Criză de sânge cu RH negativ la Centrul de Transfuzii Sanguine din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibienii sunt asteptati sa doneze sange - Foto Arhiva Adevărul
Sibienii sunt asteptati sa doneze sange - Foto Arhiva Adevărul

Rezervele de sânge cu RH negativ ale Centrului de Transfuzii din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ sunt la limită. Medicii fac un apel la sibieni să vină şi să doneze sânge.

Sibienii sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzii Sanguine din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu tot timpul, cererea fiind extrem de mare, spun medicii. Însă în această perioadă este nevoie în principal de donatori cu RH negativ.

„Au fost nişte probleme, dar le rezolvăm cum putem, cu sânge negativ, am avut nişte cazuri la Cluj, persoane din Sibiu care s-au operat la Cluj şi care au avut nevoie de sânge şi le-am trimis. Nu au fost probleme să nu se poată da sânge, dar tot timpul suntem la limită, astăzi avem mâine nu mai avem, mâine iarăşi vin donatori care se dau, pe lângă faptul că niciodată nu putem să prevedem cazuri de urgenţă, deci trebuie să avem tot timpul şi o rezervă”, explică medicul Livia Mare, din cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine.

Cine poate dona sânge

Cei care se află la prima donare trebuie să se identifice cu un act de identitate valabil (carte de identitate, permis, paşaport), să aibă domiciliul în Sibiu sau să fie rezidenţi în Sibiu de min8im 6 luni, excepţie în acest sens făcând studenţii şi militarii în termen. Trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani, peste 50 de kilograme şi aviz epidemiologic de la medicul de familie sau cel de medicina muncii – nu pot dona cei cu boli cronice precum hepatită, psoriazis, epilepsie, schizofrenie, diabet, hipotiroidism. Trebuie să fie fără boli acute, fără tratamente în curs (se acceptă doar tratamentul de hipertensiune), femeile nu pot dona în perioada ciclului menstrual şi încă 5 după acesta, nu se donează în primul an de la naştere sau în perioada alăptării, nu se consumă alcool cu 48-72 de ore înaintea donării iar donatorii nu trebuie să fi avut intervenţii stomatologice cu minim o săptămână înaintea donării.

Donatorii care au între 50 şi 65 de ani trebuie să prezinte în plus şi un aviz de la un medic cardiolog. Înaintea donării se poate consuma un mic dejun frugal (corn, banana, iaurt, ceai, lapte, cafea) şi este indicat ca donatorii să aibă la ei un sandwich pe care îl pot mânca în incinta centrului de transfuzii înainte sau după donare.

Ce primesc donatorii

Donatorii primesc 7 bonuri de masă, o zi liberă de la serviciu şi 50 la sută reducere pe mijloacele de transport în comun din Sibiu sau Mediaş. În urma donării de sânge, se poate solicita eliberarea rezultatelor analizelor medicale. Setul de analize standard pentru donarea de sânge cuprinde hemoleucograma completă, grupa sanguină şi RH-ul, tstări pentru hepatita B şi C, SIDA, sifilis, HTLV (virusul leucocitar uman). Intervalul minim între două donări de sânge este de 60 de zile calendaristice.

Vă mai recomandăm:

Sânge de la poliţişti pentru salvarea de vieţi omeneşti

Criză de donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti. Au de suferit atât pacienţii din Prahova cât şi cei din Capitală

Donatori de sânge în uniforma Armatei Române




 
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite