Condiţii indecente în şcoli pentru peste 8.000 de elevi sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 la sută din elevii sibieni ar urma să înceapă noul an şcolar în clase fără autorizaţie sanitară. Din cauza problemelor finciare multe din lucrările din şcollie sibiene au fost amânate sau oprite de tot.

CITEŞTE ŞI:

În Mediaş se lucrează intens în şcoli

Comasarea şcolilor din Sibiu, afectată de lipsa banilor

Acoperişul şcolii germane din Tălmaciu, reparat cu lemne din pădure

Dacă mâine ar începe noul an şcolar nu mai puţin de 8.200 de elevi din judeţul Sibiu ar merge la şcoală în unităţi fără autorizaţii din partea Direcţiei de Sănătate Publică, cu grupuri sanitare vechi şi stricate şi clase care n-au văzut vara aceasta nici măcar o zugrăveală. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu 96 din cele 381 de clădiri în care funcţionează şcoli nu au autorizaţie sanitară. Multe dintre ele nici măcar nu au solicitat acest lucru, date fiind condiţiile existente. În aceste şcoli ar urma să înveţe peste 13 la sută din totalul elevilor sibieni. Spre exemplu, şcoala cu clasele I - IV Alţâna şi şcoala cu clasele I - IV Beneşti nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare din cauza clădirii revendicate, respectiv a grupurilor sanitare necorespunzătoare. “La şcoala cu clasele I - VIII „S.P.Barcianu” Răşinari, structura Prislop, există probleme în finalizarea lucrărilor de amplasare a fosei septice de către Constructorul SC Construct Geltsch SRL, care a oprit lucrările din cauza finanţării insuficiente”, se arată în raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Raport la Prefectură

Inspectorul Şcolar General, Constantin Gorun, a fost chemat în această dimineaţă la raport în faţa prefectului Constantin Trihenea, pentru a prezenta situaţia în care se găsesc şcolile înainte de 13 septembrie. Constantin Gorun a fost nevoit să explice inclusiv de ce 45 de unităţi sau structuri şcolare au corpuri de clădire neautorizate, ele reprezentând 25,28% din toate şcolile din judeţ. “Principalele cauze care au determinat şi determină neacordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt: lipsa apei potabile şi a canalizării în anumite localităţi din mediul rural, imobile în curs de degradare datorită regimului lor juridic fiind revendicate, în curs de retrocedare sau retrocedate, lucrări de reabilitare sau investiţii nefinalizate, grupuri sanitare necorespunzătoare şi aflate în exteriorul clădirilor şi gardurile împrejmuitoare neexistente sau cu grad ridicat de uzură”, explică Constantin Gorun. Autorităţile rămân optimiste în privinţa remedierii problemelor până la 13 septembrie.

Comisii la DSP

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a instituit comisii care în această perioadă vor lua judeţul la pas şi vor verifica toate unităţile şcolare. Începând de mâine personalul Direcţiei de Control în Sănătate Publică se va afla în zonele Agnita şi Dumbrăveni.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite