurs, însă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au menţinut pedeapsa de la Alba, respectiv 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani. "În baza art.336 alin.1 din Noul Cod penal cu aplic. art.75 alin.2 lit.b din Noul Cod penal şi art.5 din Noul Cod penal stabileşte inculpatului Prislopeanu Decebal Răzvan pedeapsa de 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei", arată ICCJ. Decizia instanţei este definitivă. 

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite