Care sunt cele mai scumpe evenimente culturale care vor avea loc în anul 2018 în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectatori, veniţi la TIFF SIbiu, 2017 FOTO tiffsibiu.ro
Spectatori, veniţi la TIFF SIbiu, 2017 FOTO tiffsibiu.ro

Peste 120 de proiecte culturale se vor desfăşura la Sibiu în anul 2018. În total, primăria oraşului a alocat aproape 8 milioane de lei pentru agenda culturală din acest an.

Opt dintre cele 120 de proiecte din listă sunt finanţate de Primăria Sibiu cu peste 200.000 de lei fiecare. Spre exemplu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu va organiza Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi (ITO-Sibiu) în perioada 6-9 septembrie 2018, iar pentru acest eveniment a primit 285.000 lei. În cele 4 zile ale evenimentului se întâlnesc la Sibiu tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia, Turcia, India şi altele.

„Dintotdeauna, tinerii au fost forţa vie a Bisericii”, spune IPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul SIbiului şi Mitropolitul Ardealului, pe pagina evenimentului.

Aceeaşi sumă, de 285.000 de lei, a primit şi Asociaţia Cultural-Artistică HARA pentru proiectul „100 pentru România”. Pentru acelaşi proiect asociaţia a primit 578.500 de lei şi de la Primăria Cluj.

Un super concert de 8 ore ce va aduce pe aceeaşi scenă artişti de top din România va avea loc pe 8 septembrie, anunţă organizatorii celei de-a doua ediţii a Sibiu Music Feest. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Viitorul Muzical, care se laudă că l-a transformat în cel mai mare eveniment muzical din zonă şi a transformat Sibiul în Capitala muzicii româneşti. Scena de mari dimensiuni, cu o deschidere de 40 de metri, este echipată cu cea mai nouă şi performantă tehnologie.

Sibiu Music Fest va avea loc în Piaţa Mare; vor participa 15 artişti, printre care Irina Rimes, Adda, Vescan, What's Up, Connect-R, Delia etc.; sunt aşteptaţi peste 30.000 de spectatori, iar întreaga distracţie costă Primăria 285.000 lei.

Astra Film Festival 2018 este un alt eveniment pentru desfăşurarea căruia Primăria Sibiu a alocat aceeaşi sumă, 285.000 de lei. Acesta este organizat de Fundaţia ASTRA Film, iar director şi fondator este Dumitru Budrala, cineast şi doctor în antropologie vizuală. La festival sunt prezentate cele mai recente producţii internaţionale de cinematografie documentară, dar este şi cadrul potrivit pentru premierele româneşti şi locul pentru a lua pulsul producţiei est-europene de film documentar. Pe lângă programul oficial, Festivalul ASTRA Film include diverse secţiuni create în scopul de a ilustra diversitatea şi tendinţele actuale ale cinematografiei documentare din întreaga lume şi prezintă diferite programe care să celebreze munca celor mai mari maeştri ai acestui gen de film.

Festivalul ASTRA Film a luat naştere în anul 1993.

Inaugurate în anul 2013 la iniţiativa fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Zilele recoltei este un alt eveniment care, surprinzător, se regăseşte în Agenda Culturală 2018. Pentru desfăşurarea evenimentului, organizatorul căruia este Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România, Primăria Sibiu a cheltuit 280.200 lei.

Zilele Recoltei au ajuns la a noua ediţie. Anul trecut evenimentul a avut loc la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în Zona Târgului de ţară.

Urmează Sibiu Jazz Festival 2018, ediţia a 48-a, organizat de Fundaţia Sibiu Jazz Festival. Organizatorii au obţinut de la autorităţile locale 250.800 lei.

Evenimentul va avea loc în curând, în perioada 17-20 mai, în Piaţa Mare şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Vor participa 14 artişti şi trupe, printre care Nojazz, Vali Boghean Band, Brönnimann Cissokho Hason, Luca Ciarla Quartet, Sorin Zlat Quartet, Alex Mercado, KRiSPER şi alţii. Organizatorii se laudă că Sibiu Jazz Festival este cel mai longeviv eveniment de profil din România. Ediţia din anul trecut a adunat la un loc peste 7000 de oameni, Piaţa Mică din centrul istoric dovedindu-se a fi neîncăpătoare.

Un alt eveniment pentru care Primăria Sibiu a alocat peste 200.000 de lei, mai exact 240.000 lei, este Sibiu Opera Festival, ajuns la a XVII-a ediţie. Organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, festivalul va avea loc în perioada 9-28 septembrie.

Demarat în anul 2001 sub denumirea de „Festivalul Internaţional al Artei Lirice de la Sibiu”, proiectul „Sibiu Opera Festival” reprezintă o manifestare muzicală de amploare, cu participare internaţională substanţială, menită să satisfacă interesul publicului din România şi din străinătate, pentru muzica de operă. Festivalul constituie, totodată, o platformă de manifestare artistică şi de afirmare scenică a tinerelor talente din domeniul muzicii de operă, prin includera în festival a secţiunii de concurs de canto – VOX ARTIS. Fiecare ediţie aduce la Sibiu peste 500 de artişti invitaţi din ţară şi de peste hotare: dirijori, solişti, ansambluri corale şi camerale, ansambluri de operă şi balet, colective artistice ale unora dintre cele mai cunoscute teatre lirice.

Asociaţia Festivalul de Film Transilvania a luat 200.000 de lei pentru a organiza cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia de Sibiu. Festivalul va avea loc în perioada 20-24 iunie.

Întreaga listă a proiectelor culturale din anul 2018 pentru care Primăria Sibiu a alocat bani poate fi consultată pe site-ul primăriei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite