Bolnavii sunt trataţi „pe datorie“, de farmaciile din Sibiu

Bolnavii sunt trataţi „pe datorie“, de farmaciile din Sibiu

La intrarea în farmacii, oamenii sunt întâmpinaţi de mesajul transmis de Colegiul Farmaciştilor

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fost „ pârâtă“ bolanvilor de către farmacişti, pentru întârzierea plăţilor. Aceştia au lipit pe geamurile şi pe uşile unităţilor afişe-avertisment, prin care atrag atenţia cu privire la numărul de zile de când CJAS-ul nu a mai făcut plata pentru medicamentele compensate şi gratuite

CITIŢI ŞI

Cabinetele din Policlinica Veche din Sibiu se mută în spital

Cu venituri diminuate considerabil de criza economică, sibienii riscă să rămână, în prag de iarnă, şi fără medicamente, din cauza întârzierii plăţilor pe care CJAS ar tebui să le facă pentru persoanele asigurate. Reprezentanţii mai multor farmacii din Sibiu au decis să-i informeze pe oameni despre acest lucru prin postatea, la intrarea unitate, a unor afişe în care este anunţată vechimea datoriilor.

„Colegiul Farmaciştilor din România vă informează că această farmacie nu a fost plătită de către Casa de Asigurări de Sănătate de 212 zile“, scrie, de exemplu, pe uşa Farmaciei 24. „ Scopul nostru este de a-i informa pe pacienţii care este cauza pentru care s-ar putea să nu găsească un anumit medicament în farmacie. Aceştia trebuie să ştie că nu este vina farmaciei, ci că nu sunt bani. Afişele au apărut în condiţiile în care plata medicamentelor a fost în mare întârziere“, spune Felicia Gligor, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Sibiu.

La citirea afişului, sibienii s-au arătat extrem de nemulţumiţi. „ Am o pensie de 700 de lei, iar medicamentele pe care le iau lunar m-ar costa aproximativ 500, dacă nu mi le-ar mai da compensate. Ei ştiu să oprească lunar CAS-ul, dar pentru noi se găsesc tot mai greu bani, din cite văd“, spune Mariana Oltean.

„Am respectat termenele legale“
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate dau însă asigurări că situaţia nu este una gravă şi spun că au făcut, la sfârşitul lunii trecute, să facă plăţile pentru farmaciile cu care se află în relaţii contractuale, pentru medicamentele eliberate de farmacii în cursul lunii februarie.

„ În data de 20 septembrie, Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu a efectuat plăţi în valoare de 16.148.000 lei pentru medicamente gratuite si compensate. Facem precizarea ca instituţia noastră a respectat termenele legale de plată prevazute în contractele de furnizare de medicamente încheiate cu farmaciile sibiene, de 210 zile, respectiv 180 zile de la data validării facturilor, procedura efectuată în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturilor de către farmacie la casa de asigurari de sanatate“, spune Lăcrămioara Bogdan, purtător de cuvânt al CJAS.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

citeste totul despre: