Ce poate împiedica Sibiul să intre în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasă în Piaţa Mare a Sibiului
Terasă în Piaţa Mare a Sibiului

Sibiul lucrează de zor la dosarul pentru includerea Pieţelor Centrale în  patrimoniul UNESCO, dar ar putea să fie refuzat din cauza problemelor arhitecturale. Mall-ul de pe Dobrun, hotelul Ramada, proiectele de centre comerciale de pe Abatorului sau de la Halele Simerom, sunt numai câteva din pietrele de moară ce atârnă de gâtul Sibiului în dosarul UNESCO.

CITEŞTE ŞI:

Sibiul candidează oficial pentru UNESCO alături de Sighişoara

Ajungerea capitalei judeţului pe mult râvnita hartă modială a patrimoniului UNESCO este de departe de a fi floare la ureche pentru autorităţile locale şi pentru cei din Ministerul Culturii şi Cultelor, cei care urmează să refacă dosarul pe care Sibiul l-a depus iniţial în 2004. Adevărul de Seară a discutat despre aceste probleme cu trei dintre cei mai avizaţi arhitecţi din Sibiu despre ce nu este în regulă în Sibiu, legat de „a fi sau a nu fi” pe lista UNESCO.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Sibiu-Vâlcea, a punctat scurt şi la obiect aceste deficienţe. „Sunt anumite imobile şi construcţii care au fost construite sau urmează să fie ridicate în puncte discutabile, care sunt foarte aproape de Centru Istoric. Administraţia locală trebuie să păstreze intactă zona vizată pentu UNESCO. Şi mai trebuie ca dosarul UNESCO să conţină un studiu foarte bine documentat ştiinţific” a spus Gabriel Roşca. Arhitectul Alex Găvozdea cunoaşte şi mai amănunţit situaţia arhitecturală a Sibiului pentru că a pus umărul direct la punerea la punct a noului Plan de Urbanism General. „UNESCO are un set de criterii bine puse la punct care trebuie îndeplinite. De exemplu apariţia Ramada în apropiere de Centrul Istoric nu ar fi o problemă aşa de gravă. Apariţia a mai multe imobile de acest gen ar putea aduce probleme însă pentru acceptarea dosarului UNESCO” a spus acesta. Ştefania Romaşcan, cea care a activat şi ca inspctor arhitect în Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a enumerat lista cu obiectivele care pot pune probleme Sibiului. „Hotelul Ramada, apariţia centrelor de tip mall sau centre comerciale de pe Dobrun, pe Abatorului, de la halele Simerom şi la Independenţa sau demolarea ultimei Mori a Sibiului de lângă Bastionul Soldisch, mă determină să cred că cei de la UNESCO vor sta mult pe gânduri în luarea unei decizii favorabile” a spus aceasta.

La braţ cu Sighişoara

Şi la recomandarea Ordinului Arhitecţilor, primăria Sibiu a decis de curând să accepte recomandarea făcută de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului legată de candidatura pentru icluderea pieţelor centrale ale Sibiului în patrimoniul mondial UNESCO. Ministerul a recomandat municipalităţii să accepte constituirea unui dosar de candidatură prin înscrierea serială alături de centrul istoric al municipiului Sighişoara. „Opiniile specialiştilor în domeniu, alături de considerentele ce ţin de strategia UNESCO, care apreciază că lista Patrimoniului Mondial trebuie să fie reprezentativă, echilibrată şi credibilă recomandă drept soluţie optimă, rescrierea dosarului ca extindere de poziţie alături de Sighişoara” a transmis Kelemen Humor, celor de la Sibiu. Primăria s-a mişcat rapid şi chiar luna trecută, pentru a debloca în condiţii cât mai rapide dosarulConsiliul Local, Sibiu şi-a exprimat oficial acordul pentru candidatura comună alături de Sighişoara.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite