Claudia Karacsony luptă pentru drepturile femeii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudia este imaginea femeii puternice şi  lucrează într-o poziţie de conducere, în cadrul unui proiect al Blocului Naţional Sindical, care promovează drepturile femeii în România

Claudia Karacsony este una dintre femeile care prin încredere în sine reuşeşte în viaţă. Din ianuarie anul acesta, Claudia este coordonatorul regional pentru proiectul „Egalitate de Şanse“. Are în subordine două angajate, pe Ana şi Roxana şi şapte judeţe: Sibiu, Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov şi Sfântu Gheorghe. Proiectul pe care îl conduce ea, se întinde pe o perioadă de doi ani şi are ca scop dezvoltarea rolului femeii în societatea românească.

„ Un studiu arată că doar 3-4 % din femei au poziţii de top în afaceri. Planul nostru este să facem doamnele să aibă încredere în propriile lor forţe. Majoritatea femeilor sunt discriminate atât la locul de muncă cât şi acasă“ spune ea. Claudia oferă alături de colegele ei consiliere gratuită tuturor femeilor în problemele care privesc discriminarea  sau antreprenoriatul. Doamnele pot găsi la centrul de pe strada Someşului, soluţii şi îndrumări pentru deschiderea unei afaceri propri, iar cele mai bune 40 de proiecte, vor fi premiate la finalul programului cu câte 7000 de euro.

„Femeile nu au curaj“
„Majoritatea femeilor nu au curaj  să apeleze la profesionişti şi preferă să-şi discute problemele ori în familie, ori cu colegele de la locul de muncă, cu toate că toate datele lor sunt confidenţiale. Una dintre problemele pe care le-am întâlnit cel mai des este faptul că doamnele sunt prost plătite şi nu îşi negociază salariile. Patronii profită de criză, iar ele preferă să muncească pe bani puţini sau în poziţii inferioare studiilor pe care le au, din frica de a-şi pierde locul de muncă, dar trebuie să înţeleagă că la noi pot găsi sprijin şi consiliere“ spune Claudia. Până acum, alături de colegele de la centru, Claudia a reuşit să consilieze 300 de femei şi să adune şapte planuri de afaceri, un număr destul de mare, ţinând cont de faptul că situaţia actuală din ţară nu a făcut decât să crească neîncrederea atât în rândurile femeilor cât şi ale bărbaţilor.

Activităţi dedicate celorlalţi
 Înainte de a conduce proiectul „Egalitate de Şanse“. Claudia a fost timp de doi ani directorul unei societăţi private care activează în domeniul formării profesionale. A făcut un curs de manager de proiect, şi, astfel, cerinţele postului actual au corespuns. O perioadă mai lungă de timp, Claudia a fost referent educţie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Îi place să lucreze cu copiii şi cu adulţi, asfel că nu s-a mulţumit cu atât. Este implicată într-o serie de activităţi umanitare, astfel a obţinut diferite sponsorizări pentru Centrul Comunitar „Prichindelul“ cu ajutorul Grupului Maltez, iar anul trecut a participat la sprijinirea Centrului de Plasament „Guliver“, cu ajutorul fundaţiei „Altacherner Buhne“, care activează în judeţul Sibiu din anii 90.

Nu e ciudat să fii altruit în situaţia actuală din România?

Indiferent de situaţia ţării, oamenii cu caracter rămân aceiaşi. Nu aş da niciodată înapoi de la o acţiune umanitară. Trebuie să înţelegem că fără implicare nu se poate face nimic. Noi nu suntem un popor solidar, nu ştim să ne unim, iar noi la centru încercăm să facem oamenii să-şi recapete încrederea.

Ce planuri de viitor ai?

Nu ştiu dacă este momentul să-mi fac planuri personale, pentru că planul numărul unu este ca fiica mea să-şi termine studiile, iar sprijin am din partea soţului meu care este un om extraordinar. Eu cred că oriunde ai fi, trebuie să faci ceva pentru tine şi pentru societate. Trebuie să fii om oriunde ai fi.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să citesc, iar ultima carte răsfoită este un catalog de pictură. Îmi place foarte mult sportul. Timp de opt ani am practicat handbal de performanţă, iar acum, când am timp practic înotul. Îmi mai  place foarte mult să lucrez cu oameni.
Ce nu-i place
Nu-mi place în primul rând minciuna, laşitatea şi falsitatea. Nu-mi plac oamenii care nu-şi asumă greşelile. Mă deranjează cam tot ceea ce se întâmplă în ţară. Avem un sistem care lasă de dorit.
Profil
Născută: 4 aprilie 1969, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe Economice, Sibiu
Familie: Căsătorită, o fetiţă


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite