Cum a ajuns să alunece un val uriaş de pământ înspre Autostrada Sibiu – Sălişte. Pe partea opusă a dealului, pădurea este exploatată „la ras“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă versantul dinspre Autostrada Sibiu – Orăştie a dealului Bucium este rupt de ample alunecări de teren, pădurea care creşte pe partea opusă este în plină exploatare. Sătenii de la baza dealului s-au revoltat, cerând primăriei oprirea tăierilor.

Pădurea este proprietate a oraşului Sălişte (judeţul Sibiu), de care aparţine şi satul Aciliu aflat la baza dealului Bucium, deal devenit cunoscut la nivel internaţional din cauza alunecărilor de teren care se manifestă copios la câţiva metri de autostradă. Iar sătenii se tem de faptul că fără o parte din pădurea care acum este exploatată, dealul va aluneca mai mult şi înspre casele lor.

Cu jalba-n proţap la primar

Zece reprezentanţi ai sătenilor din Aciliu au mers, vineri dimineaţa, 10 martie, la Primăria Sălişte pentru a cere stoparea exploatării de la intrarea în satul lor. Pădurea respectivă, cunoscută sub numele de Fagii Aciliului, a mai fost exploatată la ras, pe câteva hectare, şi în jurul anului 2013. Iar ceea ce a răsărit acum în urma acelei exploataţii nu îi convinge pe săteni că noile intervenţii în pădure vor duce la o regenerare a pădurilor.

„Acea pădure este un simbol al Aciliului, fiind atestată documentar din secolul XIII. Ştim cu toţii că acea pădure este aproape de autostradă şi ştim ce probleme sunt acolo, cu acele alunecări de teren. Am venit să cerem să opriţi tăierea pădurii, căci noi nu considerăm că este oportună, chiar dacă este legală“, a cerut Alin Muşoaie, unul din tinerii care a participat la discuţii alături de săteni.

În faţa acestora a venit atât primarul Horaţiu Răcuciu, cât şi Tiberiu Brad, şeful Ocolului silvic privat Valea Frumoasei, care administrează pădurile oraşului Sălişte şi, implicit, ale satului Aciliu. 

Şeful ocolului silvic a arătat că exploatarea respectivă se face pe o parcelă de 15,4 ha, din care în această primăvară vor fi tăiaţi copacii de pe o suprafaţă compactă de 2,5 ha. Exploatarea a fost încredinţată prin licitaţie unei firme din judeţul Alba, Agro-montana SRL, despre care autorităţile spun că a oferit preţul cel mai mare, de 189 de lei/mc de lemn. În total, din acest contract ar trebui să intre în bugetul oraşului 73.500 de lei.

Sătenii: ne cad casele

Oamenii din Aciliu spun că din 2013, de când dealul Bucium a început să fie săpat pentru a face loc autostrăzii, alunecările de teren din satul lor s-au amplificat. Toate casele aflate sub dealul Bucium au soclurile crăpate, iar în cazul multor clădiri, fisurile au urcat şi către acoperişuri. „An de an ne reparăm casele şi degeaba. Crapă pe la colţuri, nu ni se mai închid bine uşile şi ferestrele. Noi trăim doar din agricultură, nu putem pleca de aici. De aceea să oprească tăierea pădurii“, spune Elena Muleş. Asfaltul de la intrarea în sat, aşternut în primăvara anului trecut, este deja fisurat, iar stratul de uzură devine tot mai măcinat.

image

Oamenii locului bănuiesc că respectiva pădure a devenit atractivă şi din cauza accesului facil: sunt câteva sute de metri până la un drum asfaltat, de unde, peste nici un kilometru, se ajunge la drumul european 81. 

Explicaţii: pădurea are rădăcinile putrezite

Şeful de ocol silvic, Tiberiu Brad, a anunţat că respectiva exploatare este prevăzută în amenajamentul silvic aprobat în 2014. Potrivit lui Brad, fagii din pădurea respectivă au peste 100 de ani şi au crescut din lăstarii răsăriţi pe cioatele rămase în urma unor exploataţii vechi. Din acest motiv lemnul este încadrat la clasa de calitate IV (din cinci existente, prima clasă fiind cea mai bună). „Deci rădăcinile acestea au aproape 300 de ani, nu mai sunt rădăcini de foarte bună calitate, au putrezit. Rolul nostru de silvicultori este de să găsim oportunitatea de a face o intervenţie în care să asigurăm regenerarea din puieţi, obţinuţi din sămânţă. Sămânţa este obţinută chiar de la aceşti arbori. Această sămânţă urmează să germineze şi să obţinem o nouă pădure tânără şi de viitor“, a explicat, mai apoi, în pădure, Tiberiu Brad.

Amenajamentul silvic aprobat în 2014 prevede ca toată suprafaţa de 15,4 ha de pădure urmează să fie tăiată complet, pe rând, până în 2024.

120 de ani, cel puţin

Inginerii silvici ai Ocolului silvic Valea Frumoasei susţin că în locul copacilor tăiaţi vor răsări noi puieţi care vor putea fi observaţi şi de persoanele fără pregătire de specialitate în aproximativ cinci ani. Apoi va avea loc o nouă acţiune de extragere a speciilor care răsar şi care nu sunt dorite în proporţii importante (un exemplu fiind carpenul). „Vom veni cu completări prin plantarea de puieţi doar acolo unde nu se regenerează în mod automat“, susţine Tiberiu Brad. Potrivit lui, viitorii fagi care ar urma să răsară din seminţele celor tăiaţi acum vor ajunge la dimensiunile potrivite exploatării într-un termen cuprins între 120 şi 140 de ani.

Aceeaşi sursă mai susţine că rădăcinile rămase în urma exploatării vor mai opri potenţialele alunecări de teren cel puţin opt ani.

image

Tot ocolul decide

În faţa sătenilor din Aciliu, primarul Răcuciu a adus în discuţie şi detalii financiare. „Din Aciliu, anul trecut am încasat la bugetul local 83.000 de lei. Iar în ultimii doi ani, în sat au fost făcute investiţii de 1,8 milioane de lei“, le-a transmis Răcuciu sătenilor.

Referitor la exploatarea de la marginea Aciliului, primarul a mai promis şi faptul că va discuta din nou cu reprezentanţii Ocolului silvic, dar nu a lăsat multe portiţe pentru varianta opririi tăierilor de lemn. Mai ales că, a amintit primarul, contractul de exploatare cu firma din Alba a fost deja semnat. „Voi purta o discuţie, dar deciziile le ia Ocolul“, a încheiat primarul.

Există şi alte variante

„Adevărul“ a contactat şi un inginer silvic care cunoaşte inclusiv zona pădurilor din Aciliu. ”E total iresponsabil ce fac acolo. Pădurea aceea are valoare pentru sat deoarece furnizează servicii eco-sistemice. Pe care ei le distrug acum, pentru a avea lemn peste 120 de ani. Cu toate schimbările climatice de acum, nici nu ştii dacă peste 50 de ani acolo va mai creşte fagul”, este opinia inginerul silvic care a preferat să nu îi fie făcută publică identitatea.

El spune că orice administraţie locală ar trebui să lupte împotriva exploatării pădurilor din apropierea localităţilor, deoarece aceste păduri au funcţie de protecţie. Iar referitor la chestiunea regenerării, ar putea fi aplicate şi alte metode, în afara defrişării unor subparcele. „Există aşa-numitul tratament al «codrului grădinărit», prin care pădure rămâne permanent în jurul localităţilor. Contractul de exploatare poate fi reziliat, iar Ministerul Mediului poate aproba derogări de la amenajamentul deja existent. Există proceduri standard pentru a obţine astfel de derogări”, explică inginerul silvic. Potrivit căruia, voinţa proprietarului pădurii de a opri o exploatare este un motiv suficient pentru a obţine astfel de derogări.

Pădurea de pe dealul care alunecă spre autostradă, exploatată „la ras“

Un trecut recent cu scandal

Ocolul silvic Valea Frumoasei a fost şi subiect al unei anchete realizată de Rise Project, în care autorităţile din Sălişte au fost acuzate de tăieri ilegale de lemn şi întocmirea de documente care nu au legătură cu realitatea. Un fost angajat al Ocolului silvic, Mihail Hanzu, a arătat în respectiva anchetă că a decis să îşi dea demisia, din cauza acestor nereguli. „Am plecat abia când mi-am dat seama că ilegalităţile de la ocol şi jaful din averea Săliştii şi a satelor sunt fapte bine cunoscute şi protejate de primarul Răcuciu şi că pârghiile pe care le aveam nu erau suficiente ca să opresc distrugerea pădurii“, povesteşte Mihail Hanzu, în descrierea unei înregistrări publicată de acesta pe internet. În respectiva înregistrare este redată o discuţie avută cu primarul Horaţiu Răcuciu. „Eu nu vreau să furăm şi nu am furat niciodată. (…) Eu atâta timp cât am încasat opt miliarde de la Ocolul Silvic sunt mulţumit”, este una din replicile date de Horaţiu Răcuciu lui Hanzu.

Un deal cu probleme

În urmă cu două săptămâni, „Adevărul“ a publicat un articol în care arăta că dealul Bucium, cel de pe care este exploatată acum pădurea, alunecă în continuu înspre autostrada care leagă Sibiul de Orăştie. Valurile de pământ cu o deschidere de aproape 200 de metri se află, acum, la o distanţă de 12 metri de calea de rulare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite