Zonar, secretele unui aliment-minune produs în Satu Mare. Profesorii studiază dacă poate vindeca diabetul sau cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonar este un tip de zer pe care Gabriel Iuga, din Satu Mare, a învăţat să-l producă de la bunica lui. Cercetătorii verifică ipoteza în care acest produs poate vindeca diabetul sau alte boli.

Un sătmărean posesor al unei fabrici de lapte vine cu o propunere diferită pentru românii care ţin la sănătatea lor şi doresc o viaţă îndelungată şi lipsită de boli. Acesta produce un preparat din lapte care nu se mai întâlneşte pe piaţa din România şi care a făcut minuni în rândul celor care l-au folosit. Mai mult, bărbatul susţine că respectivul produs ar fi aliment de bază încă din perioada reginei Maria a României, care l-ar fi consumat zilnic. Produsul se numeşte Zonar şi mulţi îl confundă cu un zer, dar este un preparat cu calităţi deosebite faţă de un simplu zer.

„Zer şi zonar nu e acelaşi lucru. Diferenţa dintre cele două este la fabricaţie. Zerul rezultă în urma fabricării unor produse lactate de calitate, unde întregul conţinut al laptelui, şi cazeina, şi vitaminele, rămâne în brânză. La Zonar toate acestea rămân în Zonar, iar brânzeturile rezultate sunt doar un cauciuc natural, care nu e comestibil. 

image

În fabrica unde produce Zonar, Gabriel Iuga produce şi alte produse lactate - foto; Adrian Caraba

„Zonar este o tradiţie de familie. Acest lucru este creat şi conceput în familie. Ultima pe linie paternă care produce Zonar moare în 1964, este străbunica mea, cea care a fost creatoarea Zonar pentru Casa Regală. Anastasia Runcar a fost bunica, ea este mentorul reginei Maria a României. Cei de la Casa Regală aveau o obligaţie să folosească Zonar zilnic. Uitându-mă la ei, la longevitatea lor, la sănătatea lor, cunoscând cum trebuie să fac Zonar, învăţând de la bunica, cea care îl prepara la oală, am decis să fac acest produs şi eu”, afirmă Iuga Gabriel, patron al unei fabrici de lactate cu ajutorul căreia susţine costurile producţiei de Zonar.

Până să ajungă să înveţe să producă Zonar în cantităţi industriale, zeci de mii de litri de lapte au luat calea canalului sau au ajuns hrană pentru porci. Procesul de producţie al Zonar este unul îndelungat, ce necesită mult efort, dar şi mari cantităţi de lapte.

În prezent, la fabrica Zonar se produc pe săptămână aproximativ 800 de litri de Zonar, aceasta fiind produs doar la comandă. Pentru această cantitate din zerul minune producătorul foloseşte 2.200 de litri de lapte.

În prezent cei de la UBB CLUJ – facultatea de chimie şi cei de la USAMV realizează o cercetare pe acest produs, care are calităţi miraculoase, aceştia fiind surprinşi de faptul că un lanţ de proteine din Zonar are potenţial de a reface, de exemplu, ţesutul mandibulei. Acest studiu se va finaliza în următorii doi ani, moment din care creatorul Zonar consideră că industria laptelui va cunoaşte o revoluţie.

„Pentru a studia acest produs am obţinut un proiect de cercetare finanţat cu 100.000 de euro de la Ministerul Cercetării. Am început acum la sfârşitul lui 2016 şi vom termina prin septembrie 2018 cu cercetarea Zonarului. Este un produs cu potenţuil, mai ales ca sintetizare de acizi polilactici, mult căutaţi pentru refacerea fracturilor osoase. Doar în ianuarie vom începe studiul pe animale, pentru a vedea care este efectul asupra anumitor boli, ca de exemplu diabetul sau cancerul. Vom vedea atunci dacă este recomandat preventiv sau are caracter curativ”, a afirmat profesorul Ioan Marcus din cadrul USAMV, coordonatorul echipei de cercetare.

„Preţul lui de piaţă este acum 16 lei, de abia acum pregătesc procedeul economic pentru el. În ziua în care ajunge să fie puţin sensibil pe piaţă, industria laptelui se reformează integral. Industria laptelui nu mai are voie să prezinte generaţiilor produsele de până acum. Omul nu are voie să mănânce brânză doar în situaţii de război, în situaţia în care nu are alte alimente. Brânza este un concentrat de proteină, este un concentrat cazeic care astăzi îţi produce enorm de mult rău. Este o foarte bună calitate, dar este foarte periculoasă, dacă de exemplu ai o umflatură la o măsea, care are ca suport o bacterie, în momentul în care mănânci brânză, aceasta se inflamează şi mai mult, deci tu hrăneşti orice formă invazivă. Dacă corpul tău a fost atacat de bacterii şi viruşi, cu ajutorul brânzei îi hrăneşti, cu ajutorul lactatelor, a laptelui, ca şi adult, faci acelaşi lucru, cu chefirul, cu iaurtul, faci acelaşi lucru. De aceea consider că industria laptelui trebuie să se reformeze. Industria laptelui dacă nu se reformează, populaţia, umanitatea, va avea o altă faţă, bolile care erup în noi vor avea o altă faţă”, afirmă Gabriel Iuga.

Părintele Zonar este adeptul unui stil de a mânca diversificat, fără excese şi fără a apela la gust ca metodă de a caracteriza o porţie de mâncare. Acesta consideră că ceea ce se consumă în ziua de azi, atât ca produs, cât şi cantitativ, este baza bolilor actuale şi în special a cancerului, comparând amploarea pe care această boală o ia cu ciuma. Iuga recomandă consumul de Zonar în scop preventiv şi ca tratament, acesta afirmând că o cană de 250 – 300 ml pe zi, pe stomacul gol, pe termen lung poate produce minuni asupra organismului. Produsul sătmăreanului este livrat doar la comandă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite