Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Sibiu, în arest la domiciliu. Jurista instituţiei, Mirela Olteanu, cercetată sub control judiciar

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Sibiu, în arest la domiciliu. Jurista instituţiei, Mirela Olteanu, cercetată sub control judiciar

Serban Tichindean - Foto vebidoo.com

Magistraţii Tribunalului Alba s-au pronunţat marţi, 30 noiembrie, în dosarul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut arestarea preventivă a directorului DSVSA Sibiu, Şerban Ţichindelean, şi a juristei instituţiei, Mirela Olteanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţii au respins propunerea de arestare preventivă şi au decis ca Şerban Ţichindelean să fie cercetat în arest a domiciliu iar Mirela Olteanu, sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată atât de inculpaţi cât şi de procurori la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba au dispus pe 29 septembrie punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Şerban Ţichindelean, director executiv al D.S.V.S.A. Sibiu, acuzat de 8 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese şi răspândirea bolilor la animale precum şi a Mirelei Olteanu, consilierul juridic al DSVSA Sibiu, acuzată de două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma complicităţii.
 
"În calitatea deţinută, inculpatul Ţichindelean Şerban Constantin a procedat, în mod abuziv, la rezilierea contractului de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi a încheiat, în condiţii nelegale, un contract similar cu un anumit medic veterinar. Astfel la data de 25.02.2013, Ţichindelean Şerban Constantin a emis, fără respectarea competenţei materiale şi teritoriale a D.S.V.S.A. Sibiu, notificarea de reziliere a contractului de concesiune, înscris care a fost avizat pentru legalitate de către consilierul juridic al DSVSA Sibiu - Olteanu Cosmina-Mirela.
 
În perioada 2011-2013, deşi ocupa funcţia de director executiv al DSVSA Sibiu, Ţichindelean Şerban Constantin a coordonat, în mod direct, activitatea desfăşurată de concesionarul SC CHERRY SRL, societate în care două persoane din familia sa deţin calitatea de asociaţi.
 
La data de 27.06.2014, directorul DSVSA Sibiu a coordonat, în mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiţi agenţi economici, în condiţii care încalcă principiul controlului inopinat. Anterior, adică la data de 24.06.2014, i se atrăsese atenţia, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul că rezultatele unor probe sunt necorespunzătoare şi, ca urmare, există posibilitatea iniţierii unor controale de către DSVSA Sibiu.
 
La data de 16.07.2014, la nivelul DSVSA Sibiu s-a dispus întârzierea declarării unei situaţii de infectare a animalelor, deşi directorul executiv Ţichindelean Şerban Constantin luase cunoştinţă despre existenţa unui rezultat pozitiv al analizelor. Mai mult, la data de 19.07.2014, directorul DSVSA Sibiu a luat cunoştinţă despre existenţa unor situaţii de risc ce determină declararea carantinei, dar nu a făcut demersuri în acest sens, iar la data de 25.07.2014, directorul DSVSA Sibiu a solicitat unui subordonat întocmirea unei note de fundamentare care să nu reflecte situaţia reală, astfel încât să fie ridicate unele restricţii de comercializare a animalelor.
La data de 4.01.2012, Ţichindelean Şerban Constantin, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a încheiat un contract de prestări servicii de consultanţă juridică cu Olteanu Mirela Cosmina, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice de servicii, respectiv în lipsa unui acord din partea ANSVSA. Stabilirea valorii serviciilor contractate a fost făcută în aceleaşi condiţii de încălcare a dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice.
 
În perioada 2011-2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu Ţichindelean Şerban Constantin a realizat tăieri arbitrare din deconturile depuse de Circumscripţia Sanitar Veterinară Concesionată Jina, după ce aceste deconturi fuseseră avizate de către compartimentele cu competenţe specifice. Demersul nu a avut o fundamentare judicioasă şi/sau veridică. Consecutiv constatărilor Notei de control ANSVSA nr. 59/2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a dispus la data de 19.08.2013 constituirea unei comisii de verificare a documentelor CSV Jina care au stat la baza deconturilor privind acţiunile sanitar veterinare pentru perioada 2007-2012, activitate materializată prin întocmirea raportului de constatare din 30.08.2013, care nu are o fundamentare juridică. În perioada premergătoare acestei verificări, directorul executiv al DSVSA Sibiu s-a implicat în audierea a 26 persoane cu domiciliul pe raza CSV Jina, în afara unui cadru legal, iar declaraţiile date de acestea au stat la baza calculării unui prejudiciu în sarcina CSV Jina, respectiv la usţinerea/justificarea tăierilor din deconturi. Astfel, s-a încercat o justificare retroactivă a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisă o adresă de constituire ca parte civilă înaintată de DVSA Sibiu către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu într-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul că prejudiciul cauzat prin întocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 lei.
 
Adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă, anterior menţionată, a fost întocmită de consilier juridic Olteanu Mirela Cosmina, cu referire la raportul de constatare din 30.08.2013. Aceasta nu a făcut verificări sub aspectul legalităţii modului de efectuare a controlului, precum şi asupra modului de stabilire a „prejudiciului”, raportat la declaraţiile unor persoane care domiciliază pe raza CSV Jina
 
Până în prezent s-a stabilit un prejudiciu de 125.000 lei reprezentat de valoarea deconturilor refuzate la plată în perioada 2011-2012 în mod nelegal în condiţiile anterior expuse, precum şi foloase patrimoniale/nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul urmăririi penale.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 30 septembrie 2014, la Tribunalul Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", arată DNA. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Victor Căldărar, tânărul care a primit o condamnare record pentru viol şi pornografie infantilă, va sta mai puţin după gratii datorită reglementărilor noului Cod Penal.
 

Un pacient a murit la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu după ce s-a înjunghiat cu un cuţit de bucătărie

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din judeţul Sibiu a murit la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu după ce s-a înjunghiat, în salon, cu un cuţit de bucătărie. Reprezentanţii unităţii sanitare cercetează cazul.

FOTO Povestea copilului găsit mort la Sibiu la 12 zile de la dispariţie. Deşi ştia că a murit, prietenul lui a tăcut mâlc

Alin Fiţi a plecat în urmă cu aproape două săptămâni cu un prieten de acasă, cel mai probabil, la furat de cupru. Băiatul s-a electrocutat şi a murit, însă prietenul lui l-a lăsat acolo şi a recunoscut ce s-a întâmplat abia după 12 zile, la insistenţele poliţiştilor, pe care i-a dus într-un final la locul unde se afla cadavrul în descompunere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările