Ce măsură neaşteptată s-a luat împotriva poliţistului sibian şi a complicilor săi acuzaţi de corupţie: mită, şantaj şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizie instanţă de judecată - imagine generică Foto Arhiva Adevărul
Decizie instanţă de judecată - imagine generică Foto Arhiva Adevărul

Instanţa Tribunalului Sibiu a decis să respingă propunerea Parchetului de pe lângă Tribunal de arestare preventivă a şefului Postului de Poliţie Poiana Sibiului şi a complicilor săi.

Un poliţist şi amicii acestuia au fost reţinuţi în urma unor percheziţii domiciliare care au avut loc în Sibiu şi Jina, la începutul acestei săptămâni. 

Cei trei sibieni au fost acuzaţi de trafic şi complicitate de la trafic de influenţă, şantaj şi complicitate la şantaj, obţinerea de foloase incompatibile cu funcţia şi conducere sub influenţa alcoolului. 

Au fost lăsaţi în libertate, la expirarea mandatului de reţinere şi, deşi procurorii au solicitat ca ei să fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după două zile de deliberări, instanţa a decis că nu prezintă un pericol social. În ciuda acuzaţiilor, judecătorul de drepturi şi libertăţi a ajuns la concluzia că pot să fie cercetaţi în arest la domiciliu. 

După ce sibienii au fost reţinuţi, au ieşit la iveală o serie de întâmplări dubioase în care au fost implicaţi, în mod special poliţistul, despre care s-a aflat că a mai fost cercetat şi pe parcursul anilor trecuţi. 

Sediul-Tribunalului-Sibiu Foto sibiu100 ro

Sediul-Tribunalului-Sibiu Foto sibiu100 ro

 

Scurt istoric al faptelor de care sunt acuzaţi cei trei sibieni

De această dată, procurorii sibieni au dovezi potrivit cărora poliţistul a acceptat drept mită 6.000 de lei pe care i-a împărţit cu complicii săi, sub promisiunea că va scăpa de închisoare un bărbat eliberat condiţionat prins la volan fără permis de conducere. Numai că omul l-a denunţat, după ce a văzut că promisiunea nu se confirmă.

De asemenea s-a descoperit că a condus pe drumurile publice o maşină, deşi se afla sub influenţa alcoolului -  testele demonstrând o alcoolemie în sânge de aproape 3 la mie. În plus, deşi funcţia nu-i permitea, derula afaceri prin intermediul unei firme pe care o înregistrase pe numele soţiei. 

Despre complici, anchetatorii au mai aflat că au provocat un accident rutier ca să escrocheze cu 2.000 de euro un bărbat din Jina şi au păcălit o tânără pentru aceeaşi sumă că o vor ajuta să obţină permisul de conducere. Ambii i-au denunţat ulterior. 

Toate aceste fărădelegi au fost comise în ultimele şase luni, la scurtă vreme după ce poliţistul a mai fost acuzat de tortură, privare de libertate, şantaj, furt, luare de mită şi abuz în serviciu, după ce un bărbat suspectat de furt de lemne din pădure a depus o plângere în care susţinea că a fost bătut, schingiuit în secţia de Poliţie, sechestrat într-un portbagaj şi ameninţat cu pistolul de către poliţistul care la vremea respectivă lucra la Secţia 6 Poliţie Rurală Orlat, din Sibiu. Toate aceste fapte, s-ar fi consumat în perioada 2019 - 2021, când a agentul de Poliţie Gabriel Şoaită a fost suspectat şi că ar fi constrâns un consilier local pentru a vota un candidat anume la funcţia de viceprimar. Situaţia a fost făcută publică de aceeaşi procurori sibieni în vara anului trecut, dar nici atunci, nu s-a luat măsura arestului preventiv, fiind cercetat în stare de libertate. 

Arest la domiciliu pe perioada anchetei

Din sentinţa publicată pe portalul instanţelor de judecată, reiese că de această dată magistraţii au decis că şeful Postului de Poliţie din Poiana Sibiului, Gabriel Şoaită, va sta în arest la domiciliu, pe perioada în care va continua ancheta pentru trafic de influenţă, operaţiuni financiare de comerţ, incompatibile cu funcţia, pentru a obţine bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Până în data de 10 februarie, Gabriel Şoaită nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organului judiciar şi trebuie ca în această perioadă să se prezinte la Poliţie, Pachet, Judecătorie, ori de câte ori este chemat. De asemenea, nu are voie să comunice nici cu complicii său şi nici cu martorii, în caz contrar riscând să fie arestat preventiv. 

Aceleaşi interdicţii sunt valabile şi pentru amicii săi. În cazul lui Ionuţ Ovidiu Berciu s-a reţinut că este cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, complicitate la şantaj şi favorizarea făptuitorului

Ilie Marius Furdiu este cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă - câte două capete de acuzare în cazul fiecărei infracţiuni şi respectiv favorizarea făptuitorului.

Cei trei suspecţi au avut la dispoziţie 48 de ore pentru contestarea sentinţei, dar până la publicarea acestui material pe site-ul instanţelor de judecată nu apar informaţii noi în acest sens. 

Vă mai recomandăm şi:

Şeful Poliţiei Poiana Sibiului şi complicii săi, propuşi pentru arest. Faptele incredibile de care este acuzat poliţistul

Şpagă, alcool şi corupţie la Poliţia Sibiu. Un judiciarist a fost reţinut alături de amicii săi suspectaţi de şantaj

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite