Cum operează frăţia cămătarilor cu notarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de criza financiară, grupările de cămătari fac averi prin „contracte“ cu dobânzi exorbitante, legalizate de notari complici. La Sibiu au fost reţinuţi 17 membri ai unei astfel de reţele.

O amplă reţea de cămătărie a fost destructurată la Sibiu, într-un dosar în care prejudiciul depăşeşte un milion de euro. Membrii grupării sunt acuzaţi de către DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani şi au fost ridicaţi în cadrul a 19 percheziţii făcute în municipiul Sibiu şi în comuna Şelimbăr.

Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case. „Membrii grupării ofereau sume de bani împrumut diferitelor persoane, percepeau dobânzi foarte mari, dobânzi care erau impuse în contracele notariale, şi de la sume relativ mici de bani se ajungea la sume deosebit de mari de bani pe care trebuiau să le restituie. Cereau ca garanţii bunuri imobiliare – locuinţe, terenuri“, spune comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Contracte falsificate la notari

Alături de cămătari, Răzvan Mărginean şi Simion Bexa, doi notari cunoscuţi în Sibiu, sunt de asemenea cercetaţi în dosar. Notarii sunt cei prin intermediul cărora s-au făcut tranzacţiile. Ei s-ar fi ales cu comisioane substanţiale în urma acestor afaceri, susţin anchetatorii. 

„Cei doi notari au sprijinit activităţile infracţionale ale grupării, în sensul că la birourile acestora se întocmeau actele, de multe ori persoanele trecute în contractele de vânzare-cumpărare nu erau prezente la încheierea contractelor respective, sumele de bani înscrise în contract nu erau cele reale, întrucât membrii grupării scriau în contractele de vânzare-cumpărare pentru imobile şi dobânzile pretinse sau au fost situaţii în care plata efectivă nu se realiza în faţa notarilor. Victimele erau şantajate, ameninţate sau chiar agresate fizic“, a mai spus comisarul-şef Traian Berbeceanu.

Complici la Cadastru

Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, „actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării  şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară“.

Bianca Jucan, soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării, lucrează la Cadastru din 2006, iar de anul trecut a intrat în concediu prenatal şi apoi de îngrijire a copilului. Culmea, şefii spun că a fost un angajat model, şi sunt şocaţi de cele petrecute. „Niciodată nu a fost băgată în comisia de disciplină, a fost un angajat model“, spune Puiu Nicolae Fesan, directorul instituţiei.

Victime ameninţate şi bătute

Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Anchetatorii au identificat până acum 15 victime, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare.
Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una dintre victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut. ;

Cum să te fereşti de capcana cămătarilor

Cea mai răspândită metodă de racolare a victimelor este mica publicitate. Ziarele şi internetul abundă de anunţuri de genul: „Ofer împrumuturi doar cu garanţii în toată ţara, în termenii legii (contract notarial). Dobândă avantajoasă!“.

Drept garanţie pentru împrumuturi, cămătarii cer, de obicei, case, terenuri sau maşini. Dobânda lunară pleacă de la 10% pe lună, dar poate urca şi mai sus, în funcţie de sumă şi de cât de disperat este clientul să obţină împrumutul.

Atenţie la contract!

Pentru a câştiga încrederea victimelor, cămătarii încearcă să fie cât mai prietenoşi, inducând impresia că sunt persoane serioase şi au relaţii. Afacerea se parafează la notariat, sub forma unui contract de împrumut, dar fără dobândă, pentru a ocoli legea. De aceea, în actul notarial este trecută suma cu tot cu camătă.

Totodată, se încheie şi un contract fictiv de vânzare-cumpărare a bunului cu care se girează împrumutul. Înţelegerea „de facto“ este ca atunci când clientul restituie banii, cămătarul să-i vândă înapoi, tot fictiv, casa sau apartamentul. În foarte multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă. Victima restituie banii şi apoi se judecă ani de zile, încercând să demonstreze că vânzarea a fost fictivă. În toate cazurile, cămătarii au drept complici notari publici, executori judecătoreşti sau chiar judecători. ;

Pedepse cu închisoare de la 6 luni la 5 ani

Potrivit Legii nr. 216/2011, privind interzicerea cămătăriei, această faptă se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea acestei infracţiuni se confiscă. Legea defineşte camăta ca fiind dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut, iar cămătarul drept persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. Legea cămătăriei urmează să fie abrogată în 2013, atunci când va intra în vigoare noul Cod Penal.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite