Val de proteste faţă de restaurarea hotelului Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iuliu Ilyes va cere Ministerului Culturii modificarea avizelor date pentru pasajul Ruha, unde consideră că nu se mai respectă arhitectura iniţială. Restaurarea hotelului Dacia naşte proteste atât în rândul sătmărenilor, cât şi al autorităţilor locale.

„Nu sunt de acord cu prostia arhitecturală de la pasajul pietonal Ştefan Ruha, deoarece, deşi e legală lucrarea, ea nu se află în planul arhitectural iniţial. Acest lucru e inadmisibil, motiv pentru care vom înainta problema ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, pentru a găsi o soluţie amiabilă şi pentru a nu pierde un monument atât de valoros”, spune primarul Ilyes.

image


Pasajul Ruha a fost refăcut, dar, în urma lucrărilor a devenit mai mic, după ce constructorii au acoperit cu beton o parte din elementele originale ale clădirii. Reprezentanţii firmei Dacia spun că au procedat astfel ca să ofere o stabilitate mai mare acestui pasaj.
Vasile Ţânţaş, noul şi unicul proprietar al clădirii, spune că lucrările decurg conform planului, având documentaţia bine pusă la punct şi avizată. „Toate modificările din timpul restaurării au fost realizate în cadrul legal pentru a-şi recăpăta clădirea formele şi culorile iniţiale până la ultimul centimetru”, spune Ţânţaş.

image

„În prezent restaurarea se află în faza de subvidire, consolidare şi refacere a structurilor spre etajul II. Nu ştim exact când vom finaliza lucrările, deoarece este o muncă complexă ce trebuie respectată centimetru cu centimetru”, spune Cornel Mihai, director Beny Alex, firma care execută lucrările de restaurare.

image

Dinu But, directorul economic al Dacia SA, spune că restaurările merg mai greu din cauza consolidării clădirii. „Trebuie să fim atenţi atât să păstrăm structura clădirii cu exactitate, cât şi să-i oferim stabilitatea care să o ţină în picioare cel puţin 500 de ani. Aceste lucrări necesită mult timp şi aproximativ 50% din valoarea investiţiei, 6 din 12 milioane de euro. Termenul legal pentru finalizare este decembrie 2011, însă putem solicita prelungirea perioadei cu cel mult 1 an”, spune But.

image



Istoric şi viitor

Hotelul Dacia a fost construit în anul 1902, iar un an mai târziu a fost desemnat cea mai frumoasă bijuterie arhitecturală la un concurs de specialitate din Viena. Clădirea a funcţionat întotdeauna ca hotel de 4 stele, urmând ca şi după restaurare să-şi păstreze funcţia. Dacia s-a aflat în proprietatea statului, iar din 1989 s-a privatizat, acţiunile fiind împărţite în rândul foştilor angajaţi. Vasile Ţânţaş, actualul proprietar, a intrat în poesisa lui în 2006, când a cumpărat pe rând toate acţiunile. Hotelul va avea 96 camere şi 4 apartamente, din care 2 prezidenţiale, un centru SPA, restaurant, sală de festivităţi, două săli de conferinţe, o cafetărie, grupuri sanitare, agenţie de turism şi toate dotările necesare unui hotel gen Hilton. După finalizare, valoarea restaurării se ridică la minim 12 milioane de euro.

image


Flash mob pentru Dacia

Ieri seară, de la ora 18.30, peste 300 de sătmăreni, printre care şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, au organizat primul flashmob pentru a atrage atenţia asupra modificărilor care se aduc clădirii hotelului. Sătmărenii au protestat cu pancarte inscripţionate „Dacia a noastră – Panonnia a mienk!”

Cifre: 12 miloane euro costă restaurarea celui mai luxos hotel din judeţ.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite