Începe TIFF Sibiu. Regizorii Daniel Sandu şi Andrei Creţulescu, printre invitaţii speciali ai ediţiei din acest an

Începe TIFF Sibiu. Regizorii Daniel Sandu şi Andrei Creţulescu, printre invitaţii speciali ai ediţiei din acest an

Proiecţie în aer liber la TIFF 2018                                                                          FOTO: tiff Marius Maris

De miercuri până duminică, în Sibiu, are loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în cadrul căreia publicul va putea participa la peste 40 de evenimente speciale, majoritatea cu intrare liberă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proaspăt lansat în România, Loving Pablo (r. Fernando Leon de Arranoa) se vede la Sibiu pe 23 iunie, în Piaţa Mare. Filmul în care Javier Bardem îl interpretează pe legendarul Pablo Escobar urmăreşte povestea de dragoste dintre cel mai faimos traficant de droguri din istorie şi jurnalista Virginia Vallejo (interpretată de fermecătoarea Penelope Cruz), a cărei carte omonimă stă la baza scenariului. 

Vineri şi duminică, la Sala Astra, publicul va urmări în premieră naţională Chipuri, locuri/ Faces Places – un imn adus bucuriei de a trăi. Agnes Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, şi binecunoscutul fotograf şi muralist JR sunt co-regizorii fermecătorului documentar nominalizat la Oscar.  De la Sundance, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului, soseşte la TIFF Sibiu MATANGI/MAYA/M.I.A., un documentar cu imagini de arhivă inedite, ce desenează un portret intim al artistei nonconformiste din Sri Lanka. Iubitorii de muzică sunt invitaţi să-l urmăreasă la Sala Astra miercuri, de la 17:30, şi vineri, de la 21:30.

Vara lui 1993/ Summer 1993, debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, urmăreşte povestea sensibilă a unei fetiţe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieţi, în sânul unei alte familii, după dispariţia mamei. Filmul a fost proiectat în secţiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a şi câştigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. La TIFF Sibiu se va vedea joi, de la ora 22:30, la Teatrul Gong. Familia mea nebună/ La ch'tite famille ajunge sâmbătă, de la ora 22:00, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig. Regizorul Dany Boon este şi protagonistul comediei cu umor franţuzesc, în care vizita neanunţată a rudelor declanşează accidente şi se lasă cu amnezie.

Invitaţii speciali ai ediţiei

Echipa filmului documentar There’s Always Next Season  vine la festival, tocmai de la Cercul Polar, pentru a  împărtaşi în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso şi pentru a se întâlni cu cei care făceau acelaşi lucru în România, chiar la Sibiu.  În cadrul evenimentului programat vineri, pe 22 iunie, de la ora 22:00, regizorul Carl Christian Lein Størmer şi doi dintre protagoniştii filmului, Stian Skjærvik şi Roy Olsen, îl vor întâlni pe sibianul Andi Fazekas, organizatorul Red Bull Romaniacs şi inţiatorul domeniului de schi şi agrement Arena Platoş, considerat „părintele snowboardingului în România”.

Regizorul Cătălin Saizescu revine pe marele ecran cu Scurtcircuit, premiat la Festivalul de Film de la Shanghai, o poveste inspirată din tragicul eveniment petrecut în 2010 la maternitatea Giuleşti. Cineastul va fi prezent la întâlnirea cu publicul, programată sâmbătă, de la ora 20:00, la Teatrul Gong. Printre invitaţii speciali ai ediţiei se numără şi regizorul Cristi Iftimie. Mariţa, lungmetrajul său de debut, a fost distins cu Premiul Juriului FEDORA la Karlovy Vary şi va fi proiectat la Sibiu joi, de la ora 20:15.

Cel mai popular film românesc de la TIFF, Un pas în urma serafimilor se vede vineri, de la ora 22:00, în prezenţa echipei pregătite să-şi întâlnească publicul în Piaţa Mare. Primul lungmetraj semnat de Daniel Sandu este câştigătorul a opt trofee la Premiile Gopo 2018, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film. De un debut răsunător avut parte şi Andrei Creţulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno, şi care vine însoţit de echipă sâmbătă seară, în Parcul Cetăţii, de la ora 22:00.

Cinci filme care au avut premiere mondiale la TIFF vor sosi la Sibiu alături de regizorii şi protagoniştii lor. Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu), comedia dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va rula miercuri, de la ora 18:00, la Teatrul Gong. De la ora 20:15, va fi proiectat în prezenţa echipei filmul Secretul fericirii (r. Vlad Zamfirescu), o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie. Tot aici, duminică, pe 24 iunie, de la ora 18:00, regizorul Bogdan Theodor Olteanu vine la proiecţia filmului său de debut. Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă  urmăreşte complicata poveste de iubire a două fete care ajung să se cunoască graţie unei foste iubite comune.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, Licu, o poveste românească (foto: dreapta), în regia Anei Dumitrescu, a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vine la Sibiu joi, de la 19:30, la Sala Astra.

După premiera din TIFF, Dacii liberi / Free Dacians, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Gura Râului. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi va fi proiecta în prezenţa echipei vineri seară, de la 21:45.

Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulţime de peripeţii: învaţă orientarea, escaladează munţi, construiesc diguri, spun poveşti de groază la focul de tabără şi se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, proiectat cu intrare liberă în cadrul programul EducaTIFF – duminică, de la ora 11:00.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2018 sunt disponibile online, iar din data de 19 iunie vor putea fi achiziţionate şi de la info-point-ul din Piaţa Mare sau la locaţii, înaintea proiecţiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: