Porţile palatului Cioabă s-au deschis. În Sibiu a început zarva: pelerinaj la casă, prima coroană şi trafic aglomerat

Porţile palatului Cioabă s-au deschis. În Sibiu a început zarva: pelerinaj la casă, prima coroană şi trafic aglomerat

Florin Cioabă va fi îngropat vineri dimineaţă FOTO Adevărul

Porţile palatului lui Cioabă s-au deschis, ieri, pentru prima oară după moartea fostului rege al romilor. Zarva pentru pregătirea înmormântării a început, groapa a fost săpată, prima  coroană de flori a fost adusă. Poliţiştii îi avertizează pe şoferi că traficul pe şoseaua Alba Iulia, unde este reşedinţa familiei, va fi infernal, zilele acestea

Ştiri pe aceeaşi temă

La Sibiu, oriunde intri, toată lumea vorbeşte despre Florin Cioabă. De la chelnerii din restaurante la taximetrişti sau chiar poliţişti locali, sibienii discută doar despre ce s-a întâmplat în ultimele zile cu autoproclamatul rege al romilor.

Pentru prima dată de la decesul lui Florin Cioabă, eveniment petrecut duminică la o clinică din Antalya, porţile vilei impunătoare a regelui romilor, de pe Şoseaua Alba Iulia din Sibiu, au fost deschise ieri. Într-un colţ, la intrarea în casa în care a locuit Florin Cioabă, cineva a aşezat prima coroană. În curte, angajaţii măturau de zor, iar pe un balansoar se strânseseră deja câţiva dintre membrii etniei. Cele mai mari pregătiri s-au făcut, însă, la cimitirul municipal din Sibiu, acolo unde Florin Cioabă îşi va dormi somnul de veci.

Agitaţia a început încă de ieri dimineaţă, când câţiva dintre supuşii regelui s-au adunat în zona în care apoi a fost săpată groapa. Întrebat unde este mormântul regelui, portarul cimitirului a răspuns, râzând: “Acolo unde se aude vorbă multă”.

Autointitulatul rege al romilor îşi va dormi somnul de veci lângă familie, aproape de aleea principală a cimitirului municipal din Sibiu. Trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă a ajuns seara trecută în ţară, fiind adus cu avionul din Antalya. Acasă, la Sibiu, sicriul urma să ajungă astă-noapte, cu maşina, din Capitală. ”Lucrăm să terminăm groapa, până vine mortul. Va fi înmormântat aici lângă familie, lângă mamă, tată şi bunică. Se va face un monument funerar special”, a povestit Mihai Gheorghe, unul din cei care supravegheau lucrările de la cimitirul din Sibiu.

Sobor de preoţi penticostali

Familia a anunţat că Florin Cioabă va fi condus pe ultimul drum în dimineaţa zilei de vineri, 23 august, şi că vor fi doar două nopţi de veghe, acasă, nu trei, cum anunţaseră etnicii romi. ”În seara aceasta (marţi seara - n.r.), vom ajunge în Bucureşti şi mâine dimineaţă (astăzi- n.r.), la Sibiu.

Vor fi două nopţi de veghe în casă, iar vineri dimineaţă va avea loc înmormântarea. Va fi o slujbă la biserică înainte, ţinută de un sobor de preoţi penticostali, cum e religia noastră, şi, de asemenea, va fi o slujbă şi la cimitir”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Dorin Cioabă, fiul cel mare al regelui romilor.

Acesta a subliniat că înmormântarea va fi ”una normală, cum se face la noi, în România”. Dorin Cioabă a mai spus că sicriul regelui Cioabă nu va fi adus din America, aşa cum anunţa împăratul romilor, Iulian Rădulescu, ci a fost cumpărat de fratele său mai mic, Daniel Cioabă, din Bucureşti. Dacă până la Bucureşti corpul neînsufleţit va fi transportat pe calea aerului, de la Bucureşti la Sibiu va veni cu o maşină într-un transport mortuar.

Florarul regelui: „Nu se târguia niciodată”

Mihai Ignat, în vârstă de 46 de ani, şi el de etnie romă, are un chioşc cu flori chiar la intrare în Piaţa Cibin, cea mai mare din Sibiului. De 15 ani, la fiecare 8 martie şi la fiecare sărbătoare mai importantă, regele Cioabă i-a trecut pragul. „Numai orhidee alegea pentru familie, pentru doamna lui şi fetele de acasă. Pentru restul fetelor lua flori mai mărunte”, ne-a povestit bărbatul.

Regele nu lăsa nicioadată bacşiş, povesteşte florarul, în schimb, făcea cumpărături substanţiale şi plătea preţul cerut, nu se târguzia niciodată. Lui Mihai Ignat nu-i vine să creadă că nu mai este. „Am pierdut un om care ne reprezenta şi pe noi, avea glas, îl asculta foarte multă lume”, spune bărbatul. Florarul nu a primit până acum comenzi din partea familiei sau a apropiaţilor, pentru coroane, şi spune că, aşa cum va face întreaga comunitate, şi el va participa la înmormântare.

”Noi nu am fost supuşii lui”

Şi membrii etniei au numai cuvinte de laudă la adresa celui care i-a condus în ultimii 16 ani. „Era un om cumsecade, umblat prin lume, apropiat de oameni, sincer mi-a părut rău când am aflat că nu mai este, nu se aştepta nimeni”, spune Frunza Gabor, o tânără de etnie rromă. Chiar şi romii care nu l-au recunoscut drept rege au la adresa lui doar cuvinte bune, şi spun că vor merge la înmormântare.

„L-am cunoscut foarte bine, Dumnezeu să-l odihnească în pace! Ca om, a fost foarte cumsecade, foarte bun, dar noi nu am fost supuşii lui, singurul conducător pe care îl avem noi este Dumnezeu. Ne pare rău că a murit, dar megem la înmormântare, bineînţeles”, spune Veta Căldărar, din neamul „cortorarilor autentici”.

Rute ocolitoare pentru şoferi

Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu le recomandă şoferilor ca, din momentul în care cortegiul funerar va ajunge în oraş şi până vineri, după înmormântare, să evite zona în care este situată casa regelui, pe soseaua Alba Iulia.

Şi asta pentru că, din zona restaurantului McDonald’s şi până la sensul giratoriu de la ieşirea din oraş spre Sebeş (judeţul Alba), pe DN 1, poliţiştii se aşteaptă ca zona să fie foarte aglomerată de cei care vor veni la sicriul lui Cioabă. Şoferii care ajung, zilele acestea, în zonă au ca variante ocolitoare străduţele din cartierul Turnişor sau şoseaua de centură a Sibiului.

"Vor fi două nopţi de veghe în casă, iar vineri dimineaţă va avea loc înmormântarea. Va fi o slujbă la biserică înainte, ţinută de un sobor de preoţi penticostali, cum e religia noastră", Dorin Cioabă, Prinţul moştenitor

Lideul romilor din Franţa: ”Era un om cu viziune”

Moartea Regelui Cioabă a îndoliat şi lumea internaţională a romilor. Liderii internaţionali ai comunităţii spun că Florin Cioabă era un lider tânăr, cu viziune, şi că s-a stins mult prea repede. „E o pierdere umană, în primul rând, dar şi pentru comunitatea de romi, la nivel internaţional. A făcut foarte mult bine pentru etnie şi ce îmi pare mai rău este legat de ce mai putea face în continuare. Era tânăr şi era un om cu viziune, era planificat să vină şi aici, în Franţa”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Saimir Mile, preşedinte ”La voix des Rroms”, organizaţie care militează pentru drepturile etnicilor romi din Franţa.

În aprilie, Florin Cioabă a fost ales preşedinte al International Romani Union (IRU), organziaţie internaţională a romilor. Cioabă a avut un singur contracandidat şi a obţinut 20 din cele 26 de voturi exprimate, urmând să conducă organizaţia pentru următorii patru ani. Congresul a avut loc la Sibiu, fiind cel de-al optulea din istoria IRU şi primul găzduit de România, la el participând romi din 38 de ţări. Saimir Mile susţine că, acum, după moartea regelui, Dorin Cioabă poate candida pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei internaţionale, dar ”are la fel de multe şanse să câştige ca oricare alt candidat”

Pe aceeaşi temă:

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya. Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: