Cine este Klaus Iohannis – drumul de la profesorul de fizică la vicepremier al României, propus de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini îşi mai amintesc de faptul că cel care e propus de liberali pentru poziţia de vicepremier şi ministru de Interne al României, Klaus Iohannis, este, la bază, profesor de fizică şi a fost inspector şcolar general la Sibiu.

În vârstă de 54 de ani, Klaus Iohannis a absolvit în 1983 cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, iar din 1983 până în 1989 a fost profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu. 

Între 1989 şi 1997 a fost profesor la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, unul din liceele de top din Sibiu. Între 1997 şi 199 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. 

Iohannis a candidat pentru primul mandat de primar în anul 2000, când a câştigat în al doilea tur de scrutin. A fost reconfirmat cu majoritate copleşitoare în 2004 (88,7 la sută din voturile exprimate), 2008 (83,2 la sută din voturi) şi 2012 (77,89 la sută din voturi). 

În cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, eveniment care a atras la Sibiu un număr impresionant de turişti. În 2009, Iohannis a fost propus de PNL pentru funcţia de prim-ministru al României. 

Averea lui Iohannis - 3 apartamente şi 3 case

Din 1990, Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formaţiune pe care a condus-o din 2001 şi până în 2013. Anul trecut, Iohannis a făcut pasul spre “politica mare”, devenind prim-vicepreşedinte PNL, însă a rămas membru FDGR. În 2007, Iohannis a primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler. 

Iohannis este căsătorit cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Sibiu. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Iohannis deţine împreună cu soţia 3 case şi 3 apartamente, toate în Sibiu, şi are în conturi 13.500 de euro, 9.000 de dolari şi 21.000 de lei. În anul 2012, a câştigat ca şi primar 39.838 de lei la care s-au adăugat 114.066 lei venituri din chirii. 

Vă mai recomandăm: 

Iohannis: „Cu regionalizarea deocamdată e moartă. Anul ăsta cred că nici nu se mai discută”

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că, în opinia sa, subiectul regionalizării nu va mai fi discutat în acest an, mai ales că e an electoral.

Iohannis, despre fondul clasei: „Este strict treaba părinţilor. Dacă vor să o facă, nu văd ce treabă are ministrul Educaţiei sau prim-ministrul“

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că fondul clasei i se pare un lucru bun, atâta timp cât este gestionat strict de părinţi iar banii sunt folosiţi pentru nevoile elevilor, nu pentru cadouri destinate cadrelor didactice.

Iohannis, despre modificările la Codul Penal: “Modul în care s-a procedat este unul pompieristic, nu aşa trebuie să lucreze un Parlament”

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a criticat joi, la Sibiu, modul în care au fost introduse în Parlament propunerile de modificare a Codului Penal.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite