Afacere de familie: meşteri pantofari cu atelier în curtea casei. „Clientul trebuie să vină la noi, să îşi aleagă culorile şi să decidem de comun acord totul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au muncit zeci de ani în cea mai mare fabrică de marochinărie din Sibiu - 13 Decembrie - iar astăzi sunt în atelierul din propria curte, acolo unde le oferă clienţilor bucuria de a purta o pereche de pantofi originali. Ion şi Valentina Mohanu sunt meşteri pantofari încă de la începutul anilor '80, iar datorită fiicei lor, Ioana, au pus pe picioare un atelier de familie în cadrul căruia creează pantofi unici, cu combinaţii de culori inedite.

În anul 2016 familia Mohanu şi-a creat propria mică fabrică în curtea casei, la Şelimbăr, comună din imediata apropiere a Sibiului. Cea care a reuşit să îi convingă pe cei doi meşteri din sistemul automatizat a fost chiar fiica lor, Ioana Mohanu, care spune că îşi dorea de mulţi ani să le arate că încălţămintea poate fi creată şi altfel, într-un mod plăcut şi relaxant. Iar faptul că totul este creat manual, spune Ioana, îi transformă pe părinţii ei chiar în nişte artişti. Iniţial, Ioana voia să accese fonduri europene, pentru că atelierul avea nevoie de echipamente, însă când proiectul a fost scris, programul s-a încheiat. Dar acest lucru nu i-a descurajat, astfel că au continuat să dezvolte ideea lor.

„Ideea mi-a venit acum mai mulţi ani, dar am pus-o în practică deabia în 2016. Este o mică fabrică, de fapt un atelier de familie. Părinţii mei lucrează în câmpul muncii pe încălţăminte de 38 de ani şi au o experienţă destul de vastă în domeniu. Acum doi ani i-am convins să facă altceva, să renunţe la munca pe bandă, mecanizată. Aici totul se face manual. Doar cusăturile se fac la maşină. De multe ori se minunează şi ei de perechile pe care le fac şi cât de frumoase sunt. Sunt nişte artişti”.

Imagine indisponibilă

Ion şi Valentina Mohanu, în atelierul din Şelimbăr

Combinaţia pe care au ales-o încă de la prima pereche de pantofi a fost cea de clasic reinterpretat. Practic, schiţa porneşte de la un model clar stabilit şi care este mereu la modă, iar aceasta se modifică din punct de vedere al culorilor, în funcţie de cerinţele clientului. Astfel, atunci când clientul vine la atelierul familiei Mohanu, intră într-un show-room de unde are posibilitatea să aleagă o variantă de pantof: sunt 19 modele pentru damă şi 17 modele pentru bărbaţi. Clientul poate alege un model şi să ceară confecţionarea perechii conform culorii dorite, poate să ceară adăugarea unui element nou. Cert e că produsul final trebuie să fie unul comod.

Imagine indisponibilă

„Momentan funcţionăm pe modele clasice, care nu se demodează niciodată. În acelaşi timp, aceste modele pot să fie transformate în ceva inedit, în funcţie de dorinţa fiecărui client. Ceea ce e şi mai important este că tata le face pe toate foarte comode. Îmi aduc aminte încă din copilărie cât de mult preţ punea pe încălţările comode, curate, din materiale care să nu strice piciorul în niciun fel, iar acest lucru se transpune şi în munca lui de acum. Ce este de asemenea demn de menţionat este faptul că pentru aceşti pantofi se foloseşte numai piele – interior, exterior. Asta pentru că piciorul respiră altfel şi se simte altfel într-un material de calitate” - explică Ioana.

Numărul clienţilor este în creştere în fiecare an. Familia Mohanu spune că au comenzi şi de la persoane din afara judeţului Sibiu, care sună, trimit modelul pe care şi-l doresc, spun mărimea pe care o poartă, iar încălţămintea este trimisă ulterior la adresa menţionată. Până acum, n-au avut niciun fel de plângere. Dimpotrivtă - oamenii sunt mulţumiţi şi recomandă la rândul lor alţi oameni ca să vină în Şelimbăr să-şi comande o pereche de pantofi.

Imagine indisponibilă

Cu toate acestea, meşterii recomandă ca oamenii să se deplaseze la atelier - clientului îi va fi mult mai uşor să aleagă dacă va fi faţă în faţă cu materialele şi culorile disponibile.

„Clientul trebuie să vină la atelier să îşi aleagă culorile şi să decidem de comun acord toate aspectele. Fotografiile de pe facebook nu le fac dreptate materialelor şi mai ales nuanţelor atât de plăcute cu care lucrăm. Iar clientul când vine poate să-şi facă o idee mult mai bună asupra modului în care ar trebui să arate perechea perfectă de pantofi. Acesta este modul în care transformăm o pereche clasică într-una fancy”. În plus, problemele de picior pe care le au unele persoane este un aspect important care trebuie luat în calcul.

Imagine indisponibilă

Materialele cu care lucrează meşterii din Şelimbăr sunt cumpărate din Italia, dar şi de la furnizori locali: din Braşov şi Suceava. O pereche de pantofi costă între 160 şi 400 de lei, în funcţie de ce optează clientul: tipul de piele, de talpă etc. şi este gata între 3-15 zile.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite