Cât de sănătoase sunt, de fapt, mezelurile tradiţionale şi ce culoare trebuie să aibă produsele din carne fără conservanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mezelurile traditionale trebuiesc consumate cu moderatie
Mezelurile traditionale trebuiesc consumate cu moderatie

Mezelurile tradiţionale pot fi consumate cu moderaţie dacă ştim să alegem produsul potrivit, explică specialiştii.

Chiar dacă sunt constant pe masa românilor, specialiştii spun că mezelurile în general, nu doar cele tradiţionale, ar trebui consumate cu multă moderaţie. Iar atunci când le achiziţionaţi, este indicat să o faceţi de la producători tradiţionali cu ferme proprii, unde animalele sunt hrănite natural, nu cu furaje industriale. 

“Mezelurile n-ar trebui să fie prezente zilnic pe masa fiecărui adult sau copil, în general trebuie să avem o precauţie. E foarte important ce conţin aceste mezeluri tradiţionale, din câtă carne sunt făcute, câtă grăsime, câtă sare conţin. Ar trebui să alegem mezelurile tradiţionale care sunt preparate de către nişte producători care au fermă proprie unde au animale pe care le cresc ei cu produse cât mai naturale, fără furajare.

Când cumpărăm un mezel tradiţional trebuie să ne uităm pe etichetă unde sunt scrise cantităţile de grăsime, de sare. În primul rând trebuie să aibă o cantitate de carne mai mare, dacă produsul este mai ieftin comercianţii pun o cantitate mai mică de carne şi atunci pot să conţină multă apă, sare, tot felul de preparate de şorici şi soia care înlocuiesc carnea. Toate aceste produse din magazine în general conţin şi alte lucruri nesănătoase cum ar fi aditivii alimentari şi tot felul de substanţe chimice, conservanţi, care să le prelungească un pic termenul de valabilitate. 

Un produs, ca să fie cât mai tradiţional, trebuie să nu aibă un termen de valabilitate foarte lung, pentru că nu are foarte mulţi conservanţi. În general o carne care nu conţine tot felul de aditivi alimentari nu are o culoare foarte prietenoasă, frumoasă, o culoare roz. Culoarea roz e dată de tot felul de aditivi, de conservanţi, culoarea naturală a cărnii care este preparată fără aditivi, conservanţi, este spre gri”, explică Georgiana Nicolescu, medic specialist diabet, obezitate şi boli de nutriţie. 

Ce mezeluri sunt bune şi în ce cantităţi

Tipul de mezeluri pentru care optaţi este de asemenea extrem de important. „Ar trebui să alegem în primul rând mezelurile care sunt din carne macră, netocată – pastrama sau muşchiul de porc, de vită, pastrama de pui, pieptul de pui, de curcan. Toate aceste preparate ar trebui să fie pregătite cât mai natural, conservate cu sare, uscate şi uşor afumate, nici fumul nu este sănătos în cantitate mare, poate să fie nociv pentru organism. 

Mezelurile tocate – salamul, cârnaţii tradiţionali, toba – trebuie consumate în cantitate mai mică. În preparatele tocate de casă cum sunt cârnaţii sau toba există o proporţie de carne care poate să fie între 20 şi 50 la sută şi în rest conţin şi grăsimi, şorici, sare şi conservanţi care trebuie să fie cât mai naturali. Aceste mezeluri trebuie să fie consumate cu moderaţie pentru că au şi un aport caloric foarte ridicat prin conţinutul de grăsimi”, explică specialistul. 

Cantităţile recomandate sunt, potrivit specialistului, de 50 de grame pentru mezelurile tocate şi 100 de garme pentru mezelurile netocate, de câteva ori pe săptămână, nu zilnic. 

Mezelurile vin şi cu beneficii pentru organism, cu condiţia să le alegem pe cele fără aditivi şi conservanţi şi cu o cantitate de grăsimi cât mai redusă. „În carne există proteine de înaltă calitate care sunt necesare organismului, atât adulţilor, cât şi copiilor, conţine vitamina B 12 care este necesară pentru combaterea anemiei şi pentru hrănirea celulei nervoase”, explică specialistul. 

Atenţie la slănina cu ceapă!

Hrana tradiţională a bunicilor, văzută astăzi de mulţi drept o delicatesă, nu este deloc recomandată în alimentaţia zilnică. O puteţi consuma, cel mult, o dată pe săptămână şi în cantităţi foarte mici. 

„Slănina conţine grăsimi saturate care sunt nesănătoase pentru organism, trebuie consumată foarte moderat, 30-50 de grame de slănină pe săptămână fără să mâncăm alte mezeluri s-ar indica. Este o mare diferenţă între ce făceau bunicii noştri şi ce facem noi, ei şi mâncau dar şi ardeau foarte mult aceste calorii, prin efortul fizic, activitatea lor însemna muncă fizică zilnică, de dimineaţa până seara, 10-12 ore, şi nu mâncau alte produse care erau cu tot felul de grăsimi”, mai spune specialistul. 

Vă mai recomandăm: 

Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir

Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite