Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania care au reintrat în circuitul turistic. Cum puteţi ajunge să le vizitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
52 de biserici fortificate din şapte judeţe din Transilvania au fost incluse într-un circuit turistic FOTO Silvana Armat
52 de biserici fortificate din şapte judeţe din Transilvania au fost incluse într-un circuit turistic FOTO Silvana Armat

52 dintre cele aproximativ 160 de biserici fortificate medievale săseşti din Transilvania au fost redeschise turiştilor din această primăvară.

„Descoperă sufletul Transilvaniei“ este numele pe care reprezentanţii comunităţii săseşti din România au dat-o circuitului turistic în care sunt incluse cele 52 de biserici aflate pe teritoriul judeţelor Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Sibiu. O parte din bisericile acestui circuit sunt deja ultra-cunoscute şi deja vizitate de turişti.

În această categorie intră, de exemplu, Biserica Neagră din Braşov (cu peste 220.000 de turişti anul trecut) sau Catedrala evanghelică din centrul Sibiului (cu peste 100.000 de turişti). Reprezentanţii comunităţii săseşti arată, însă, că circuitul turistic propus de ei include şi alte biserici fortificate care merită vizitate.
 

Bisericile fortificate din Biertan, Cârţa, Mălăncrav sau Curciu (jud. Sibiu), din Cincu, Cincşor, Meşendorf sau Criţ (jud. Braşov) sunt doar câteva astfel de exemple de obiective turistice care aşteaptă să fie descoperite. Iar reprezentanţii comunităţii săseşti speră să crească atractivitatea acestor obiective pentru a le putea menţine în circuit.
 

”Cele mai multe biserici nu ajung la 5.000 şi aceasta este o problemă pentru că poţi să te susţii ca monument istoric dacă ai de la 30.000 de turişti în sus”, spune preotul Ştefan Cosoroabă, coordonatorul proiectului „Descoperă sufletul Transilvaniei“.

Card turistic

Cele 52 de biserici fortificate sunt şi locul de desfăşurare a diferite proiecte culturale. Anul acesta în aceste biserici sunt programate peste 200 de astfel de evenimente. Iar pentru a lega vizitarea bisericilor de aceste evenimente, reprezentanţii comunităţii săseşti au pus în vânzare de aproximativ trei ani şi „Transilvania card“, un fel de abonament anual care permite vizitarea bisericilor fortificate. Cardul este completat de o hartă detaliată a zonelor, cu datele necesare vizitării obiectivelor (programe de deschidere, contacte, servicii, atracţii). Harta este disponibilă în variantele Germană/Română şi Engleză/Română. Cardul costă 50 de lei şi poate fi achiziţionat on-line, de pe site-ul www.transilvania-card.ro sau de la partenerii Bisericii.

În circuitul Transilvania Card sunt cuprinse toate bisericile UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Dârjiu), bisericile medievale din cele şapte oraşe săseşti (Sibiu, Mediaş, Bistriţa, Braşov, Orăştie, Sebeş, Sighişoara), precum şi altele de importanţă turistică, cum ar fi Cisnădioara, Cârţa, Hărman, Cincşor sau Mălâncrav. Anul trecut, peste 3.500 de turişti au achiziţionat Transilvania Card.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite