Ţânţarul ucigaş a făcut două victime în România. Sibiul este în topul oraşelor infestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români au murit după ce au fost infectaţi cu virusul West Nile, transmis de la ţânţar la om, a anunţat aseară ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. În total, în România, s-au înregistrat şapte cazuri de infectare cu West Nile, dintre care cinci sunt ţinute sub observaţie de către medici.

CITEŞTE ŞI:

Sibiul invadat de ţânţari

Ce boli transmit cu adevărat insectele

Conducerea spitalului judeţean Sibiu neagă afirmaţiile Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

Judeţele unde există bolnavi sunt: Alba, Sibiu, Dolj, Teleorman, Bucureşti, Galaţi şi Constanţa. Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare.

Oficialii de la minister au spus că nu există vreun vaccin de prevenire a îmbolnăvirii, aşa că recomandă populaţiei să poarte haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, şi pe cât posibil să nu se expună înţepăturilor de ţânţari. De asemenea, specialiştii în sănătate publică mai recomandă oamenilor să aplice substanţe chimice, sub formă de cremă sau spray, care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

image

Care sunt simptomele

Diagnosticul infectării cu West Nile se pune după o puncţie lombară, iar tratamentul este ca pentru meningită. Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, precum febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate. Oficialii de la Sănătate susţin că, de multe ori, sunt oameni care trec prin această infecţie fără să observe, iar cei infectaţi nu rămân cu sechele.

„Direcţiile de Sănătate Publică şi prefecturile au obligaţia să dezinfecteze parcurile şi locurile de joacă şi vor deseca toate bălţile. Aceste măsuri existau şi până acum, dar le vom face mai cu atenţie", a declarat Cseke Attila.

image

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia şi Bulgaria, unde a provocat zeci de decese.

În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire, au anunţat, în 24 august, serviciile sanitare locale. În 1996, în România a fost o epidemie de meningită, când 400 de persoane au fost infectate de ţânţari. Virusul West Nile provine din Africa, iar primul caz de infecţie a fost descoperit în 1937 la o femeie din Uganda care avea febră.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite