Reacţii după proba de Limba română la BAC 2018: „Când am văzut că e Barbu mi-am pus mâinile-n cap“ 0

„Când am văzut că e Barbu mi-am pus mâinile în cap” sau „Barbu mi-a salvat viaţa” au fost două dintre cele mai auzite reacţii în preajma a cel puţin două dintre centrele de examinare din Sibiu în care a avut loc prima probă scrisă la BAC 2018. Elevii se refereau la subiectul al treilea, în care au avut de scris un eseu în baza unei opere a scriitorilor Ion Barbu şi Lucian Blaga (profilul uman) sau Mihai Eminescu şi Tudor Arghezi (profilul real).

Reacţii după proba de Limba română la BAC 2018: „Când am văzut că e Barbu mi-am pus mâinile-n cap“ Vezi comentarii 0

Experienţele românilor care-şi fac curaj să-şi trateze adicţiile. „Salut, sunt Andrei şi sunt dependent de alcool, droguri şi jocuri de noroc“

Experienţele românilor care-şi fac curaj să-şi trateze adicţiile. „Salut, sunt Andrei şi sunt dependent de alcool, droguri şi jocuri de noroc“

Alcoolismul, dependenţa de droguri sau de jocurile de noroc sunt printre cele mai frecvente adicţii pe care le dezvoltă oamenii, iar statistica nu pare să se schimbe în ultimii ani. Unii aleg să lupte pentru viaţa lor, alţii – invers, lasă ca adicţia să le curme viaţa. Ce se întâmplă însă când un singur om ajunge să sufere de toate cele trei dependenţe simultan?

TIFF Sibiu debutează miercuri cu „Insula câinilor”, de Wes Anderson

TIFF Sibiu debutează miercuri cu „Insula câinilor”, de Wes Anderson

Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi deschide porţile astăzi, pe 20 iunie, pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, la Sibiu. Insula câinilor/ Isle of Dogs, animaţia regizată de Wes Anderson, va da startul evenimentului miercuri seară, de la ora 22:00, în Piaţa Mare. Peste 40 de proiecţii sunt programate până duminică, 24 iunie, şi zeci de invitaţi vor fi prezenţi la întâlnirile cu publicul găzduite în 5 din cele 7 spaţii partenere.

Eleva de la ţară care a obţinut cea mai mare notă la Evaluarea Naţională în judeţul Sibiu. „Am muncit foarte mult“

Eleva de la ţară care a obţinut cea mai mare notă la Evaluarea Naţională în judeţul Sibiu. „Am muncit foarte mult“

În judeţul Sibiu şapte elevi au luat cea mai mare notă medie la Evaluarea Naţională. Toţi au fost foarte aproape de a obţine nota maximă, reuşind să ajungă la media de 9,90. Printre cei şapte o singură elevă este dintr-o şcoală din afara municipiului Sibiu, tânăra fiind singura care reprezintă o comună în primii 40 cei mai buni elevi ai judeţului.

Iată-ne la jumătate de an. Un an care se presupunea, ba chiar se dorea - dacă nu cumva încă „se doreşte” - a fi unul „de glorie”. Pe de o parte, pentru că trebuia să sărbătorim Centenarul României. Pe de altă parte, pentru că, după trei ani de creştere continuă - record european privind viteza de creştere, România trebuia să fi acumulat destulă energie pentru a-şi transforma creşterea în dezvoltare economică.

acum 11 zile · comentarii (8)

„Guo Feng” a fost primul spectacol din oferta celei de-a XXV a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru (FITS) de la Sibiu pe care am avut burcuria de a-l vedea.  Foarte aproape de căderea nopţii, după o călătorie solicitantă de nu mai puţin şapte ore.Reprezentaţia este încadrată în ceea ce organizatorii au numit „Sezonul chinezesc”.

acum 15 zile · comentarii (1)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 25 zile · comentarii (8)

Am ajuns în situaţia în care poporul trebuie să răspundă la întrebarea esenţială: a fi sau a nu fi o democraţie în România. Iar clasa conducătoare să citească de 1000 de ori articolul 2 din Constituţie: (1) „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum“.

acum 26 zile · comentarii (26)

Tovarăşii miliţieni din Republica Socialistă România, am să vă transmit nişte lucruri, pe scurt, ca să nu vă obosiţi citind şi altceva decât rapoarte de 2 lei despre cât sunteţi voi de eficienţi, în timp ce noi murim cu zile pe stradă.

acum 2 ani · comentarii (7)

Tovarăşu miliţian, bună dimineaţa. Iar v-am trezit? E numai 12, mă iertaţi, să trăiţi, am uitat că azi nu veniţi la birou, că de aia sunteţi şef, mă scuzaţi. Trebuia să mă fi gândit că n-aveţi chef de muncă nici azi, doar era aer curat pe holuri, nu mai duhnea mirosul ăla de tutun din biroul dumneavoastră, că doar aveţi dreptate, numai fraierii ies la ţigară în frig, dă-o dracului de lege, ce, dumneavoastră v-aţi născut să respectaţi legi?

acum 2 ani · comentarii (4)

În oraşul meu de poveste, dincolo de poveste şi de toate pozele de pe pliantele turistice, se întâmplă o grămadă de lucruri de care unii se fac că uită. Miercuri a murit aiurea un urs, altădată au murit pe stradă oameni. Pe toţi i-a ucis cu zile „operativitatea” care dă impecabil la sfânta statistică bună de aruncat la gunoi.

acum 2 ani · comentarii (17)

E mişto să vorbeşti cu preşedintele pe Facebook, nu? Sau cu miniştrii. Cu şefii de partid. Ai, aşa, parcă un sentiment de normalitate, simţi că le zici şi tu direct ce ai de zis. Iar ei, uneori, îţi şi răspund. Dar hai să privim direct în faţă bătaia de joc! Puţin curaj, e doar Sistemul pur. Sistemul ăla care te scuipă între ochi, care te înnebuneşte o viaţă, care te bagă în mormânt.

acum 2 ani · comentarii (82)

Am să vă povestesc în textul ăsta, pe care am simţit că trebuie să-l scriu exact astăzi, când un om extrem de curajos ne-a vorbit deschis despre mizeria din sistem, despre cum am ajuns aici. Şi despre cum, cu VOI alături, putem merge mult, mult mai departe.

acum 2 ani · comentarii (11)

Ţinând seama de moştenirea actualului preşedinte al Romaniei la Sibiu, desi incitant, nu e chiar simplu şi confortabil să îi urmezi la Primărie. Ne convine sau nu, timp de 14 ani, Klaus Iohannis a condus Sibiul cum a ştiut el, obţinând ultima dată, în 2012, 77,9% din voturile sibienilor, în acel an când peste 48% din aceştia au ieşit la vot. Nu cred că viitorul primar, oricine ar fi, va mai obţine un procent atat de ridicat.

acum 2 ani · comentarii (8)

Prietenul de care mă leagă un viu sentiment al recunoştinţei pentru sensibilitatea cu care mi-a fost alături în clipe decisive ale biografiei mele însufleţită neostenit şi nu o dată riscant de idealul identităţii naţionale şi de spirit, hotărât împotriva instalării nefericite, ca doctrină de stat a tranzacţionismului social-politic, cu lozincile lui păgubos justificatoare ale laşităţii

acum 4 ani · comentarii (3)