Cazul minorului german trimis pe mii de euro la reeducare în România, care a ucis o femeie în stradă. Singurul lucru ştiut despre trecutul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrână din Mediaş omorâtă de un minor german pe motiv că era de etnie romă Foto colaj captură video
Bătrână din Mediaş omorâtă de un minor german pe motiv că era de etnie romă Foto colaj captură video

Noi detalii tulburătoare ies la iveală în urma anchetei crimei de la Mediaş. Un adolescent german trimis la reeducare în ţara noastră a omorât o femeie pentru că i s-a părut că este de etnie romă.

Criminalul minor trăia de la vârsta de 11 ani în Dumbrăveni – Sibiu, din 2016, în mijlocul unei familii care mai avea în plasament un alt minor de aceeaşi vârstă. 

Un tribunal din Germania a luat decizia de a-l trimite în România pentru că provenea dintr-o familie în care mama era consumatoare de droguri. Este singurul aspect care se cunoaşte, deocamdată, despre trecutul adolescentului. 

Anchetatorii caută să afle acum motivul din spatele urii sale rasiale: dacă a existat dinainte de a veni în România şi cum a fost alimentată în continuare sau dacă este o idee care a încolţit în noua sa familie. Şi cum de nimeni, nici familia şi nici instituţiile care-l aveau sub observaţie, nu a remarcat până acum deviaţiile sale de comportament, cu atât mai mult cu cât cei care se presupune că ar fi trebuit să aibă grijă de el primesc de la statul german mii de euro în schimbul acestui serviciu. 

De asemenea, nu se cunosc nici ce alte probleme de comportament a avut în trecut şi motivul clar pentru care autorităţile nemţeşti au decis plasamentul internaţional.

Zona unde a fost omorâtă o femeie din Mediaş de un minor german adus în plasament la Sibiu pentru reeducare Foto captură video

Zona în care o bătrână din Mediaş a fost omorâtă de un adolescent german dat în plasament în Sibiu Foto captură video

Între timp, criminalul de 17 ani aşteaptă să fie trimis în judecată după gratii, în urma mandatului de arestare preventivă, emis de un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu, pentru omor „cu reţinerea circumstanţei agravante a comiterii faptei pe motive legate de rasă”. O expertiză psihiatrică va stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii crimei. De asemenea, anchetatorii trebuie să afle şi dacă adolescentul putea fi lăsat nesupravegheat.

Tânărul riscă o pedeapsă de până la 10 de ani de închisoare.

A străbătut 20 de kilometri ca să omoare o necunoscută

Reamintim că în data de 12 aprilie tânărul german a omorât o femeie de 74 de ani. I-a tăiat gâtul cu un cuţit şi a fugit. În ziua crimei, a plecat la Mediaş, un municipiu aflat la 20 de kilometri depărtare de Dumbrăveni - localitatea de domiciliu, ca să facă o plimbare.

Ce anume l-a determinat să meargă în zona în care a comis crima nu este nici acum prea clar, mai ales că vorbim de o zonă mărginaşă a municipiului Mediaş. În spatele ultimelor blocuri din zonă se află nişte garaje şi tomberonul de gunoi, iar apoi un câmp viran. 

Victima a fost atacată în timp ce se întorcea de la tomberon. S-a crezut iniţial că motivul înjunghierii a fost tâlhăria, când la gâtul victimei nu s-a găsit lanţul de aur pe care-l purta. Ulterior, acesta a fost descoperit asupra proprietarei, iar criminaliştii au realizat că au de-a face cu o crimă. 

Femeia a murit imediat. A fost găsită de vecini lângă garaje, zbătându-se între viaţă şi moarte, incapabilă de respire, într-o baltă de sânge. Ei au fost cei care au sunat la 112 şi au cerut ajutor. În ciuda eforturilor salvatorilor, victima nu a supravieţuit leziunilor suferite.

Zona unde a fost omorâtă o femeie din Mediaş de un minor german adus în plasament la Sibiu pentru reeducare Foto captură video

Zona în care o bătrână din Mediaş a fost omorâtă de un adolescent german dat în plasament în Sibiu Foto captură video

Reţinut după 15 ore de la comiterea crimei, arestat în ziua următoare

Criminalul a fost găsit după câteva ore de căutări, fiind reţinut după aproximativ 15 ore de la comiterea faptei. S-a dus liniştit acasă şi nu a dat de bănuit nimic celor din jur despre ce făcuse cu doar câteva ore mai devreme. La audieri, a mărturisit că a omorât-o pe femeie din „considerente de rasă”. 

Anchetatorii au mai aflat că în afara unui ONG din Sighişoara, băiatul era monitorizat trimestrial de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu. Un profesor îl vizita zilnic, pentru cursuri la domiciliu, motiv pentru care în aceşti şase ani de când locuia în ţara noastră a reuşit înveţe limba română. De asemenea, beneficia şi de consiliere psihologică.

În câteva luni, urma să se întoarcă în Germania, o idee despre care cei apropiaţi susţin că nu părea să-l încânte prea tare.

La audieri, criminalul a recunoscut că nu o cunoştea pe bătrâna din Mediaş. 

Bătrână din Mediaş omorâtă de un minor german pe motiv că era de etnie romă Foto oradesibiu ro

 

6.000 de euro pentru ca tinerii să fie abuzaţi, în loc de a fi reeducaţi

Cazul de la Mediaş - Sibiu nu este singular, în sensul că nu este prima dată când este pusă pe tapet problema copiilor străini trimişi la reeducare / reabilitare în ţara noastră. 

În urmă cu nici trei ani, în 2019, într-o tabără specială din localitatea Vişeu de Sus - Maramureş au fost descoperiţi mai mulţi adolescenţi germani care erau abuzaţi: bătuţi şi înfometaţi, exploataţi precum nişte sclavi

Deşi la vremea respectivă au fost arestate cinci persoane, iar centrul de reeducare a fost închis, nu există încă nicio condamnare până la această oră, în acest caz

Tabăra de la Vişeu este unul dintre multele centre de reeducare din ţara noastră create cu scopul de a-i scăpa pe copiii cu probleme comportamentale de diverse dependenţe, servicii pentru care statul german plătea între 4.000 şi 6.000 de euro/copil.

Semnale de alarmă fără ecou

După crima din Mediaş, şefa DGASPC Sibiu, Beatrice Muntean a ieşit în presă pentru a spune că a tras, în ultimii doi ani, nenumărate semnale de alarmă privind situaţia copiilor germani – ce prezintă o delicvenţă juvenilă - trimişi în ţara noastră pentru reeducare. 

Beatrice Muntean a pomenit în acest sens despre problemele cu care reprezentanţii instituţiei se confruntă de mai mulţi ani: lipsa de comunicare şi transparenţă cu autorităţile străine, dar şi cu familiile în care tinerii sunt daţi în plasament.

Numai în Sibiu sunt cinci copii străini daţi în plasament internaţional

Din declaraţiile oficialităţilor, la nivel naţional, nu reiese foarte clar câţi copii străini sunt în ţara noastră pentru reeducare / reabilitare, în aceste moment. 

Preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Elena Tudor, a menţionat public că 11 copii străini proveniţi din ţări precum Marea Britanie şi Luxembourg sunt veniţi cu măsură de protecţie în România, în judeţele Sibiu, Maramureş, Harghita şi Prahova. Mădălina Turza – şefa Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile a declarat că sunt în jur de 100 ONG-uri care se ocupă de astfel de copii veniţi doar din Germania. Asociaţiile şi-au luat angajamentul de a le oferi acestor minori acces la educaţie şi îngrijire medicală, la servicii sociale, hrană şi cazare.

Potrivit şefei DGASPC, Beatrice Muntean, în judeţul Sibiu sunt în acest moment cinci tineri daţi în plasament internaţional, dintre care patru din Germania şi unul din Belgia. 

Şi România, la rândul ei, a dat în plasament internaţional copii. Se ştie despre patru dintre ei că se află în Spania.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Substrat rasist uluitor în cazul crimei de la Mediaş. Ucigaşul femeii de 74 de ani este un adolescent de 17 ani

Cum a ajuns Germania să-şi „deporteze“ copiii-problemă în Maramureş. Suma enormă plătită lunar de statul german pentru fiecare minor

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite