În vacanţă în propriul hotel pe patru roţi, afacerea curajoasă a unui cuplu din Sibiu. Ponturi şi preţuri pentru o călătorie cu autorulota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care sunt îndrăgostiţi de călătorii încearcă să găsească mereu metode inedite prin care să-şi facă vacanţa sau escapada mai frumoasă. Unii aleg să traverseze o ţară sau mai multe cu maşina în loc să ajungă la destinaţie după câteva ore de zbor, alţii renunţă la un hotel de lux pentru a înnopta la o pensiune cu specific rustic.

În Sibiu, un cuplu s-a gândit să le ofere oamenilor pasionaţi de călătorii încă o soluţie: călătoria cu autorulotele. Nu e o noutate în lume, dar e un mod de a trăi altfel vacanţa – este mesajul pe care îl transmit cei doi soţi românilor cărora nu le e teamă de aventuri.

Miruna şi Marius sunt din Sibiu şi au amândoi studii de  economie, dar pasiunea lor cea mai mare este să călătorească. Chiar şi atunci când i-am sunat să discutăm despre afacerea lor se aflau într-o escapadă în Delta Dunării. „Am fost dintotdeauna nişte turişti aventurieri. La un moment dat, am fost interesaţi de ideea aceasta de turism cu autorulote, ne-au fascinat maşinile acestea dintotdeauna. Am hotărât să le cumpărăm şi să le oferim spre închiriere“, spun ei.

Imagine indisponibilă

Miruna şi Marius


Investiţii mari, dorinţă şi mai mare

Miruna lucrează la o companie de construcţii, iar Marius e antreprenor de mai bine de zece ani, având o firmă de transport internaţional de mărfuri. Astfel, anul trecut au decis să cumpere autorulotele şi să le ofere în chirie. Sunt cumpărate din Germania şi au ca dotări standard încălzire, climatizare, tv, toaletă, duş, dar unele includ şi dotări suplimentare: panouri solare, suport pentru biciclete sau set de camping. Investiţiile nu au fost mici, dat fiind faptul că preţul unei autorulote începe de la 40-50 mii de euro, dar dorinţa de a oferi această oportunitate aventurierilor le-a depăşit pe toate.

Nu le-a fost greu să treacă de partea birocratică a afacerii, deoarece Marius deja avea această experienţă, datorită firmei pe care o conduce, astfel că a fost nevoie doar de adăugat un nou tip de activitate. Cei doi soţi spun că nu au renunţat la joburile pe care le au, astfel că noua lor afacere este una nu doar care să le aducă profit, dar şi plăcere. Mai degrabă a fost provocator atunci când au trebuit să găsească clienţi, dar pentru că nu au renunţat, i-au găsit. „Piaţa din România e încă destul de închisă pentru acest gen de turism, dar e o nişă pe care noi ne concentrăm. Şi până la urmă ne adresăm celor cu venituri medii şi peste medii care îşi doresc o vacanţă cu aventuri. Adică cei care pleacă în Turcia sau Grecia la All-inclusive nu le-ar place să meargă în acest tip de turism“, explică Miruna.

Imagine indisponibilă

I-am întrebat pe cei doi sibieni care a fost momentul care i-a determinat să pornească această afacere. „După ce am călătorit foarte mult cu avionul, cu maşina, în Europa şi în afara ei, ne-am dat seama că sunt totuşi multe locuri, în ţările din Europa mai apropiate de casă, dar şi în România pe care nu le-am văzut şi am zis că autorulota e cea mai potrivită metodă pentru a le explora“.

Avantajul călătoriei cu autorulotele

„În primul rând, ai totul la îndemână, ţi-ai băgat lucrurile în autorulotă şi le ai acolo pe toată perioada sejurului: nu trebuie să cari bagaje într-un hotel, apoi în altul, dacă vrei să călătoreşti în mai multe locuri. Sunt ţări în Europa în care turismul off-camping este tolerat – ţările nordice, România şi Bulgaria, dar şi ţările mediteraniene în afara sezonului. Acolo e foarte frumos să faci camping sălbatic sau off-camping. Şi atunci ai totul la îndemână. Marele avantaj e că poţi să stai în mijlocul naturii, dar şi într-un oraş“.

Afacerea celor doi soţi, care se numeşte sugestiv Nomad Caravan, şi-a găsit deja clienţii. Unii pleacă pe câteva săptămâni în vacanţe, alţii aleg să se retragă din viaţa cotidiană pentru câteva zile. Cert e că aceştia vin din diverse judeţe ale ţării la Sibiu pentru a-şi închiria autorulota preferată. „Sunt clienţi care doresc să închirieze perioade mai mici, alţii vor tururi prin Europa de trei-patru săptămâni. Aceştia îşi rezervă din timp, din februarie, ca să fie siguri că există disponibilitatea pentru perioada pe care şi-o doresc. Clienţii nu sunt doar din Sibiu, ba chiar sibieni sunt mai puţini, vin şi din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj“, spune Miruna.

Lucruri de care să ţii cont

Cei care vor să închirieze o autorulotă de la compania cuplului din Sibiu, în special care vor s-o facă pentru prima dată, trebuie să ştie câteva lucruri importante înainte de a porni la drum. Mai întâi, e vorba despre planificarea vacanţei: „După ce te-ai decis asupra traseului, ar trebui să stabileşti obiectivele de vizitat şi distanţa dintre ele. Ar fi bine să suni din timp la campinguri pentru rezervare, astfel nu veţi avea surprize, în special în timpul sezonului de vară când foarte multe autorulote cutreieră Europa. Asigură-te că ajungi în camping cât mai este lumină, astfel veţi putea vedea eventuale obstacole în timpul parcării rulotei. Ca de exemplu crengi şi staţii de curent. În plus, majoritatea campingurilor funcţionează până la orele 20.00 – 21.00“. Cei care decid să înnopteze în afara campingurilor, trebuie să verifice legislaţia ţărilor vizitate cu privire la camparea sălbatică.

Urmează apoi stabilirea bugetului vacanţei, iar aici e vorba nu doar de costul închirierii, ci şi de celelalte plăţi: motorină, viniete, taxe de drum, camparea în campinguri, costuri pentru folosirea utilităţilor în camping (de exemplu, deversare), chiar dacă nu se campează acolo, schimbul buteliilor de gaz în cazul în care acestea se consumă, bilete de intrare la obiectivele vizitate, asigurări personale de călătorie. cum este cea de sănătate.

 

Imagine indisponibilă

Apropo de costurile închirierii autorulotei la Sibiu. Acestea diferă în funcţie de perioada în care cineva decide să plece în vacanţă. Cel mai scump este în sezonul principal care durează de pe 15 iunie până pe 14 septembrie. În această perioadă închirierea unei autorulote costă 130 de euro pe zi. În sezonul intermediar (1 martie – 14 iunie, 15 septembrie – 14 noiembrie sau 20 decembrie – 7 ianuarie) costul este de 90 de euro pentru o zi, iar în sezon secundar (8 ianuarie – 28 februarie sau 15 noiembrie – 19 decembrie) – 70 de euro pe zi.

Restricţiile din asigurare

De asemenea, cei care închiriază o autorulotă nu vor fi limitaţi în numărul de kilometri parcurşi în ţările din Europa, dar vor fi informaţi că nu au dreptul de călătorie în Kosovo, Albania, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. „Aceste ţări nu sunt incluse în asigurarea noastră. N-am avut nicio solicitare pentru ţările respective. Dacă vor fi cazuri izolate, atunci le vom discuta cu clienţii şi cu asiguratorul“, explică Miruna.

Ce trebuie să ştiţi despre rulotele auto închiriate la Sibiu

Autorulotele oferite spre închiriere de cuplul din Sibiu se conduc cu permis categoria B. Şoferii trebuie să aibă însă în vedere că sunt la volanul unui vehicul mare. Dimensiunile acestuia sunt de 3,1 m Înălţime, 2,3 m Lăţime, 7,1 m Lungime. Trebuie să viraţi larg şi încet, să parcaţi în locuri late, să fiţi întotdeauna îndrumat de cineva în timpul manevrelor de dat cu spatele. Să adaptaţi viteza condiţiilor şi dimensiunii autorulotei. Toţi pasagerii trebuie asiguraţi cu centuri de siguranţă şi trebuie să verificaţi asigurarea tuturor bagajelor, închiderea uşilor, dulapurilor şi geamurilor. Cei de la Nomad Caravan interzic conducerea autorulotelor pe drumuri neasfaltate. 

O aventură sau nu, cert este că cei care îşi doresc o vacanţă cu autorulota care să le rămână în amintire trebuie să ştie că acest tip de vehicul poate oferi surprize, mai ales dacă şoferul a condus doar maşini mici. „Pot să vă spun că la fiecare a doua închiriere, autorulota păţeşte ceva. Sunt vehicule mari, au 7,20 metri. Cei mai mulţi clienţi conduc doar autoturisme şi, neavând experienţă cu autorulotele, le mai agaţă“, spune Marius.

Date tehnice

Capacitatea rezervorului de motorină este de 80 litri. Consumul de combustibil: 10-12 l/100km Autonomie: 600-800 kilometri. Capacitate rezervor apă curată, inclusiv boiler - 120 litri; capacitate rezervor apă gri 100 litri; capacitate rezervor toaletă 17 litri. „Din experienţa noastră putem spune că două persoane pot sta fără a deversa şi alimenta timp de 2 zile, cu două duşuri şi spălat vase. Iar curentul nu este o problemă, deoarece unele autorulote Nomad sunt dotate cu panouri solare. Iar bateria spaţiului de locuit se alimentează în timpul mersului“, conchide Miruna.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite