10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Sibiu. Unde în judeţ se află prima staţiune montană înfiinţată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu, văzut din Turnul Sfatului
Sibiu, văzut din Turnul Sfatului

În judeţul Sibiu s-a construit primul muzeu din România, prima grădină zoologică şi a fost înfiinţată prima staţiune montană din ţară.

SIBIUL A FOST CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ ÎN ANUL 2007

În anul 2007, Sibiul a fost, împreună cu Luxemburg, Capitala Culturală Europeană, fiind primul oraş din estul Europei care a primit acest titlu. Înainte chiar de aderarea României la Uniunea Europeană, Sibiul primea deja recunoaşterea caracterului său european, ca infrastructură, ca locaţie culturală, ca spirit.

Pe parcursul acestui an au avut loc în Sibiu peste 2.000 de evenimente din cele mai variate. Artele spectacolului, film, foto, arhitectură, arte vizuale, literatură, muzică, patrimoniu, conferinţe. Spaţiile publice şi sălile de spectacol au fost scena unui maraton de evenimente. Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană a fost un succes, însă anul 2007 nu a fost vârful, ci motorul dezvoltării Sibiului care, de atunci, s-a înscris pe o traiectorie pozitivă în domeniul cultural, al vizibilităţii, în domeniul economic, în domeniul turistic şi chiar şi în domeniul serviciilor şi infrastructurii.

ORAŞUL ARE O ISTORIE DE APROAPE 900 DE ANI

Oraşul a fost colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela, prima menţiune documentară fiind făcută în anul 1191, sub numele de Cibinium. Începând cu anul 1366, oraşul îşi schimbă numele în Hermannstadt, devenit, după 1919, Sibiu. Perioada medievală a însemnat pentru Sibiu o dezvoltare economică pronunţată prin intermediul breslelor, care, treptat, au fost înlocuite de manufacturi şi mici afaceri prospere. Ca cetate, Sibiul s-a dovedit invincibil în faţa otomanilor şi a trecut prin numeroase conflicte militare. Oraşul a fost capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic şi, în acelaşi timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educaţie şi de cultură. În istoria mai recentă, Sibiul a fost un important oraş revoluţionar care a participat activ în evenimentele lui decembrie 1989.

CAPITALA TRANSILVANIEI

La sfârşitul secolului al XVII-lea, Transilvania devine mare principat în cadrul Imperiului Habsburgic. Sibiul a fost capitala acestui principat între anii 1692 - 1791 şi 1850-1867. Începând cu anul 1688, în Sibiu se instalează Comandantul militar al Transilvaniei, care îşi va avea sediul aici până în 7 noiembrie 1918. Alegerea Sibiului drept capitală a regiunii a fost atât o recunoaştere a importanţei oraşului în acea vreme, dar şi un impuls pe care oraşul a ştiut să îl utilizeze pentru a evolua. Faptul că la Sibiu au avut sediul diverse instituţii ale provinciei – reşedinţa Guvernatorului Transilvaniei, sediul Mitropoliei Ardealului, sediul Comitetului Naţional Român, sediul Consiliului Dirigent şi al Marelui Sfat Naţional Român – a dat oraşului vizibilitate şi ocazia pentru a se dezvolta.

SIBIU - ORAŞUL SUPERLATIVELOR

Sibiul este un oraş al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima şcoală, prima farmacie, prima moară de hârtie, prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de maşini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România. Prima arhivă din România s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din România s-a înfiinţat tot la Sibiu. Sibiul se mândreşte şi cu faptul că aici este atestată prima tipografie din Transilvania, aici s-au tipărit prima carte în română din Ardeal şi primul ziar din Transilvania. Prima staţiune montană din România a fost Păltinişul, prima enciclopedie din România a fost publicată în oraş, primul muzeu de istorie naturală din România a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oraş din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric şi aici s-a introdus pentru prima dată în Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat în zona Sibiului prima rachetă în trepte din lume.

Sibiul se dovedeşte a fi un deschizător de drumuri, un oraş cu un spirit inovator, prin oamenii săi şi prin conjunctura istorică.

PRIMA STAŢIUNE MONTANĂ

Situată la 32 de km de Sibiu, staţiunea Păltiniş este prima staţiune montană din România (înfiinţată la 1894) şi, totodată, staţiunea montană situată la cea mai înaltă altitudine din România (1442m). Staţiunea Păltiniş a fost legată de Sibiu în 1902, prin intermediul unui drum. Datorită aerului ozonat de munte, staţiunea era foarte căutată pentru tratarea asteniilor, a bolilor pulmonare şi a surmenajului fizic. Iniţial, staţiunea era căutată în sezonul de vară. Apoi, treptat, schiorii şi iubitorii zăpezii au transformat staţiunea într-o destinaţie de iarnă, aceasta fiind foarte căutată şi astăzi.

CEL MAI VECHI MUZEU DIN ROMÂNIA

Baronul Samuel von Brukenthal construieşte în anii 1777 – 1787 un palat în stilul baroc târziu, asemănător cu palatele vieneze. Clădirea avea să devină sediul Muzeului Brukenthal, primul muzeu din România şi din această parte a Europei. Muzeul s-a format în jurul colecţiilor baronului, care erau alcătuite dintr-o pinacotecă, un cabinet de stampe, o bibliotecă şi o colecţie numismatică. Apoi, familia von Brukenthal a început să cumpere tablouri, contribuind la extinderea colecţiei. Muzeul a fost deschis pentru public în anul 1817, iar astăzi este un muzeu foarte apreciat, secţie a Muzeul Naţional Brukenthal, din care mai fac parte Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul de Vânătoare. Astăzi, muzeul, cu secţiile şi expoziţiile sale, atrage un număr tot mai mare de vizitatori şi, alături de Complexul Naţional Muzeal Astra, face ca oraşul să fie un centru muzeal foarte apreciat.

IMPORTANT CENTRU ECUMENIC

Sibiul este sediul a două importante instituţii ecleziastice: Mitropolia Ortodoxă a Ardealului (înfiinţată de Andrei Şaguna în 1864) şi Episcopia Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România (din 1867). În istoria sa, dar şi în prezent, Sibiul este un oraş multi-confesional, în care diferite religii şi confesiuni au convieţuit şi convieţuiesc în pace, prin respect reciproc. În centrul istoric al Sibiului se găsesc astăzi Catedrala Ortodoxă, Catedrala Evanghelică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, Biserica Reformată şi o sinagogă. Cu ocazia sărbătorilor pascale, bisericile se reunesc într-un marş care celebrează acest moment, iar Târgul de Crăciun a fost deschis, în cele opt ediţii ale sale, de către reprezentanţi reuniţi ai bisericilor. Învăţământul în Sibiu a fost marcat puternic la începuturile sale de culte, acesta dezvoltându-se şi fiind susţinut de bisericile şi mănăstirile oraşului. În Sibiu şi-a desfăşurat activitatea şi mitropolitul Andrei Şaguna, acesta înfiinţând Institutul Teologic din Sibiu, o instituţie foarte apreciată în acest domeniu şi astăzi. În 2007 a avut loc la Sibiu cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană, un eveniment foarte important care a subliniat rolul oraşului ca un centru ecumenic de talie europeană, un oraş în care toleranţa şi respectul pentru culte au conturat caracterul său de azi.

CEA MAI VECHE GRĂDINA ZOOLOGICĂ

În anul 1929 se deschidea publicului în Pădurea Dumbrava prima grădină zoologică din România. Primele animale adăpostite de Zoo Sibiu au venit aici prin donaţii. Ulterior, grădina a trecut prin administrarea mai multor servicii publice, care au îmbogăţit treptat efectivul de animale. Din 2005, Grădina Zoologică a intrat în administrarea Primăriei Sibiu şi, de atunci, peste 10.000.000 de lei au fost investiţi pentru confortul celor peste 250 de animale din peste 50 de specii adăpostite în prezent de Zoo Sibiu. Adăposturile sunt astăzi ample şi corespunzător amenajate, iar numărul vizitatorilor a crescut constat în ultimii 6 ani, tocmai datorită noului aspect al Grădinii. Zoo Sibiu este astăzi un obiectiv de agrement preferat de sibieni, dar căutat şi de turişti.

CEL MAI MARE ANSAMBLU URBAN MEDIEVAL DIN ROMÂNIA

Centrul istoric al Sibiului constituie cel mai mare ansamblu urban medieval din România, cu numeroase vestigii păstrate din perioada respectivă, începând de la clădiri publice, case de locuit şi până la ziduri şi turnuri de apărare. Din cele patru incinte de apărare ale Sibiului au fost conservate până astăzi numeroase elemente. Prima incintă era în Piaţa Huet, din aceasta păstrându-se doar Turnul Scărilor şi urme ale fostelor ziduri în pivniţele unor case. Cea de-a doua incintă mai există încă prin Turnul Sfatului şi prin Turnul Pieţei Aurarilor. Incinta a treia este mai amplă, fiind formată din zidurile de pe strada Centumvirilor - Piaţa Huet - strada Avram Iancu - strada Gh. Magheru - strada Funarilor – zidurile de pe strada Manejului - strada Pompiliu Onofrei – zidurile şi turnurile de pe strada Cetăţii - Piaţa Unirii - strada Ioan Lupaş - strada Bastionului. Incinta a patra este formată din strada Movilei - strada Felinarului - strada Gheorghe Magheru - Piaţa 1 Decembrie 1918 - strada Regele Ferdinand - strada Nicolae Teclu - strada Pietrarilor - strada Zidului - strada Dârstelor - Spitalul de Pneumofiziologie. Pieţele centrale ale oraşului au şi acestea o foarte mare însemnătate din punct de vedere arhitectural şi istoric. În pieţe şi pe străduţele centrului istoric întâlnim la tot pasul imobile istorice, case în care au locuit personalităţi care s-a remarcat în ţară şi străinătate prin rezultatul muncii lor. Clădirile în diverse stiluri arhitecturale, se disting prin forma lucarnelor, a acoperişului, prin ancadramente şi obloane.

RECUNOAŞTEREA INTERNAŢIONALĂ

Sibiul s-a bucurat în ultimii ani de o importantă recunoaştere internaţională a frumuseţii sale şi a potenţialului turistic de care dispune. Astfel, prestigioasa revistă Forbes clasează Sibiul pe locul 8 în lista "celor mai idilice locuri de vizitat", iar în 2014 publicaţia The Huffington Post includea Sibiul în lista cu "Cele mai fermecătoare oraşe din Europa pe care trebuie sa le vizitezi", oraşului apărând în numeroase articole ale marilor ziare europene şi din SUA. Michelin a acordat Sibiului 3 stele (Green Guide Stars), cotaţia maximă şi cea mai înaltă distincţie acordată unui oraş din România. Datorită acestei imagini, Sibiul este astăzi inclus în oferta turistică a multor agenţii turistice şi atrage anual un număr tot mai mare de turişti care înnoptează în oraş. De asemenea, datorită acestei vizibilităţi şi dezvoltării oraşului, Sibiul este în continuare o locaţie atrăgătoare pentru investitorii români şi străini.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite