Colecţionarul de uniforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia de uniforme a lui Dan Johann von Szomraky valorează zeci de mii de euro FOTO: Ramona Găină
Colecţia de uniforme a lui Dan Johann von Szomraky valorează zeci de mii de euro FOTO: Ramona Găină

PATIMĂ Dan Johann von Szomraky a adunat timp de zeci de ani în casa sa din Sălişte, dar şi în cea din Germania, o colecţie de uniforme care valorează zeci de mii de euro. În plus, a intrat în posesia unor brevete semnate de toţi regii României şi a unui număr însemnat de săbii şi decoraţii

Plecat de mulţi ani în Germania şi reîntors acasă, la Sălişte (Sibiu), ca pensionar, Dan Johann von Szomraky (60 de ani) are o colecţie impresionantă de uniforme militare. Pe unele dintre acestea a cheltuit sume de ordinul miilor de euro.


Fostul tehnician auto şi-a dezvoltat pasiunea pentru istorie încă din anii copilăriei, petrecuţi în localitatea sibiană Orlat, loc ce păstrează şi acum poveştile regimentului grăniceresc din anii 1760.


„Eu sunt născut în comuna Orlat, o comună foarte frumoasă, cu foarte multă istorie. Acolo a fost înfiinţat primul regiment de graniţă, în 1760. Se mai găsesc şi acum urmele fostelor cazărmi şi sediul regimentului de graniţă 1 de la Orlat. De mic copil auzeam fel şi fel de poveşti de la oameni în vârstă. Mă impresionau foarte mult poveştile oamenilor din acest regiment care au luptat, se pare, în Italia, împotriva lui Napoleon. Asta m-a făcut să încep să adun cât puteam atunci, în copilărie. Atunci găseam câte o baionetă, câte un glonţ“, povesteşte zâmbind cel care este astăzi mândrul posesor al unei colecţii inedite, a cărei valoare se ridică la câteva zeci de mii de euro.


MOŞTENIREA MĂTUŞII, BAROANĂ AUSTRIACĂ


Odată cu trecerea anilor a început să strângă serios obiecte pentru colecţie, lucru destul de greu în România în perioada comunistă. S-a căsătorit apoi şi, împreună cu soţia, care e de origine germană, s-a stabilit în Germania.


„Acolo, şi cu banii pe care îi câştigam, şi cu banii moşteniţi de la o mătuşă de-a mea, o baroană austriacă, am reuşit să fac o colecţie impresionantă – uniforme, săbii, baionete, brevete militare, decoraţii. Colecţia reprezintă munca mea de 30 de ani, banii mei, moştenirea pe care am primit-o, fără moştenire nu aveam poate niciun sfert din ele“, povesteşte Dan Johann von Szomraky.


„Ne-am întors în România la pensie, ne place ţara, ne place locul, România e o boală aşa de grea că nu te mai vindeci niciodată de ea, dar e o boală plăcută.


Ne-am retras la Sălişte, am luat o casă şi am hotărât să aduc jumătate din ce am în Germania. Am gândit un muzeu prima dată, un muzeu pe care voiam să-l închin ardelenilor care au luptat în armată, şi-au făcut datoria pentru ţară“, povesteşte zâmbind, în timp ce privirea mângâie cu drag obiectele expuse în casa monitorizată cu un sistem extrem de performant de avertizare, cu mai multe camere video, tocmai pentru că valoarea pieselor din colecţie este extrem de mare.


Printre ele, şi un serviciu de porţelan cu o poveste foarte specială. „Porţelanurile au aparţinut familiei de baroni austrieci, rudele noastre, Von Szomraky, iar după spusele celor care le-au avut se pare că din acest serviciu de cafea a băut şi împăratul Franz Joseph, pentru că tatăl mătuşii mele a fost arhitectul curţii imperiale din Viena“, povesteşte cu mândrie Herr Dan, aşa cum îl cunoaşte toată lumea pe colecţionarul sibian.


UNIFORMA PURTATĂ DE AGHIOTANTUL REGELUI


Vorbeşte despre uniforme cu dragostea cu care vorbeşte despre copii şi e gata să-ţi spună povestea meşteşugită a fiecăreia dintre ele.


„Fiecare are povestea ei, care e frumoasă, interesantă, practic s-ar putea scrie despre toate un roman. Cea mai importantă este uniforma unui colonel al armatei române care a fost aghiotantul regelui Ferdinand. Este o uniformă foarte frumoasă, cu chipiuri de paradă, aurituri pe ea, absolut tot ce trebuie. Lângă ea se află uniforma unui colonel care a fost comandantul regimentului 7 artilerie grea din Sibiu, regiment care s-a acoperit de glorie în bătăliile purtate în Rusia. Tot de la el am brevete semnate de regele Carol şi de regele Mihai“, explică Herr Dan.


CEA MAI VECHE


„Cea mai veche uniformă şi una din cele mai frumoase a aparţinut regimentului 1 de grăniceri de la Orlat, din 1860. Mai ţin de ea redingota, tunica şi pălăria. Apoi este o uniformă de paradă a unui ofiţer sas, datând din 1890, uniforma regimentului de gardă al împăratului Wilhelm al III-lea, mai sunt uniforme a doi generali germani datând din Primul şi Al Doilea Război Mondial, uniforme care au aparţinut unor ofiţeri superiori români din Primul Război Mondial şi din perioada de până în 1933“, explică Herr Dan.


„Sunt şi uniforme britanice – regimentul de gardă al reginei, scoţian, de cavalerie uşoară austriacă, unele care au aparţinut unor ofiţeri francezi, uniforma de gală a ataşatului militar al Republicii Democrate Germane şi uniforma unuia din ofiţerii care făceau parte din regimentul de gardă al lui (n.r. – Erich) Honecker, ultimul preşedinte al Germaniei Democrate“, povesteşte colecţionarul.


BREVETE, SĂBII ŞI DECORAŢII


Colecţia lui Dan Johann von Szomraky include şi un număr impresionant de brevete militare vechi, multe dintre ele semnate de regii României. Aproximativ 100 de brevete numără întreaga colecţie.


„Acestea sunt în majoritate româneşti, din perioada regală, începând din 1870 până în 1945. Sunt brevete care însoţeau ordinele militare primite pentru vitejie de ofiţeri şi soldaţi ai armatei române şi semnate de Ferdinand în Primul Război Mondial, Carol I în Războiul de Independenţă, Carol al II-lea şi regele Mihai“, explică Herr Dan.
Colecţia include de asemenea peste 150 de decoraţii, toate româneşti, tot din perioada regală, aflate deocamdată în Germania, tablouri de rezervişti din Primul Război Mondial, machete de nave de război şi de avioane, dar şi aproximativ 30 de săbii şi baionete.


„Una din săbii are o poveste foarte frumoasă, a fost dată de către ofiţerii de comandă ai lui Franz Joseph lui Abraham Chirca, acesta fiind comandantul garnizoanei din Orăştie la 1904“, povesteşte Herr Dan.

Ascultă poveştile uniformelor


Colecţionarul Dan Johann von Szomraky îşi doreşte un spaţiu mult mai mare, în care să poată aduce la un moment dat întreaga sa colecţie. Spune că va lupta în continuare pentru ca visul său, acela de a face un mic muzeu în care să-şi expună piesele, să devină realitate. Până atunci, orice pasionat care ajunge la Sălişte şi vrea să-i admire colecţia este bine-venit. Printre cei care i-au trecut pragul s-a numărat o echipă de jurnalişti de la o televiziune din Olanda, care au filmat uniformele.


Colecţionarul spune că nu există trăiri mai frumoase decât cele pe care le are atunci când, singur în mijlocul uniformelor, le simte şi le aude poveştile.


„Atunci când stau între ele sunt unele din cele mai bune momente ale mele, pentru că îmi aduc aminte cum le-am procurat, de nişte timpuri frumoase în care nu te gândeai să supravieţuieşti fizic, te gândeai să supravieţuieşti mental, prin ceea ce faci să intri cumva în spiritul celor care le-au purtat. Uniformele acestea, dacă le înţelegi, încep să spună câte ceva, câte o poveste“, spune colecţionarul.


„SOŢIA ÎMI CURĂŢĂ UNIFORMELE“


Spune că familia i-a privit pasiunea nu doar cu înţelegere, ci şi cu foarte multă bucurie. Are patru băieţi, nepoţi şi o soţie, care, surprinzător, este ea însăşi extrem de pasionată de ceea ce face soţul său.


„Soţia mea e fantastică, ştie istorie ca şi mine, citeşte foarte mult, ea îmi curăţă uniformele, ea le aşază. Când mergem la licitaţii cumpărăm împreună, ne dăm sfaturi. Soţia mea e foarte înţelegătoare şi îi place şi ei, e de-a dreptul incredibil ca o femeie să iubească săbiile“, mai spune Herr Dan. ;

CEA MAI SCUMPĂ PIESĂ A COLECŢIEI


Uniforma unui general german (păstrată la reşedinţa familiei din Germania) este cea mai scumpă piesă din colecţie, pe care au dat câteva mii de euro. De altfel, Dan Johann von Szomraky şi soţia sa merg constant la licitaţii, în Germania şi Austria, pentru a-şi îmbogăţi colecţia. Cumpără şi din România, dar puţin, piese găsite în general pe internet.

 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite