600.000 de euro pe zi. Cealaltă faţă a Festivalului de Teatru de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii FITS 2011 plătesc în jur de 30.000 de euro numai pe transportul invitaţilor de la aeroport la Sibiu sau prin oraş. O parte din invitaţi vin cu cerinţe mai puţin obişnuite, precum camere de hotel cu ferestre pe toţi pereţii.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO - Peste 90 de reprezentaţii stradale, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu

Bugetul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este de 5,8 milioane de euro, acelaşi ca şi anul trecut. Ca să vă faceţi o idee, podul peste Cibin aflat în construcţie în acest moment costă aproape un milion de euro. Organizatorii FITS au lansat săptămâna aceasta o licitaţie publică prin care cheltuie în jur de 30.000 de euro numai pe transportul invitaţilor de la aeroport la hotel şi mai departe la sala de spectacole, iar printre maşinile solicitate obligatoriu se găseşte şi o limuzină.

image

Mai mult decât atât, în jur de o sută de mii de euro costă biletele de avion pentru invitaţi, şi nici nu este de mirare, printre bilete regăsindu-se 30 de bilete dus-întors Paris – Otopeni, 28 de bilete Sibiu – Stuttgart sau chiar un bilet New York – Otopeni – Sibiu.

Cheltuieli mai mari

„Noi avem acelaşi buget ca şi anul trecut în condiţiile în care a apărut TVA-ul de 24%, costul benzinei este cu 30-40% mai mare. Partea cea mai dificilă pentru noi este Legea dreptului de autor care a intrat în vigoare anul trecut, pentru că la orice contract de acest fel trebuie să achităm toate contribuţiile, asta presupunând sărirea de la contribuţie de 10 maxim 16%, la 42%. Practic, s-a dus cu 30% în sus cheltuiala”, explică Constantin Chiriac, directorul FITS. Anul acesta la FITS participă câteva sute invitaţi din 70 de ţări cu 350 de evenimente, la care sunt aşteptaţi un număr de 60.000 de spectatori pe zi.

Cerinţe ciudate

La fiecare ediţie organizatorii FITS întâmpină dificultăţi şi provocări şi pe toate încearcă din răsputeri să le rezolve. „Artiştii invitaţi în festival sunt foarte entuziasmaţi şi caută mereu să descopere cât mai mult din oraş. În general aceştia nu au foarte multe pretenţii. Dar da, e adevărat că uneori s-a întâmplat să fim puşi în faţa unor cereri mai deosebite: rezervarea unei camere cu geamuri pe toţi pereţii  sau închirierea unei maşini cu şofer pentru o deplasare de 500 de metri.  Suntem dedicaţi să facem din şederea fiecărui invitat o experienţă plăcută, aşadar încercăm să mulţumim pe toată lumea”, explică Adrian Tibu, purtător de cuvânt al Teatrului Naţional “Radu Stanca”. FITS 2011 debutează 27 mai şi dureză până în 5 iunie.

image

26% din buget sunt bani publici. Este enorm de puţin!”, Constantin Chiriac, directorul Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite