Concluziile anchetei interne de la Spitalul Judeţean Sibiu, în cazul fetiţei moarte la doar o zi de la naştere

Concluziile anchetei interne de la Spitalul Judeţean Sibiu, în cazul fetiţei moarte la doar o zi de la naştere

Antonia Bacel

Cele două comisii din cadrul Spitalului Clinic Jdeţean de Urgenţă Sibiu au finalizat ancheta internă în cazul Antoniei Băcel, micuţa moartă la doar o zi de la naştere la maternitatea din Sibiu

Potrivit răspunsului remis Adevărul, "Din dispoziţia managerului, cazul a fost analizat atât în cadrul Comisiei de Etică şi Deontologie Medicală a spitalului cât şi în cadrul Consiliului de Etică, care au constatat următoarele: conduita personalului medical implicat în acest caz a fost una corectă atât anterior naşterii, la naştere cât şi ulterior acesteia; conduita terapeutică aplicată nou-născutului a fost una corectă, decesul fiind provocat de evoluţia nefavorabilă a unei pneumopatii congenitale cu membrane hialine, imposibil de diagnosticat intrauterin, care nu a răspuns favorabil tratamentului adecvat aplicat; nu a fost constatată nicio încălcare a codului de deontologie medicală şi nu a fost identificată nicio încălcare  a principiilor morale sau deontologice în conduita personalului medical implicat în supravegherea sarcinii, naşterea, îngrijirea lăuzei şi a nou născutului, până la decesul acestuia". 

Reamintim că micuţa Antonia Geogiana s-a născut la spitalul din Sibiu în 26 aprilie şi a murit o zi mai târziu. ”Ulterior am aflat în urma autopsiei impusă prin lege că fetiţa noastră a decedat în urma unui stop cardio respirator, stop cauzat de o problemă la plămâni şi anume o pneumopatie congenitală bilaterală. De asemenea ni s-a transmis că bebeluşul a avut şi o altă stare morbidă importantă şi anume rinichi în potcoavă. Ţin să precizez că aceste malformaţii nu ne-au fost comunicate în urma controalelor efectuate în cele 9 luni de sarcină. 
 
Alte motive ar mai fi depăşirea cronologică a termenului de naştere (sarcină peste 41 de săptămâni), condiţiile în care a născut mama şi starea de sănătate amamei după naştere. Dorim să ni se spună de ce nu s-a putut face cezariană deşi s-a observat că termenul e depăşit iar şansele să apară complicaţii atât la mamă cât şi la făt erau foarte mari. Ţin să precizez că în data de 17.04.2015 soţul l-a contactat telefonic pe domnul doctor Chicea Radu, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu şi Clinica Polisano, deoarece am pierdut un lichid incolor. Acel lichid nu a fost într-o cantitate foarte mare şi nu aveam nicio durere. Eram programată în  data de 18.04.2015 la domnul doctor Chicea însă ca o măsură de siguranţă să nu aşteptăm până în următoarea zi domnul doctor ne-a sfătuit să mergem în data de 17.04.2015 la spital al Urgenţă să se verifice dacă nu s-a fisurat membrana. La Urgenţă am fost consultată de domnul doctor Alin Barbu, medic rezident obstetrică ginecologie, care ne-a asigurat că totul e în regulă, membrana nu e fisurată. A făcut şi un ecograf precizându-ne că e suficient lichid (cantitativ ca la o sarcină 40 de săptămâni) bebeluşul e bine şi că voi naşte cam în 2 zile. Mi s-a transmis să revin la spital dacă sunt dureri din 10 în 10 minute sau dacă se rupe apa, precizând că apa se rupe când curge o cantitate mai mare. Data probabilă a naşterii trecută în carnetul de naştere al gravidei a fost 17.04.2015. Deşi în data de 17.04.2015 am fost consultată doar de domnul doctor rezident Alin Barbu pe biletul ce mi s-a dat apare şi o altă parafă şi semnătură a unei doamne doctor. 
 
Văzând că s-a depăşit data probabilă, au trecut şi cele două zile de care ni s-a spus la Urgenţă l-am contactat iarăşi pe domnul doctor Chicea care ne-a chemat la un consult în data de 23.04.2015 la ora 15. În data de 23.04.2015 m-am prezentat la Clinica Polisano la ora 15. Am aşteptat în faţa cabinetului până în jur de ora 19. Deşi eram însărcinată în 41 de săptămâni, nu am făcut niciun fel de comentariu în ce priveşte aşteptarea. După ce am fost consultată domnul doctor mi-a spus că totul este bine, placenta nu este îmbătrânită, lichidul este suficient iar fătul nu a suferit nicio traumă intrauterină. Am întrebat iarăşi dacă se poate naşte natural (deoarce am avut o intervenţie cu un an înainte la colon-polipi colonici) iar răspunsul a fost că se poate naşte natural fără probleme. Domnul doctor ne-a sugerat ca în următoare zi şi anume vineri 24.04.2015 să ne prezentăm la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu pentru internare la domnul doctor Codru. A spus că voi fi ţinută sub observaţie şi mi se va administra calciu şi estrogen pentru a se declanşa naşterea deoarece deja era depăşit termenul. 
 
În data de 24.04.2015 m-am internat la spital. În aceeaşi zi a venit la vizită şi domnul doctor Chicea Radu împreună cu domnul doctor Codru şi pot spune că a fost singura zi în care l-am mai văzut deşi eram trecută ca pacientă a dânsului. Vineri s-au laut şi probele pentru analize dar nu mi s-a spus că aş avea vreo problemă de sănătate sau vreo infecţie. Rezultatul analizelor mi s-a comunicat doar la ieşirea din spital. 
 
Pe parcursul zilelor în care am fost internată am fost consultată de domnul doctor Codru iar bătăile inimii bebeluşului au fost verificate de personalul medical (asistente medicale) şi iarăşi am fost asigurată că totul este în regulă. Şi pe perioada internării s-a făcut consultaţie la ecograf şi la un aparat care arăta cât de des mişcă bebeluşul şi tot nu s-a observat să fie vreo problemă. 
 
Duminică dimineaţa în jur de ora 7 au început durerile. Am fost consultată de domnul doctor Codru (deoarece am înţeles că era de gardă) care mi-a comunicat că deja m-am dilatat câţiva centimetri şi că în acea zi o să nasc. În jur de ora 13:00, 13:30, deoarece mă simţeam tot mai rău, l-am rugat pe soţul meu să-l sune pe domnul doctor Chicea şi să-l întrebe dacă nu s-ar putea face epidurală. I s-a transmis că se poate dacă o să caute un medic şi un anestezist. Ce şanse erau să găsim un medic când aveam dureri din 3 în 3 minute? Domnul doctor Chicea era medicul în care ne-am pus nădejdea şi care a monitorizat sarcina timp de 9 luni. 
 
Am născut cu ajutorul domnului doctor Codru şi al moaşei în 24.04.2015 la ora 14:20 o fetiţă de 3470 de grame A=9/1 min. La ceva timp după naştere am fost să vedem fetiţa eu şi soţul deoarece nu mi-au adus-o la fel ca la celelalte mămici. Fetiţa era ajutată să respire ceea ce era puţin suspect dar ni s-a transmis că trebuie să se obişnuiască cu mediul exterior, aşa că ne-am mai liniştit. Am fost dusă la salon. Seara când soţul s-a întors să mă viziteze bebeluşul tot nu a fost adus la salon. Eu am fost anunţată între timp că o să-l aducă doar dimineaţa deoarece încă nu s-a obişnuit şi trebuie ţinut sub observaţie, dar e bine. 
 
Eu nu eram liniştită deoarece la naştere am auzit o discuţie între doctorul Codru şi moaşă că e puţin lichid iar restul e verde. Oare ce era acel lichid verde? Care era cauza puţinului lichid amniotic? Nu cumva poate fi vorba de o sarcină dusă peste termen? De ce nu am fost atenţionaţi că s-ar putea să fie probleme în cazul unei sarcini depăşite? De ce nu mi s-a transmis la nicio consultaţie că ar putea să existe vreo problemă la bebeluş, că ar putea fi ceva malformaţii? Ţin să precizez că am fost periodic la control atât ginecologic cât şi la medicul de familie, sarcina fiind monitorizată atent. Am făcut şi analizele obligatorii cerute de medicul de familie cât şi mulote alte analize înainte de a rămâne însărcinată fiindcă doream să fie totul în regulă. În timpul sarcinii nu am avut nicio problemă, nu am luat nici măcar un calmant, niciun fel de tratatment. 
 
Chiar dacă, al fel ca orice mămică, aşteptam să mi se aducă bebeluşul, aşteptam în zadar deoarece acest lucru nu s-a întâmplat. În data de 27.04.2015 am fost informaţi că bebeluşul este la Terapie Intensivă şi dacă dorim s-l botezăm deoarece nu mai sunt şanse să trăiască. 
 
Solicităm investigarea şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de producerea decesului copilului nostru. Vrem să ştim şi noi ca părinţi de ce a murit bebeluşul, cauzele problemelor la plămâni. De asemenea am dori să aflăm de ce nu a venit medicul la pacientă după ce a născut să vadă dacă totul e în regulă? Pentru noi conta foarte mult prezenţa domnului doctor radu Chicea după această întâmplare chiar dacă nu spunea nimic, am fi văzut că îi pasă. Nu au mai venit nici dânsul nici domnul doctor Codru, medicul care a asistat la naştere. 
 
Mama a avut foarte multe probleme de sănătate la câteva zile după naştere, chiar intervenţii chirurgicale. La externare, în biletul de ieşire din spital este precizat faptul că pacienta se externează cu stare generală bună, afebrilă, uter normal involuat, tranzit intestinal prezent. La externare nu s-a mai făcut nicio analiză mamei să se poată vedea dacă era purtătoarea vreunei infecţii care să poată cauza probleme bebeluşului. 
 
Mama a făcut la o săptămână de la naştere nişte crize foarte puternice, cu dureri abdominale, leşin, probleme respiratorii şi febră peste 38. Soţul a solicitat serviciul de ambulanţă prin apel la 112 în data de 4.05.2015 în jurul orei 3:00. I s-au pus mai multe întrebări şi a fost transferat presupunem la un medic. După discuţia cu acesta şi explicarea problemelor soţiei acesta i-a sugerat să i se administreze nurofen precizând că este normal să se simtă rău dacă a născut de curând. Soţul fiind foarte speriat, având în vedere şpi pierderea fetiţei la o zi după naştere fără o explicaţie amănunţită, m-a transportat cu maşina personală la un alt spital în afara judeţului. Menţionăm că în momentul în care am trecut de Sebeş am contactat iarăşi serviciul 112 pentru anularea solicitării ambulanţei iar spre surprinderea noastră ni s-a comunicat că ambulanţa încă nu plecase spre pacient. După stabilizarea mamei (care avea anemie, enzimele foarte modificate la ficat), după o spitalizare de 5 zile şi foarte multe analize şi tratamente necesare s-a intervenit chirurgical la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ”Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj Napoca pentru colecistită cronică microlitiazocă. Chiar dacă ni s-a comunicat la Sibiu administrarea de nurofen pacientei, problema crizei au fost nişte calculi plecaţi pe canal iar riscul unei complicaţii severe (pancreatită) era foarte mare”, au scris părinţii în plângerea adresată spitalului. 
 
Îndureraţi, părinţii au povestit cum micuţa s-a stins chiar sub ochii lor. "Eu am plecat pe hol de una singură, am întâlnit pe hol o femeie de serviciu sau o asistentă, nu ştiu cine era doamna, şi mi-a promis că mă ajută să ajung la Terapie Intensivă, nu ştiam unde e. Persoana respectivă m-a dus acolo, când am ajuns acolo o doamnă mi-a spus să ies afară că e un copil grav bolnav şi erau bebeluşi din aceia micuţi, clar nu aveam eu ce căuta acolo, că presupun că sunt mai sensibili. Am înţeles şi am ieşit afară şi în momentul în care ma dat să ies a venit doamna doctor care se ocupa de bebeluşul meu şi a spus că eu sunt mama copilului grav bolnav, şi să mă lase să-l văd. Şi atunci când m-am dus era conectat la tot felul de aparate, era deja vânăt la degeţele, la unghiţe, i se ducea aşa pielea. La 15 minute a avenit doamna doctor şi mi-a spus să îl chem pe soţul că trebuie botezat bebeluşul, că nu mai au ce să-i facă”, a povestit mama. 
 
Sub ochii lor, medicii au încercat zadarnic să o resusciteze. ”Nu-i doresc la niciun părinte să vadă o resuscitare la un copil de o zi, cum intră mâinile medicului patru degete în piept. Am stat amândoi acolo, pe soţie am ţinut-o cu forţa la piept să nu vadă, s-a zbătut şi apoi am lăsat-o să vadă. Cineva de sus a pornit inimioara, a venit părintele, a botezat, cum a miruit ultimul picioruş s-a văzut linia pe aparat, s-a stins. Ceea ce s-a întâmplat, de i-a pornit inimioara şi s-a oprit după ce a fost botezată şi miruită să fie îngeraş, asta e o minune iar Dumnezeu nu va lăsa lucrurile aşa, trebuie să iasă la iveală”, spune tatăl fetiţei, iar soţia lui completează, cu lacrimi în ochi: ”Mi-au dat-o şi mie în braţe, dar moartă, era deja doar aparatul, nu mai era vie, măcar dacă ştiau că o să moară puteau să mi-o aducă un minut, un minut dacă mi-o aduceau vie”, a mai spus mama. 
 
Părinţii au sesizat în acest caz şi Colegiul Medicilor, şi au depus de asemenea o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. 
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, medicii menţionaţi în plângere nu au dorit să facă declaraţii în acest caz, punctul de vedere fiind cel pronunţat de cele două comisii din cadrul spitalului. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Copiii şi adulţii mint din motive diferite, spun specialiştii, iar o serie se semne corporale vă spun cu certitudine că cineva nu spune adevărul.
 
 
Anxietatea poate sta la baza panicii, spun specialiştii, diferenţa dintre cele două fiind dată de intensitatea manifestării. Atacul de panică este, practic, o agravare a unei tulburări anxioase.
 
 
Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă de sex.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările