Elena Ramona Potoroacă salvează tradiţiile românilor de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Ramona Potoroacă lucrează în cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra, unde se ocupă de recuperarea a tot ce ţine patrimoniul material şi imaterial al românilor din afara graniţelor ţării.

CITEŞTE ŞI:

PORTRET: Andreea Luminiţa Pruteanu: „O fetiţă surdomută m-a convins să pictez icoane“

PORTRET: Dan Sabău susţine că un medic bun trebuie să fie, în primul rând, un om bun

Elena Ramona Potoroacă şi-a început cariera ca şi cadru didactic la Şcoala numărul 2 din Cisnădie, asta după ce a luat parte la mai multe cursuri de dezvoltare profesională organizate de Centrul Cultural German din Sibiu şi Fundaţia “Româno-Germană”. Aşa cum şi stă în fire, munca ei în cadrul Şcolii numărul 2 nu s-a limitat doar la activitatea de la catedră ci s-a implicat şi în proiecte de dezvoltare a imaginii şcolii respective, precum şi în tehnici inovatoare de predare, orientate către copii. Astfel, Elena a dezvoltat proiectul de promovare a imaginii şi ofertei educaţionale a şcolii din Cisnădie, proiect numit “Şcoală, Grădiniţă, Familie”, după care a lucrat la elaborarea unor lecţii model în cadrul şedinţelor metodice de la nivelul şcolii.

Pasul către muzeu

Pasionată dintotdeauna de munca de promovare dar şi de muzeu, Elena nu a ezitat în 2007 când a văzut că există un post vacant în cadrul CNM Astra. „Acum vreo trei ani am venit în muzeu după ce am lucrat şapte luni ca şi cadrul didactic la Şcoala numărul 2. Am văzut că există postul vacant, am aplicat pentru el şi am obţinut slujba”, spune Elena. Aici a început practic o nouă etapă în activitatea ei profesională, dedicându-se în paralel cu munca de promovare şi celei de dezvoltare a unor proiecte muzeale. „Tot în 2007 am elaborat şi câştigat primul meu proiect în cadrul muzeului. Acesta viza comunitatea armenilor din judeţul Sibiu şi zona Transilvaniei, proiectul finalizându-se cu o importantă expoziţie şi un colocviu”, povesteşte Elena.

Proiecte internaţionale

Experienţa proiectului despre ultimii armeni rămaşi în judeţul Sibiu i-a folosit Elenei apoi la câştigarea primului ei proiect internaţional. Acesta viza comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării şi salvarea a ceea ce încă se mai păstrează din tradiţiile şi obiceiurile lor populare. Primii pe listă au fost istroromânii din Croaţia, urmând colaborări cu mari specialişti din Italia, Croaţia şi România. După ei, au venit românii din Macedonia, Serbia şi Ucraina. “Mă ocup de asistenţă cultural pentru românii de pretutindeni”, spune astăzi Elena Potoroacă.

Regenerarea comunităţii armene

În prezent, Ramona Potoroacă îşi aduce aportul la un mare proiect ce vizează regenerarea comunităţii armene şi la care lucrează alături de specialişti din Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Consiliul Local Dumbrăveni, Fundaţia Armeană din Dumbrăveni şi Fundaţia Transylvania Trust. Proiectul se numeşte “Renaştere prin cultură” şi include, printre altele, inaugurarea în perioada 13  - 15 iulie a Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni. Întreg proiectul este finanţat de Guvernele Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei şi are ca scop revigorarea comunităţii armene din Dumbrăveni şi promovarea moştenirii culturale aremene din Transilvania.

Ce-i place:
Îmi place să mă plim foarte mult, că merg în locuri noi, să cunosc oameni interesanţi. Merg cu plăcere în plimbări la munte, în deplasări în străinătate şi altele.
Ce nu-i place:
Nu-mi place faptul că oamenii au devenit indiferenţi şi nu se mai raportează la valori reale, adevărate. Într-o lume a comunicării noi suntem tot mai marginalizaţi.

Profil:
Născută: 11 martie 1980
Studii: master în „Comunicare şi publicitate”, ULBS
Familie: necăsătorită

Cum sprijiniţi voi comunităţile româneşti din afara României?
Pe lângă programele educative, care implică o serie de ateliere practice în şcolile cu predare în limba română din Ucraina, Serbia şi pe viitor, Republica Moldova, încercăm şi demararea unor proiecte de cercetare prin care să recuperăm tot ceea ce ţine de patrimonial material şi imaterial românesc.
În afară de românii din străinătate, ce fac românii de aici. Mai vine lumea în muzeu?
Lumea în general vizitează CNM Astra. Atracţia principal rămâne Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde avem într-adevăr cei mai mulţi vizitatori.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite