Atenţie la excesele alimentare de sărbători! Ce ne recomandă medicii sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele se consumă înainte de masă cu aproximativ 30-60 minute
Fructele se consumă înainte de masă cu aproximativ 30-60 minute

Sărbătorile de iarnă sunt momente magice, petrecute alături de cei dragi, cu colinde, cadouri sub bradul de Crăciun, dar şi cu mese îmbelşugate, pline de mâncăruri tradiţionale care, dacă sunt consumate în exces, pot cauza numeroase neplăceri de ordin digestiv. 

Potrivit medicului Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, pentru a evita aceste probleme şi a petrece în linişte sărbatorile este necesar să ţineţi cont de câteva recomandari practice:

1. Dacă ați ținut post, nu exagerați cu mâncarea și încercați să faceți treptat trecerea de la alimentele de post la alimentele “de dulce” ;
 2.  Nu faceți excese! Dacă nu vă puteți abține de la produsele tradiționale (sarmale, cârnați, piftie, friptură de porc) și deserturi (cozonac, prăjituri, tort) este recomandat să le consumați cu foarte multă moderație; gustați câte puțin din fiecare;
 3. Evitați să consumați la o singură masă o cantitate foarte mare de alimente sau să combinați multe feluri de mâncare la aceeași masă; 
 4. Atenție la băuturi! Evitați băuturile cu un număr ridicat de calorii și optați pentru cafea simplă, neîndulcită sau ceai (mai ales ceaiurile care contribuie la scăderea colesterolului rău: ceai verde, ceai negru, ceai de schinduf); 
 5. Consumați cu moderație alcool și preferați băuturi simple (precum vin sau bere) și renunțați la cocktailuri. Alcoolul, care se găseşte din plin pe mese de sărbători, poate duce la deshidratare;
 6. Consumați cât mai multă apă, pe tot parcursul zilei,  în cantități mici, pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul). 
 7. Alegeți un meniu variat: alături de bucatele tradiționale, pe masa de Crăciun trebuie să se găsească din plin fructe, legume, carne slabă, de pasăre, cereale și lactate semidegresate. Asociați carnea cu legume de orice fel pentru aportul de glucide și fibre care facilitează absorbția grăsimilor și tranzitul intestinal.  Nu mâncați carnea cu cartofi, mai ales prăjiți!
 8. Alegeți gustări ușoare - Majoritatea aperitivelor tradiționale (de ex. salată de boeuf) sunt adevărate bombe calorice. Alegeți aperitive ușoare și săţioase. 
 9. Mâncați pește! Înlocuiti carnea de porc cu preparate din peşte. Peștele gras conține acizi grași Omega 3 care vă pot ajuta la îmbunatăţirea metabolismului. De asemenea, luptă și împotriva depresiei, frecventă în această perioadă.
 10.  Consumați produse care cresc aciditatea gastrică (suc de fructe natural , oțet) pentru că proteinele se digeră mai ușor în mediul acid;
 11. Consumați cât mai multe fructe. Fructele se consumă înainte de masă cu aproximativ 30-60 min;
 12. Consumați sare în cantități reduse.
 13. Mare atenție la condimente! În pofida gustului bun pe care îl dau, ele au o influenţă asupra sistemului nostru digestiv: exită secrețiile digestive, cresc apetitul și favorizează instalarea fermentației la nivelul intestinului gros.
 14. Faceți zilnic mișcare, cel puțin 30 de minute! După ce terminați de mâncat este bine să plecați la o plimbare, nu să vă întindeți în pat sau să stați în fața televizorului. Micile plimbări sau activităţile în aer liber pot face minuni.
 
 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite