Cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, recuperată de poliţişti

Cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, recuperată de poliţişti

IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult. Foto. News.ro

O cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost recuperată de poliţişti. Obiectul a fost găsit la un bărbat din Cisnădie, cercetat în prezent. Crucea este considerată cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania.

Ştiri pe aceeaşi temă

IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult.

„La data de 1 iulie 2016, printr-o plângere depusă şi înregistrată  la nivelul I.P.J. Sibiu, se reclama faptul că, în cursul zilei de 30 iunie 2016, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost sustrasă o cruce de procesiune, obiect de cult folosit ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase. Din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-au conturat elementele specifice săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei şi recuperării bunului sustras”, au transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

„La data de 26 iulie a.c., s-a reuşit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum şi recuperarea bunului. În cursul zilei de 27 iulie, crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie”, au mai prcizat poliiştii.

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările