Birocraţia românească, în era internetului. Pentru certificatele fiscale online de doi lei, mai e nevoie de câteva zeci de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru fiecare cerere de obţinere a unui document on-line, contribuabilul trebuie să aplice şi o semnătură electronică, pentru care - anual - trebuie achitaţi până la 50 de euro FOTO Traian Deleanu
Pentru fiecare cerere de obţinere a unui document on-line, contribuabilul trebuie să aplice şi o semnătură electronică, pentru care - anual - trebuie achitaţi până la 50 de euro FOTO Traian Deleanu

Pe lângă certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, administraţiile locale din ţară au început să elibereze on-line şi certificatele de atestare fiscală, utile pentru cei care vând locuinţe ori terenuri, bunăoară. Doar că, pe lângă cei doi lei pentru un astfel de certificat, mai sunt necesare şi câteva zeci de euro pentru semnătura digitală.

Potrivit informaţiilor publicate pe portalul guvernamental eDirect, prin intermediul căruia administraţiile locale pot elibera în format digital diferite documente, românii pot obţine certificate de atestare fiscală de la aproximativ 35 de primării din ţară.

Paşii de obţinere a acestui certificat sunt aceiaşi: contribuabilul îşi face cont pe eDirect, descarcă cererea-tip, o completează şi o încarcă înapoi alături de copia documentului de identitate. Primeşte răspuns de la administraţia locală căreia i se adresează cu suma pe care o are de achitat (doi lei în cazul certificatelor de atestare fiscală), efectuează plata on-line prin ghiseul.ro sau sistemul local de plată prin internet, după care aşteaptă ca în termenul de două zile, în contul său de pe eDirect să îşi primească documentul solicitat, în format .pdf.

În principiu, traseul este acelaşi ca şi în cazul documentelor solicitate de la ghişeu, în format tipărit. Doar că, la încărcarea cererii-tip completată pentru solicitarea certificatului, această cerere va trebui să poarte şi semnătura electronică.

În România, acest tip de certificat digital poate fi achiziţionat de la diferiţi furnizori (inclusiv prin intermediul băncilor), iar costurile sunt cuprinse între aproximativ 50 şi, respectiv, 30 de euro pe an (sumele mai mici se aplică în cazul prelungirii anuale a semnăturii digitale).

Merită precizat că această semnătură electronică trebuie aplicată şi pentru documentele necesare obţinerii certificatului de urbanism ori al autorizaţiei de construire, de exemplu.

Pentru maşini nu se poate, din cauza ştampilei

Una din primăriile care a implementat din această săptămână sistemul de eliberare on-line a certificatelor de atestare fiscală este cea a municipiului Sibiu. Reprezentanţii acesteia arată, certificatele care atestă lipsa oricăror datorii aferente bunurilor în discuţie pot fi eliberate on-line doar pentru construcţii şi terenuri. 

”Certificatele fiscale se pot emite în format electronic pentru bunurile imobile, adică pentru case şi terenuri. Certificatele fiscale pentru autovehicule nu se pot emite în format electronic deoarece este necesară prezentarea ştampilei în original pe contractele de vânzare-cumpărare sau facturi”, mai arată reprezentanţii Primăriei Sibiu.

Reprezentanţii aceleiaşi instituţii mai arată că pentru a obţine certificatul în format digital în regim de urgenţă, taxa de eliberare creşte de la 2 la 12 lei, iar condiţia emiterii certificatului în aceeaşi zi este şi depunerea cererii până la ora 12:00, cel târziu.

cerere tip certificat fiscal online foto traian deleanu

Cererea-tip pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscală on-line este aceeaşi cu cea pentru eliberarea unui certificat ”off-line”. Doar că mai trebuie să poarte o semnătură digitală

Cei cinci paşi care trebuie urmaţi

Sursa: comunicat Primăria Sibiu

”Iată paşii pe care trebuie să îi urmaţi:

Pasul 1. Accesaţi portalul https://edirect.e-guvernare.ro. Creaţi un cont nou sau accesaţi contul dumneavoastră, dacă sunteţi deja înregistrat. 

Pasul 2. Depunerea documentaţiilor. 

Accesaţi secţiunea Creează solicitare şi la rubrica Instituţie introduceţi: Primăria Municipiului Sibiu

Selectaţi ce tip de document doriţi să obţineţi: certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice sau juridice, în regim normal sau în regim de urgenţă

Click pe Lansează solicitare şi încărcaţi documentele necesare (cererea trebuie să fie semnată electronic de solicitant); la această rubrică sunt indicate documentele necesare, în funcţie de documentul solicitat

Click pe butonul Lansează solicitare şi astfel documentaţia a fost depusă. Veţi primi o notificare care confirmă depunerea documentelor.

Pasul 3. Preluarea documentaţiei 

Documentele încărcate în program vor fi preluate de Direcţia Fiscală Locală. Solicitantul va primi un email prin care i se comunică numărul de înregistrare al solicitării şi cuantumul taxei pe care trebuie să o plătească. 

Pasul 4. Plata taxei de emitere a certificatului de atestare fiscală

Pentru efectuarea plăţii, cetăţenii vor intra în contul personal pe platforma de E-administraţie a Primăriei Sibiu (https://extranet.sibiu.ro/default.aspx) unde pot face plata electronic (asta doar pentru cei care solicită acest document Primăriei Sibiu - n.r.). De asemenea, plata se poate face electronic şi pe https://www.ghiseul.ro

Taxa de emitere a certificatului este de 2 lei, documentul urmând să fie emis în termen de 2 zile lucrătoare. Dacă se optează pentru obţinerea acestui document în regim de urgenţă, în aceeaşi zi, taxa este de 12 lei, cu condiţia ca plata şi depunerea documentelor să fie efectuate înainte de ora 12 în ziua respectivă.

După achitarea taxei, cetăţeanul are obligaţia sa trimită pe portalul eDirect dovada plăţii, adică emailul primit după efectuarea plăţii. Direcţia Fiscală va prelucra actele din acel moment. Stadiul soluţionării cererii poate fi urmărit pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro, accesând secţiunea Solicitările mele.

Pasul 5. Soluţionarea şi transmiterea documentului către cetăţean

Direcţia Fiscală Locală Sibiu va analiza documentaţia depusă şi va emite documentul pe care îl va încărca pe platforma edirect.e-guvernare.ro. Cetăţeanul primeşte prin email un mesaj prin care este înştiinţat că solicitarea a fost soluţionată şi că poate descărca de pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro documentul final în format PDF, cu semnături electronice”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite