Aproape 500 de sibience şi-au făcut până acum testul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Lista centrelor de consiliere şi recoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testarea Babes-Papanicoau este gratuita - Foto Arhiva Adevărul
Testarea Babes-Papanicoau este gratuita - Foto Arhiva Adevărul

Sibiencele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, pot face gratuit testul pentru depistarea precoce a maladiei, în cadrul unui subprogram naţional finanţat de Ministerul Sănătăţii.

Subprogramul este parte a programului naţional de oncologie şi este finanţat de către Ministerul Sănătăţii prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Pot face testul Babeş-Papanicolau femeile în vârstă de peste 25 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

„Reţeaua unităţii noastre este constituită, până în prezent, din 23 de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea Babeş – Papanicolaou (cabinete de medicină de familie), din şase centre de recoltare precum şi din laboratorul clinic de anatomie patologică din cadrul spitalului. Reţeaua urmează să fie extinsă cu încă 23 centre pentru care s-a depus documentaţia în vederea validării”, spune medicul Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Sibiencele care vor să-şi facă testul se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat în program, pentru informare şi consiliere cu privire la prevenţia bolii, urmând ca medicul de familie să le înmâneze, dacă sunt eligibile, formularul cu care să se prezinte la centrele de recoltare. La cabinetele incluse deja în program se pot prezenta doar femeile care sunt înscrise pe listele medicilor de familie respectivi. 

Lista  cu centrele de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolaou – cabinete de medicina de familie: CMI Dr. Stan Mihaela, CMI Dr. Cristea Anca Simina, CMI Dr. Popa Viorica, CMI Dr. Oltean Ioan, CMI MF – M. Intreprindere Dr. Licsandra Mihaela, CMI Dr. Parcalaboiu Constantin, CMI Dr. Boanta Paula Adriana, CMI Dr. Ciolan Ana, CMI Dr. Dogaru Ileana, CMI Dr. Ursu Mariana, CMI Dr. Raceu Dumitru Stefan, CMI Dr. Dutchievici Traian, CMI Dr. Toma Cristina, CMI Dr. Cornea Claudia Maria, CMI Dr. Tatu Maria Sanda Terezia, CMI Dr. Crisan Gabriela, CMI Dr. Maierean Raluca, CMI Dr. Marcu Adina, CMI Dr. Bumbulut Octavian, CMI Dr. Bumbulut Anca, CMI Dr. Jiga Marina Veturia, Dr. Achim Olimpiu Florin, CMI Dr. Moga Claudia.

Lista cu centrele de recoltare a materialului cervical: 

1. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu – Cabinet de Obstetrica Ginecologie ( Dr. Voiasciuc Valentin, Dr Vulcan Mircea, Dr. Petre Ileana-Camelia, Dr. Dragoe Gina) 

2.CMI Dr. Bumbulut Octavian

3.CMI Dr. Bumbulut Anca

4.Policlinica Astra  prin  Cabinet Medicina de Familie  Dr. Achim O. Florin si Ambulatoriu Obstetrica Ginecologie, Dr Ispasoiu Corina

5.CMI Dr. Boanta Paula Adriana

6.CMI Dr. Cornea Claudia Maria

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite