Cum ne afectează coloana tocurile cui. Ce ne sfătuiesc specialiştii să facem pentru a ne proteja spatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocurile cui pot accentua durerea in cazul unor afectiuni ale coloanei vertebrale
Tocurile cui pot accentua durerea in cazul unor afectiuni ale coloanei vertebrale

Extrem de cochete, tocurile cui se pot transforma într-un inamic al coloanei vertebrale, accentuând durerile date de afecţiuni precum hernia de disc.

Foarte apreciate de reprezentantele sexului frumos, tocurile cui pot deveni un adevărat inamic al coloanei vertebrale. „În primul rând organismul uman este obişnuit cu o poziţie normală, o poziţie la nivel de tocuri cui, care într-adevăr contribuie la un aspect plăcut şi conferă o siguranţă, contribuie la farmecul părţii femeieşti, duce la o modificare a arhitecturii coloanei. Cu cât tocul este mai mare, este absolut normal, corpul va adopta o poziţie de echilibru, asta implică automat o contractură musculară a musculaturii paravertebrale, automat există o presiune la nivelul discurilor şi ligamentelor interspinoase şi la nivelul articulaţiilor dintre vertebre. Este normal ca în timp aceste suprasolicitări să accentueze o boală a coloanei, o boală degenerativă”, explică Vicenţiu Săceleanu, medic şef al Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. 

Accentuează durerile în cazul herniilor de disc

Purtarea îndelungată a tocurilor cui poate fi un factor care accentuează durerea în cazul anumitor afecţiuni ale coloanei cum este, de exemplu, hernia de disc. Cu siguranţă nu veţi face hernie de disc dacă purtaţi pantofi cu toc dar, în cazul în care a apărut boala, intensitatea durerii resimţite va fi mult mai mare dacă alegeţi să purtaţi astfel de pantofi. 

„E normal, cu cât eşti mai tânăr, cu atât nu dai importanţă la aspectul acesta şi sacrifici poziţia în favoarea tocului dar în timp se dovedeşte că majoritatea femeilor care au probleme la spate spun că această poziţie pe tocuri le accentuează durerile. Repercusiunea se face asupra mecanismului de static al coloanei format din corpurile vertebrale, din discurile vertebrale, articulaţiile dintre vertebre şi bineînţeles musculatura care susţine coloana la nivel posterior. Toate fiind puse în tensiune este normal ca după un drum mai lung pe tocuri sau după stat mai mult pe tocuri va apărea o durere la nivel lombar. Durerea este dată atât de tensiunea musculară, musculatura lucrând practic se menţine o altă poziţie a corpului decât cea fiziologică, normal că presiunea pe articulaţii şi ligamente creşte şi atunci expresia clinică pe care o resimte femeia este de durere la nivelul articulaţiilor şi la nivel lombar. 

În timp nu tocurile în sine dau o hernie de disc, dar hernia de disc este o boală care are ca şi cauze efortul, suprasolicitarea, statul prelungit pe scaun, lipsa de mişcare, lipsa de făcut sport. În plus, această poziţie pe tocuri accentuează simptomele dar nu înseamnă că dacă mergi pe tocuri faci hernie de disc. Este practic un factor favorizant care face ca femeia să resimtă o durere de cauză lombară mai accentuat odată cu modificarea poziţiei pe tocuri”, explică medicul Vicenţiu Săceleanu. 

Înotul ajută întărirea musculaturii coloanei

Dacă nu puteţi să renunţaţi la tocurile cui, un bun remediu pentru a vă întări musculatura spatelui este înotul, însă doar în bazine cu apă dulce. 

„Înotul în apă dulce, nu sărată, ajută foarte mult întărirea musculaturii paravertebrale, ceea ce duce la o întărire a pilonilor de susţinere a coloanei şi bineînţeles a diminuării presiunii pe discurile vertebrale”, adaugă medicul Vicenţiu Săceleanu. 

Vă mai recomandăm: 

Miturile despre slăbit, explicate de specialişti. Cât de bune sunt pastilele de slăbit, ceaiurile sau dietele disociate şi de ce îngraşă renunţarea la fumat

Specialiştii spun că slăbirea sănătoasă este una de durată şi necesită răbdare şi perseverenţă. De asemenea aceştia susţin că scăderea în greutate se poate face respectând câteva reguli de bază.

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

De ce ni se „zbate ochiul” - explicaţiile doctorilor le contrazic pe cele din popor. Chiar crezi că dacă se zbate ochiul drept e semn bun, iar stângul îţi aduce supărare?

„Zbaterea ochiului” are explicaţii ştiinţifice, spun specialiştii. Mulţi români, însă, văd în asta un semn, potrivit credinţelor populare păstrate din generaţie în generaţie.

Lecţie de implicare: Cum a refăcut complet o doctoriţă secţia unui spital de stat, fără niciun leu de la buget

Medicul Florina Popa a strâns sponsorizări cu ajutorul cărora a făcut reparaţii capitale în secţia în care lucrează şi a adus aparatură medicală de ultimă generaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite